Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Η Μακεδονία δεν είναι των τραμπούκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Μακεδονία δεν είναι των τραμπούκων

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη

Αναρωτιόμουν πώς και η Χρυσή Αυγή έχει αφήσει την προσφιλή της τακτική για εισβολές των χτισμένων μελών της σε χώρους όπου βρίσκονται πολιτικοί «εχθροί» ή λιγότερο Έλληνες.

Έβλεπα λοιπόν να διευρύνεται η γκάμα των εισβολέων και καταληψιών σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, δικαστικές αίθουσες, πρεσβείες, συμβολαιογραφεία, κομματικά γραφεία κ.λπ. Περήφανοι εισβολείς τα μέλη γκρουπούσκουλων της «καθαρής Αριστεράς», του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου, αλλά και κάτι περίεργοι τύποι που αυτοαναγορεύτηκαν σε κριτές της δημόσιας ζωής, δίνοντας και άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία για να καταγγέλλει ένα «κράτος ανομίας»*.

Την Τετάρτη φάνηκε ότι οι νεοναζί τραμπούκοι δεν υπνώττουν: απλώς έκαναν την πάπια όσο δικάζονται τα μέλη της ηγεσίας τους, αλλά τώρα βρέθηκαν ενώπιον διλήμματος: να περιμένουν την Κυριακή που μας έρχεται για να ελέγξουν το συλλαλητήριο το οποίο ετοιμάζουν αφανή «πολιτιστικά» (!) μακεδονικά σωματεία ή να επιβεβαιώσουν την ηγεμονία τους στον χώρο της Ακροδεξιάς και της εθνικιστικής Δεξιάς με επιλεκτικά χτυπήματα;

Επέλεξαν το δεύτερο και μπούκαραν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης την ώρα που συνεδρίαζε απαιτώντας να εκδοθεί ψήφισμα υπέρ της συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Το σύνθημα ήταν αντάξιο του επιπέδου των χρυσαυγιτών: «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί, η Μακεδονία είναι ελληνική». Σε μία φράση δύο αντιφάσεις: η Χρυσή Αυγή έχει βουλευτές, άρα και πολιτικούς, δηλαδή αλήτες και προδότες. Επίσης, ότι η Μακεδονία που βρίσκεται στο ελληνικό κράτος είναι... ελληνική! Το αμφισβητεί αυτό κάποιος πέραν των ακροδεξιών Σκοπιανών που ήδη έχουν σταλεί στην αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα; Το ζήτημα είναι αν οι νεοναζί εννοούν ότι το σύνολο των τμημάτων της Μακεδονίας, δηλαδή και αυτών που σήμερα ανήκουν στη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, είναι ελληνικά.

Εδώ τίθεται θέμα αλυτρωτισμού, το ίδιο δηλαδή που προωθεί μέρος του πολιτικού κόσμου της γειτονικής χώρας. Κάποιοι άλλοι, ελάχιστοι πια, στον ελληνικό χώρο βλέπουν τη βαβούρα και ζητούν να αναγνωριστούν σαν μειονότητα, ρίχνοντας νερό στον μύλο των εθνικιστών.

Πώς λοιπόν κάποια άλλα δημοτικά συμβούλια της μείζονος Θεσσαλονίκης, κυρίως εκεί που πλειοψηφούν δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας, έβγαλαν ανακοινώσεις υπέρ ενός συλλαλητηρίου που οργανώνεται από αόρατες δυνάμεις; Ένας εκ των ομιλητών είναι ο γνωστός στρατηγός Φραγκούλης, ο οποίος προφανώς αποφάσισε να χτίσει νέα καριέρα. Όσο για τις δηλώσεις κάποιων αυτοδιοικητικών πασάδων, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Γιατί δηλώνει Μακεδόνας κάποιος με κατάληξη επιθέτου το -ογλου (όπως ήταν και το δικό μου επίθετο); Επειδή γεννήθηκε στη Μακεδονία; Μα και άλλοι γεννήθηκαν... Καταλαβαίνουν τι επιχειρήματα δίνουν; Ας είναι.

Ο γιος της κ. Μπακογιάννη και ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, άρα όχι κάποιος μισητός “συριζαίος”, είπε ότι το “Μακεδονικό” ζήτημα έδωσε την ευκαιρία να χτιστούν πολιτικές καριέρες. Εντάξει, προφανώς και φωτογράφιζε τον «μισητό» Αντώνη Σαμαρά, που ανέτρεψε τον παππού του το 1993, αλλά η γενίκευση μάλλον δείχνει και στο σήμερα. “Γαλάζιοι” βουλευτές, περιφερειάρχης και παράγοντες το παίζουν μακεδονομάχοι.

Κι αυτό δείχνει μια κουτοπόνηρη στάση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του νεότευκτου Κινήματος Αλλαγής που προφανώς περιμένουν να δουν τι ψάρια θα πιάσουν οι ακροδεξιοί ώστε να συνταχτούν ή να απομακρυνθούν αιδημόνως. Φυσικά, επικαλούνται και τη στάση των κυβερνητικών εταίρων, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στάση που επίσης πρέπει επειγόντως να διευκρινιστεί. Αλλά το να ζητούν να αποκαλύψει από τώρα την τακτική του το υπουργείο Εξωτερικών μάλλον σε εποχές τραγικές για τον ελληνισμό παραπέμπει.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν να λυθεί έστω και μερικώς το “Μακεδονικό”. Είτε διά της σιωπής είτε με ανόητες κραυγές ξεμωραμένων ποντάρουν στην πολιτική τους επιβίωση ή -οι πιο φιλόδοξοι- στην ανατροπή της κυβέρνησης. Συμπορεύεται και πολιτική δύναμη που στην ιστορική διαδρομή της έλαβε περίεργες -υπαγορευμένες- αποφάσεις.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρά προβλήματα μπροστά της. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ζωής περίπου του ενός τρίτου των Ελλήνων. Απλώς, τώρα, πριν από την Κυριακή, πρέπει όλοι αυτοί που χρόνια τώρα αμφισβητούσαν τον πατριωτισμό μας, την προσήλωσή μας στις δημοκρατικές διαδικασίες ή επικαλούνται τα καλόπαιδα του Ρουβίκωνα να απαντήσουν: Είναι υπέρ αυτών των εισβολών στις συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων, ακόμη και της ίδιας της Βουλής; Είναι υπέρ της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται; Με ένα ναι ή ένα όχι! έτσι δεν ρωτούσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι ανακριτές του ΣΚΑΪ και του Mega;

* Φυσικά, οι μεν είναι «αγωνιστές» που εκπροσωπούν (με 30 αγριεμένους) τη «λαϊκή βούληση» απέναντι στην κυβερνητική «αυθαιρεσία» και οι δε είναι απλώς τραμπούκοι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL