Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Αριθμοί, γεγονότα και ραπίσματα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αριθμοί, γεγονότα και ραπίσματα...

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του στους τομεάρχες της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκλεισε λέγοντας: “Με άλλα λόγια, ζούμε μια καταστροφική περίοδο χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ελλάδας, από το 1974 και μετά”! Χριστός και Παναγία που θα έλεγε και η αλησμόνητη Σαπφώ Νοταρά. Πώς μπορείς να περιφρονείς την πραγματικότητα προσβάλλοντας -τόσο βάναυσα- τη νοημοσύνη των πολιτών.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λαός στην πλειονότητά του εξοστράκισε το ΠΑΣΟΚ και βύθισε τη Ν.Δ. για την καταστροφική χρεοκοπία στην οποία οδήγησαν τη χώρα. Βούτηξε από τον σβέρκο το μικρό κόμμα του Τσίπρα ποντάροντας στη θέληση και στην τιμιότητα. Από το 2015 και μετά, ύστερα από πέντε χρόνια αναποτελεσματικότητας με δύο Μνημόνια στην πλάτη μας, η τρίτη συμφωνία μετά το συγκλονιστικό δημοψήφισμα, όπως όλα δείχνουν, μας οδηγεί στην απελευθέρωση από τα δεσμά των δανειστών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ διεθνές οικονομικό κέντρο που να μην προβλέπει επιτυχή έξοδο από τα Μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο. Το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ε.Ε. μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και 2017, από 23,2% σε 20,5% αντιστοίχως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο 2017, στις 101 (από 98,4) μονάδες, επισημαίνει στην έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας το ΙΟΒΕ. Όπως σημειώνεται, ο δείκτης ενισχύεται έπειτα από δύο μήνες υποχώρησης και επιτυγχάνει την υψηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2014.

ΡΕΚΟΡ απόδοσης έκανε η έκδοση τρίμηνων εντόκων στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε κάτω από το 1%, ενώ σε συνεχή πτώση βρίσκονται και οι αντίστοιχες αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων του Δημοσίου. Από την πρόσφατη έκδοση, το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ, με την απόδοση να υποχωρεί στο 0,99%, σημαντικά μειωμένο από το επιτόκιο του 1,6% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία εντόκων ίδιας διάρκειας. Κατά τη δημοπρασία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό της δημοπρασίας κατά 3,44 φορές. Συνεχής είναι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων και στον μακροπρόθεσμο δανεισμό.

ΣΕ ΑΝΑΛΥΣΗ του, ο Nico Tanghe για την “De Standaard” σημειώνει, «όποιος τρία χρόνια νωρίτερα έλεγε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε ποτέ να δανειστεί φτηνότερα απ' ό,τι ο Τραμπ θα τον περνούσαν πιθανότατα για τρελό». «Να όμως που ακριβώς αυτό είναι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, διότι τα επιτόκια των διετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν από το 8% στο 1,44% μέσα σε έναν χρόνο».

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) απέδωσαν στον ΕΟΠΥΥ το 100% των εισφορών που εισέπραξαν μέσα σε ένα οικονομικό έτος για λογαριασμό του, οι οποίες το 2017 ανήλθαν σε 4,77 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενθαρρυντικά στοιχεία έκλεισαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Νοέμβριο του 2017, οι οποίες συνέχισαν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία» σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Η ‬συνολική αξία των ‬εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, κατά 15,5% και ανήλθε στα 2,58 δισ. ευρώ, από 2,23 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ το μοναδικό αρνητικό στοιχείο της περιόδου ήταν η αύξηση των συσσωρευμένων -τα τελευταία χρόνια- ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που έφτασαν τα 100 δισ. ευρώ. Το 2015, έτος κυβερνητικής μεταβολής, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφταναν τα 85 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτά τα χρέη πρέπει να υπολογίζονται οι δόλιες πτωχεύσεις και ο κανιβαλισμός επιχειρήσεων από τους ιδιοκτήτες τους, με κραυγαλέο το παράδειγμα του ομίλου Μαρινόπουλου.

ΑΥΤΗ λοιπόν είναι η εικόνα της οικονομίας με στοιχεία που προέκυψαν μόνον από την τελευταία εβδομάδα! Συνιστούν όλα αυτά εικόνα καταστροφής; Αυτό μόνον ο Κυριάκος και οι ακόλουθοί του τολμούν να το ισχυριστούν, όμηροι της φανατικής ανιστόρητης γραμμής να πέσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση και ας βουλιάξει η χώρα τούτη την κρίσιμη στιγμή! Και για όλα αυτά τα θετικά νέα, ο πρωθυπουργός πέταξε από τη Μόσχα στο Πεκίνο, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Ρώμη τη Λισσαβώνα, την Τεχεράνη, το Κάιρο και το Τελ Αβίβ και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του μετώπου των χωρών του Νότου στην Ε.Ε. Ας κάνουν μια σύγκριση με την περίοδο Σαμαρά, και θα το καταλάβουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL