Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Η Boxing Day μας έλειπε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Boxing Day μας έλειπε

Αφού τελικά κατάφεραν να περάσουν στο καλεντάρι τον εορτασμό της Βlack Friday, ακόμη ένα καταναλωτικό έθιμο βρίσκεται προ των εμπορικών καταστημάτων, με ορισμένους να θέλουν να επεκτείνουν την εργασιακή ζούγκλα την επομένη των Χριστουγέννων, υιοθετώντας το βρετανικής προέλευσης άνοιγμα των καταστημάτων. Όλα τα είχαμε δηλαδή, η Boxing Day μας έλειπε. Την αρχή έκανε προ ημερών η εταιρεία που διαχειρίζεται το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen των Σπάτων, όταν ειδοποίησε τους εργαζόμενους να βρίσκονται stand by για το ενδεχόμενο να εργαστούν την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου. Με το ενδεχόμενο αυτό ανοιχτό, δεν αποκλείεται και άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της McArthurGlen, με αποτέλεσμα να τεθεί εν αμφιβόλω η παραδοσιακή αργία της επομένης των Χριστουγέννων, που, σημειωτέον, δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες, αλλά στις κατ’ έθιμον.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, τόσο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας όσο και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην Boxing Day, καλώντας την εταιρεία να σεβαστεί την αργία. Πριν από λίγες ημέρες, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή του εμπορικού κέντρου με αίτημα να σταματήσει αυτό το συνεχές ξεζούμισμα των χιλιάδων εργαζομένων στον χώρο και η απάντηση του γενικού διευθυντή ήταν: “Στην Ευρώπη λειτουργούν κανονικά οι επιχειρήσεις όλες τις ημέρες της εβδομάδας και δεν καταλαβαίνω γιατί εδώ να υπάρχει ειδικό εργασιακό καθεστώς και οι εργαζόμενοι να κουράζονται να εργαστούν”.

Σύμφωνα με σωματεία εργαζομένων, στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων έχουν υπάρξει εκατοντάδες καταγγελίες που αφορούν τη συστηματική καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και την κατάργηση από την εργοδοσία όλων των εθιμικών αργιών, καθώς απώτερος στόχος της εργοδοσίας, στο συγκεκριμένο χώρο, είναι να λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου. Σημειώνεται ότι η McArthurGlen Athens είχε επιλέξει να λειτουργήσουν τα καταστήματά της στις 2 Ιανουαρίου 2017, ημέρα η οποία παραδοσιακά οι εμπορικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές επειδή το προσωπικό έχει εργαστεί τις τρεις προηγούμενες Κυριακές και έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι το ίδιο θα πράξει και φέτος.

Ακόμη μία εισαγόμενη γιορτή του καταναλωτισμού διεκδικεί θέση στο εργασιακό ημερολόγιο, με τα συνήθη θύματα να καλούνται να περάσουν τις γιορτινές ημέρες εντός των καταστημάτων και κάποιες εμπορικές αλυσίδες έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της McArthurGlen, θυσιάζοντας ρεπό και αργίες στον βωμό του κέρδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL