Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τρία, δύο, ένα... σενάρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρία, δύο, ένα... σενάρια

Παρ' ότι το βασικό μέρος των ρυθμίσεων της συμφωνίας δεν έχει ακόμη κατατεθεί και περάσει από τη Βουλή, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που επισημαίνουν ότι η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε ωσάν να μην ξεκίνησε ποτέ και εντείνεται σταδιακά η συζήτηση για τους όρους εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του επόμενου έτους.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άπειρα σενάρια, η συζήτηση επικεντρώνεται σε ποιο από τα τρία που κυκλοφορούν θα καθήσει η μπίλια. Δεδομένου επίσης ότι το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το τρίτο Μνημόνιο θα ακολουθηθεί από τέταρτο, "παίζεται" παγκοσμίως μόνο από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή δεν συγκεντρώνει καμιά πιθανότητα, η συζήτηση επικεντρώνεται σταδιακά στα άλλα δύο: Το δεύτερο, που προβλέπει ότι η έξοδος θα συνοδευτεί από πιστοληπτική γραμμή, ανάλογη αυτής που συζητούσε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, και το τρίτο, της "καθαρής" εξόδου που επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση και ακολουθήθηκε σε άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα δύο σενάρια εκτός των οικονομικών παραμέτρων έχουν και διαφορετικό πολιτικό βάρος. Άλλη η αξία μιας λύσης σαν και αυτή που συζητούσε τέσσερα χρόνια νωρίτερα η κυβέρνηση Σαμαρά, έστω κι αν δεν έφτασε τότε σ' αυτήν, και άλλη η αξία μιας καθαρής λύσης.

Χωρίς να προτρέχουμε και να προδικάζουμε κάτι, φαίνεται ότι σχετικά σύντομα το ερώτημα θα έχει απαντηθεί υπέρ του τρίτου και καλύτερου σεναρίου. Πριν από μια εβδομάδα περίπου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch σημείωνε ότι "τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές του επίσημου τομέα θα έχουν στόχο μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα..., η οποία θεωρούμε ότι δεν θα περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή". Την καθαρή έξοδο βλέπει ως επικρατέστερο σενάριο και η Deutsche Bank, η οποία σημειώνει σε έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες, πως, "δεδομένων των πολύ χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία χρηματοδοτικού δικτύου ασφαλείας μετά τη λήξη του προγράμματος έχει μικρή σημασία". Προς την ίδια κατεύθυνση κοιτούν σιγά - σιγά και οι επίσημοι θεσμοί.

Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης για την Ελλάδα, πριν από τον Ευ. Τσακαλώτο ο εκπρόσωπος του ESM Τζιαμαρόλι υπογράμμιζε ότι "αν η Ελλάδα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα ακολουθήσει το ίδιο υπόδειγμα των άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα του ESM".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL