Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ: / Σταύρος Αραχωβίτης: Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η ποιότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ: / Σταύρος Αραχωβίτης: Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η ποιότητα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η πολιτική συζήτηση στρέφεται όλο και πιο πολύ στο παραγωγικό πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Η αγροτική παραγωγή αναμένεται να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το νέο παραγωγικό πρότυπο, γι’ αυτό και η «Αυγή» επέλεξε να μιλήσει με τον συντονιστή της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη. Ο βουλευτής Λακωνίας τονίζει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρωτογενή παραγωγή «ως έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης».

Ο Αραχωβίτης επισημαίνει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του συνεργατισμού, των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την αξιοποίηση του τουρισμού για την προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων εκτιμώντας ότι είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, ενώ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα προσέλκυσης στον αγροτικό χώρο νέων ανθρώπων οι οποίοι είναι «περισσότερο δεκτικοί στις ταχύτατες αλλαγές που συντελούνται».

* Ποιες είναι οι βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα; Υπάρχουν στοχευμένες πολιτικές για τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλους τομείς όπως ο τουρισμός και η μεταποίηση;

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από κάθε πολίτη ότι αυτή η κυβέρνηση, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία του τόπου, σχεδιάζει οραματικά την επόμενη μέρα με βάση τις δυνατότητες και τα συμφέροντα του λαού και όχι τις απαιτήσεις ομάδων συμφερόντων. Κι αυτό γιατί έχει την απαιτούμενη γείωση με την κοινωνία, διαθέτει άξια και ικανά στελέχη και δεν έχει εξαρτήσεις. Πολύ δε περισσότερο, όπως έχει αποδείξει, δεν βάζει στη ζυγαριά το «πολιτικό κόστος». Με αυτά ως δεδομένα αντιμετωπίζει την πρωτογενή παραγωγή ως έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης με επίκεντρο τον αγρότη και την οικονομική του ευδοκίμηση.

Ήδη το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης που υλοποιούμε ξεκίνησε με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και την ενίσχυση του θεσμού του συνεργατισμού, των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών. Η ενίσχυση του συνεργατισμού δεν αποτελεί ιδεοληψία της Αριστεράς, αλλά αναγκαιότητα της εποχής. Τα ισχυρά συνεργατικά σχήματα μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στη διάρθρωση της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και των σύγχρονων οικονομικών συνθηκών.

Στη συνέχεια μελετάμε προσεκτικά τη διασύνδεση με τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων με κατεύθυνση την ενίσχυση των εξαγωγών, μειώνοντας τις ποσότητες που εξάγονται ως μη μεταποιημένες. Ταυτόχρονα αξιοποιούμε τη βιομηχανία του τουρισμού για την εισαγωγή στη διατροφή ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Παράλληλα προωθούμε την προβολή τους, διαμέσου των τουριστικών μονάδων, σε όλον τον κόσμο.

* Πώς μπορούν να προσελκυστούν οι νέοι στον αγροτικό τομέα; Ποιες πρωτοβουλίες παίρνει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση;

Στόχος της πολιτικής μας είναι η προσέλκυση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, όχι μόνο για την ηλικιακή ανανέωση, αλλά κυρίως για τον εμπλουτισμό με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους περισσότερο δεκτικούς στις ταχύτατες αλλαγές που συντελούνται. Αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί η ελληνική γεωργική παραγωγή και έχουν να κάνουν με την εξέλιξη των τεχνολογιών, της εφαρμοσμένης έρευνας, τις κλιματικές αλλαγές, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Για τον σκοπό αυτόν, πέρα των οικονομικών κινήτρων, εξελίσσεται μια συνεχής εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών για τα νέα δεδομένα από στελέχη που δεν φείδονται χρόνου. Ταυτόχρονα εκσυγχρονίζεται ο ΕΛΓΟ στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργία.

Τέλος, συμβολικός για εμάς είναι ο θεσμός των γεωργικών συμβούλων, που φροντίζουμε να εξελιχθεί σε τέτοιον που να εξυπηρετεί την κατεύθυνση αυτή.

* Η προσέλκυση των νέων στην αγροτική παραγωγή προϋποθέτει και βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιφέρεια. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτό;

Πολύ σωστή η παρατήρησή σας. Η συγκράτηση αλλά και η αποκέντρωση του πληθυσμού στην ύπαιθρο απαιτεί την ύπαρξη υποδομών τόσο στην Υγεία όσο και στην Παιδεία. Και στις δυο αυτές κατευθύνσεις η κυβέρνησή μας έχει στραφεί στρατηγικά. Στην Υγεία έχει δοθεί, τόσο νομοθετικά όσο και οικονομικά, κατεύθυνση προς την αναβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας. Ο θεσμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), όπου έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, έχει αγκαλιαστεί με ιδιαίτερη θέρμη από τους πολίτες, ενώ η ενίσχυσή του με γιατρούς και προσωπικό βρίσκεται ήδη στη διαδικασία τοποθετήσεων.

Στην Παιδεία εμείς ανοίγουμε σχολεία εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν! Ο προϋπολογισμός συνεχώς αυξάνεται και οι καθηγητές βρίσκονται στις τάξεις πιο έγκαιρα από ποτέ. Και συνεχίζουμε.

* Μια ιδιαίτερη πτυχή της αγροτικής παραγωγής είναι τα βιολογικά προϊόντα. Υπάρχει μέριμνα γι’ αυτόν τον τομέα;

Γενικότερα τα ποιοτικά προϊόντα, και ιδιαίτερα τα βιολογικά, αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη στρατηγική μας. Επιλύονται χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στον κλάδο, ιδιαίτερα με τις πληρωμές του προηγούμενου προγράμματος, που είχε για χρόνια «παγώσει». Αλλά και θεσμικά προβλήματα και προβλήματα αξιοπιστίας του συστήματος αργά και σταθερά αντιμετωπίζονται.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της εγχώριας παραγωγής είναι η ποιότητα. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι ο όρος «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής γεωργίας δεν μπορεί να αφορά μόνο το κόστος παραγωγής. Αφορά κυρίως την ιδιαίτερη ποιότητα που παράγεται εδώ. Σ’ αυτήν την παράμετρο είμαστε «ανταγωνιστικοί» και αυτήν πρέπει να αναδείξουμε.

* Μετά τις θετικές εξελίξεις για την τρίτη αξιολόγηση, η συζήτηση περιστρέφεται όλο και πιο πολύ στον χαρακτήρα της εξόδου της χώρας από το καθεστώς των Μνημονίων. Ποια είναι τα «αγκάθια» αυτής της πορείας; Τι πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση;

Το πρόβλημα της χώρας ήταν πάντοτε η έλλειψη παραγωγικού προτύπου. Από τη μεταπολίτευση, τουλάχιστον, και μετά δεν χαράχθηκε καμία εθνική πολιτική για το παραγωγικό μοντέλο που θέλει και μπορεί να ακολουθήσει η χώρα.

Η Ελλάδα, σε λίγους μήνες, βγαίνει από τη στενωπό των Μνημονίων μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια. Για να μην ξαναβρεθεί στη δεινή θέση την οποία όλοι βιώσαμε, θα πρέπει να υιοθετηθεί, να χαραχθεί και να εφαρμοστεί ένα παραγωγικό πρότυπο που να ταιριάζει στις ελληνικές συνθήκες και δυνατότητες.

Αυτό το βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο σχεδιάζεται τώρα. Η επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα είναι ξανά κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι αυτή που θα το υλοποιήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL