Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Στα πολυσύχναστα Χαφτία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα πολυσύχναστα Χαφτία

Αδύνατον να ζει κανείς

στην Αθήνα και να μην μείνει

τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα

στα Χαφτία

(ΓΡΗΓ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ - 1913)

Ο Κωνσταντίνος Χάφτας, που αναφέρεται ως αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 αλλά και μεγαλοκτηματίας της επαρχίας, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι κάποτε θα έδινε το όνομά του σε μια από τις κεντρικότερες και πιο πολυσύχναστες γειτονιές της Αθήνας. Άλλωστε το όνομά του δεν περιποιούσε και ιδιαίτερη τιμή στον φέροντα: σύμφωνα με το "Μεγάλο Νεοελληνικό Λεξικό" το ρήμα "χάφτω" ερμηνεύεται "ανοίγω το στόμα, καταπίνω, τρώγω λαίμαργα". Ειδικά η φράση "αυτός χάφτει μύγες", δηλαδή αυτός που σπαταλά τον χρόνο του, αποτελεί το συνώνυμο του "χασομέρη". Μεταφορικά επίσης υπονοεί εκείνον που καταπίνει εύκολα ό,τι του λένε οι διάφοροι ισχυροί και προπαγανδιστές.

Παρά τις όχι και τόσο θετικές παραπομπές του, το όνομα του Κ. Χάφτα έμεινε στην Ιστορία... Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι ο Χάφτας στα τέλη του 19ου αιώνα άνοιξε καφενείο με την επωνυμία "Καφενείο των γερόντων" εκεί όπου σήμερα διασταυρώνεται η οδός Πατησίων με την Πανεπιστημίου. Αργότερα μετονομάστηκε σε "Καφενείο των ευφρονούντων".

Γεωγραφικά η περιοχή αποτελείται από μερικά οικοδομικά τετράγωνα γύρω από την πλατεία Ομονοίας με όρια τη διασταύρωση της οδού Σταδίου με την Αιόλου και της Πανεπιστημίου με την Πατησίων. Η περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί γειτονιά μόνο για το διάστημα που είχε κατοικίες.

Τα Χαφτία όμως έμελλε να αποτελέσουν τον εμπορικό κόμβο της Αθήνας. Όλες οι μεγάλες φίρμες ξεκίνησαν από εκεί και συνέδεσαν τη διαδρομή τους με την περιοχή. Η πιο διάσημη φίρμα ήταν οι Αδελφοί Λαμπρόπουλοι, που έγινε συνώνυμη με τα Χαφτία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1900, με την αυγή δηλαδή του 20ού αιώνα. Ιδρυτής της ο Ξενοφών Λαμπρόπουλος, που είχε μεταναστεύσει -λόγω ανυπόφορης φτώχειας- από το χωριό του στην Αρκαδία. Μικροπωλητής αρχικά, τον ευνόησαν οι συνθήκες της εποχής ώστε ο μικροπωλητής να γίνει καταστηματάρχης και με τα αδέλφια του να συγκροτήσουν την ΑΒΕΕ Αφοί Λαμπρόπουλοι, που μεσουράνησε για πολλά χρόνια στο αθηναϊκό εμπόριο.

Ένα από τα πιο γνωστά καφεζαχαροπλαστεία των Χαφτίων ήταν εκείνο του Τσίτα. Ήταν ένα μαγαζί πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του. Εκεί οι Αθηναίοι έδιναν τα ραντεβού τους για ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη δύσκολη καθημερινότητα. Κάτι που συνοδευόταν από τον βραζιλιάνικο καφέ, την πεντανόστιμη τυρόπιτα ταψιού και τις μοναδικές πάστες που παρασκευάζονταν στο εργαστήριο της επιχείρησης.

Στη διάρκεια της Κατοχής η ιδιοκτησία της επιχείρησης βοήθησε στη σίτιση πολλών ανθρώπων, κυρίως παιδιών που κινδύνευαν να πεθάνουν από την πείνα.

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Το 1963 η αστυνομία διέλυσε βίαια προεκλογική συγκέντρωση της ΕΔΑ στα Χαφτία, όταν το κόμμα εγκαινίαζε το κεντρικό του εκλογικό περίπτερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL