Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Προσγείωση στην... κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσγείωση στην... κανονικότητα

Της Κάκης Μπαλή

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζει από τα ξημερώματα της Δευτέρας η Γερμανία, καθώς ναυάγησαν οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των αδελφών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων, με αποτέλεσμα να είναι πλέον πιθανό το ενδεχόμενο να γίνουν νέες εκλογές.

Και τι έγινε, θα έλεγε ένας πολίτης μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Ας ξανακάνουν εκλογές. Και στο απώτερο παρελθόν, αλλά ακόμη περισσότερο στα χρόνια της κρίσης, συχνά είναι δύσκολο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να σχηματιστεί κυβέρνηση - και κανείς δεν πέφτει από σύννεφα εάν χρειαστεί να ζητηθεί και δεύτερη φορά η λαϊκή ετυμηγορία. Στη Γερμανία, όμως, αυτό το “νησί της σταθερότητας”, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Γερμανοί πολίτες, αφού δώσουν την ψήφο τους, θεωρούν υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να καταλήξουν σε εκείνους τους συμβιβασμούς που θα επιτρέψουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού να χειριστεί τις υποθέσεις της χώρας για τέσσερα χρόνια. Γι' αυτό από χθες η χώρα έχει “μουδιάσει”. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βγήκε να καλέσει τα κόμματα να προσπαθήσουν ακόμη πιο σκληρά να τα βρουν, καθώς “η εντολή του λαού για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η μέγιστη εντολή σε μια δημοκρατία, είναι στο τραπέζι”. Αυτή ήταν η συνταγματική υποχρέωση του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος επίσης είναι “μουδιασμένος”, διότι θα είναι ο πρώτος μεταπολεμικά Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, που ενδέχεται να αναγκαστεί -έπειτα από τρεις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης- να προκηρύξει νέες εκλογές. Να αναγκαστεί, δηλαδή, ως πρώτος πολίτης του κράτους, να παραδεχτεί ότι και η Γερμανία προσγειώνεται στην ευρωπαϊκή... κανονικότητα των απόνερων της κρίσης.

Επειδή μια τέτοια παραδοχή είναι επώδυνη, αλλά και επειδή τίποτε δεν δείχνει ότι οι Γερμανοί θα ψηφίσουν πολύ διαφορετικά σε 75 μέρες -οπότε και θα κληθούν πάλι στις κάλπες εάν ναυαγήσει κάθε άλλη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης- συζητιούνται ήδη στο Βερολίνο δύο άλλα σενάρια. Το ένα είναι η αναβίωση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, τον οποίο και καταψήφισαν οι πολίτες στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Όλο και περισσότερα στελέχη της CDU βγαίνουν από χθες το πρωί να καλέσουν το SPD να αναλογιστεί την ευθύνη του έναντι της χώρας, με τη σοσιαλδημοκρατική ηγεσία να λέει -ακόμη;- όχι. Το δεύτερο σενάριο είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας Χριστιανοδημοκρατών- Πρασίνων με την ανοχή του SPD. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Ωστόσο, αυτό το φθινόπωρο του 2017 η γερμανική πολιτική βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει. Και συνειδητοποιεί πόσο δύσκολο είναι να τα διαχειριστεί. Όπως, επί πολλά χρόνια, είναι δύσκολο να το διαχειριστούν πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL