Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Εθνικό πένθος και έκτακτα μέτρα για τη μεγάλη καταστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό πένθος και έκτακτα μέτρα για τη μεγάλη καταστροφή

Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός μετά την ανείπωτη καταστροφή στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο Αττικής, που, έως χθες το βράδυ, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους. "Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλη την Ελλάδα. Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή" επισήμανε μετά από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας καΙ Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γ. Δέδες και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Με μήνυμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε βαθιά θλίψη και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και δεσμεύτηκε πως "θα σταθούμε δίπλα τους με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας".

Άμεσα μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση

Η ολοκλήρωση των επιχειρήσεων διάσωσης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. "Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα", σημείωσε, "για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα", καθώς αναμενόταν περαιτέρω επιδείνωση.

Υπογράμμισε ακόμη πως έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού ή άλλων δημόσιων χώρων, "για να μην υπάρξει από απόψε (σ.σ. χθες) κανένας άστεγος ή πεινασμένος συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί". Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα "για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή".

"Δεσμεύομαι ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε και τη λήψη μέτρων εξομάλυνσης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.

Ανέφερε συγκεκριμένα τη συγκρότηση μικτών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας και των δήμων που έχουν πληγεί, ενώ ανακοίνωσε και τη διάθεση του συνόλου των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής, "όπως και όλους όσους, μέσα από αντίξοες συνθήκες, πάλεψαν και παλεύουν αυτή την ώρα για να σώσουν περιουσίες και ζωές". "Εύχομαι κουράγιο και δύναμη τόσο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας όσο και σε κείνους που δίνουν τη μάχη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης", κατέληξε το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ζητάει ο Δ. Παπαδημούλης

Την οδύνη του για τις ανθρώπινες απώλειες εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, εκφράζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη για την ανακούφιση των πληγέντων και την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των υλικών καταστροφών.

Κατεπείγουσα επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε ο Δ. Παπαδημούλης ζητώντας να ενεργοποιηθούν επειγόντως το Ευρωπαικό Ταμείο Αλληλεγγύης και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.

Στήριξη και αλληλεγγύη από Κύπρο και Πορτογαλία

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφέρει την όποια ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια ζητηθεί εξέφρασε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τις συνέπειες των πλημμυρών που πλήττουν την χώρα, εκφράζοντας τα συλληπητήρια και τη συμπαράσταση του κυπριακού λαού.

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στη δοκιμασία που περνούν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα μετέφερε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Για "αδιανόητη και ανείπωτη τραγωδία" μίλησε η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Μ. Παπαδοπούλου, η οποία τόνισε πως "για την ώρα προέχει να αποκατασταθεί η ζωή των ανθρώπων που επλήγησαν από τη βιβλική καταστροφή στη Δυτική Αττική", υπογραμμίζοντας όμως τις "σοβαρότατες ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. των τελευταίων 40 χρόνωνν".

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα μετέβη χθες το απόγευμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μαζί με στελέχη και βουλευτές του κόμματός του, όπου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Δ. Αττικής, ενώ στη συνάντηση παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του Στρατού. "Εξυπακούεται ότι δεν ήρθα εδώ για να καταλογίσω ευθύνες, αλλά για να έχω μια πλήρη εικόνα γι’ αυτήν την ανείπωτη τραγωδία", σημείωσε.

«Είναι μια τραγωδία. Εκφράζουμε την οδύνη μας και στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ό,τι μέσο διαθέτει για να βοηθήσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν», ανέφερε η Φ. Γεννηματά, η οποία είχε επικοινωνία με τη Ρένα Δούρου προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση. Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

"Το κομματικό κράτος αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για τις υποδομές σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους. Μπράβο στην Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία που παλεύουν να σώσουν ό,τι σώζεται", σχολίασε στο Twitter o πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

"Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν τον άναρχο αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης", σημειώνει το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL