Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τι απαντά η Ν.Δ. για την εμπλοκή της Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι απαντά η Ν.Δ. για την εμπλοκή της Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers (Video)

όπως παρουσιάστηκε από την εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη και τα υψηλόβαθμα στελέχη της, Μάκη Βορίδη, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Η επίσημη γραμμή υπεράσπισης της Ν.Δ. στοιχειθοτήθηκε στα εξής:

«Ασχολούμαστε με την κ. Μαρέβα Γκραμπόσφκι, διότι είναι σύζυγος του Κ. Μητσοτάκη, μια μορφωμένη, άξια, γυναίκα, μάνα τριών παιδιών» ξεκίνησε την τοποθέτηση της η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη στο ΣΚΑΙ, τουλάχιστον δύο φορές επανέλαβε ότι είναι «γυναίκα» και ο Μ. Βορίδης στον ΑΝΤ1 και η κ. Ασημακοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ αντεπιτέθηκε με τη «σύντροφο του Αλ. Τσίπρα, κ. Μπαζιάνα» που δεν είναι «νόμιμη σύζυγος».

«Η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι ίδρυσε μια εταιρεία διαχείρισης ξένου αμοιβαίου κεφαλαίου καθόλα νόμιμη, την έβαλε στο βιογραφικό της, η οποία δραστηριοποιήθηκε από το 2010 – 2012 και μετά έκλεισε». Ασκούσε μια «απολύτως νόμιμη» δραστηριότητα σύμφωνα με την κ. Σπυράκη και όπως είπε «φαίνεται να μην υπάρχει καμία παρανομία» με «τίποτα το επιλήψιμο πίσω από αυτή τη δραστηριότητα».

Επίσης «η εταιρεία αυτή διαχειρίζονταν ένα επενδυτικό σχήμα που ήταν θεματοφύλακας η Goldman Sachs και συνεργαζόμενη τράπεζα η JP Morgan που έχουν από τους πιο σκληρούς  για τον έλεγχο προέλευσης κεφαλαίων» ενώ και «η ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε σε αυτούς για να αγοράσουν ελληνικό χρέος για να βγει στις αγορές, τα τρία τελευταία χρόνια». «Δεν έβγαλε ούτε ένα ευρώ παρανόμως εκτός Ελλάδας, ούτε έχει ξεπλύνει ούτε ένα ευρώ αφού εγγυώνται αυτοί οι δύο κολοσσοί» συμπέρανε η κ. Σπυράκη.

Σημειώνεται δε ότι η κ. Μαρέβα ήταν σε διάσταση με τον Κ. Μητσοτάκη, εκείνο το χρονικό διάστημα και η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. μίλησε για στοχοποίηση της κ. Γκαμπρόφσκι επειδή είναι σύζυγος του Κ. Μητσοτάκη.

Ακολούθησε η  κατηγορία περί «προπαγάνδας» με την κ. Σπυράκη να μιλά για «κέντρο διανομής» ψευδών ειδήσεων με ρεπορτάζ fake news σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην οποία συγκαταλέγονται το Έθνος, η ΑΥΓΗ, το Documento, το News 247.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η κ. Μαρέβα ήταν «διαχειρίστρια της εταιρείας που βρέθηκε στα Paradise Papers» «δεν ήταν δικά της τα χρήματα», «ήταν σε διάσταση με τον Κ. Μητσοτάκη». 

https://www.youtube.com/embed/GAAg4KZW3gY

«Θεματοφύλακας του αμοιβαίου κεφαλαίου που διαχειριζόταν η εταιρεία αυτή, ήταν η Goldman Sacks, ίσως η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα». Επομένως «ουδέν επιλήψιμον υπάρχει» κατέληξε προσθέτοντας ότι "δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής δηλώσεως πόθεν έσχες γιατί ήταν σε διάσταση με τον κ. Μητσοτάκη". "Δεν επιτρέπεται αυτή η γυναίκα να έχει επαγγελματική δραστηριότητα; Αυτή είναι η δουλειά της, αυτό κάνει; Που είναι το μη ηθικό;" Συνέχισε μιλώντας για τα "πραγματικά προβλήματα" που απασχολούν τους πολίτες και την εγκληματικότητα.

Με τη σειρά του ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λασπομαχία», ενώ η κ. Ασημακοπούλου μίλησε για «άνανδρη επίθεση» κατά της κ. Μητσοτάκη και αφήνοντας αιχμές για χαμηλή ακροαματικότητα, επιτέθηκε στην ΕΡΤ  ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις μετρήσεις ακροαματικότητας αφήνοντας αιχμές ότι έχει χαμηλή ("ποιος μας βλέπει τώρα που μιλάμε;")

https://www.youtube.com/embed/7p8tAJi2lzk

Για «προσωπική επίθεση στην γυναίκα του πολιτικού του αντιπάλου» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Κυρανάκης και επιχείρησε να αντεπιτεθεί με «σκάνδαλο Καμένου» το οποίο επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, για να καταλήξει ότι «η κ. Γκραμπόφσκι ούτε έκλεψε χρήματα, ούτε έβγαλε παρανόμως χρήματα στο εξωτερικό, ούτε έκλεψε το κράτος, ούτε έκανε τίποτα παράνομο».

«Προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας μη μπορώντας να χτυπήσει τον πολιτικό του αντίπαλο επιλέγει να χτυπήσει τη γυναίκα του πολιτικού του αντιπάλου» είπε o κ. Κυρανάκης και χρέωσε "διαρροή" στο Μέγαρο Μαξίμου αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, που όπως ο ίδιος παραδέχθηκε δημοσίευσε τα Paradise Papers και παρά την επιστολή της ίδιας της κ. Μαρέβα στο Έθνος. “Δεν έχει το θάρρος να το κάνει προσωπικά και βάζει διαπλεκόμενα συμφέροντα να κάνουν τη δουλειά. Εννοώ τα μέσα ενημέρωσης» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η κ. Μαρέβα Γκραμπόφκσι Μητσοτάκη αλλάζει όνομα ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί την επικοινωνιακή διαχείριση. Όταν αναφέρεται η Ν.Δ. στην επαγγελματική της δραστηριότητα και την offshore πρόκειται για την κ. Γκραμπόφκσι ενώ όταν μιλούν για τη άξια, μορφωμένη γυναίκα και σύζυγο αναφέρεται ως κ. Μητσοτάκη.

Αν όλα αυτά δεν αποτελούν τον ορισμό της στερεότυπης δημοσιογραφικής φράσης «πετάω τη μπάλα στην εξέδρα» και του πανικού, τότε τι είναι;

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL