Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ομαλή διαπραγμάτευση, γρήγορη αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομαλή διαπραγμάτευση, γρήγορη αξιολόγηση

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών φαντάζει ιδιαιτέρως θετική και αποτελεί -μέχρι στιγμής- απόρροια των όσων δήλωναν το προηγούμενο διάστημα τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ. Οι δημοσιογραφικές ενδείξεις και τα δεδομένα που προκύπτουν δείχνουν ότι οδεύουμε σε μια ομαλή διαδικασία σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, οπότε φαντάζει πιθανή η ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος μέχρι το τέλος του χρόνου ή το πολύ στις αρχές του επόμενου.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη των συνομιλιών με τους θεσμούς δείχνει πως όλοι αναγνωρίζουν το θετικό μομέντουμ της οικονομίας, ενώ εκτιμάται πως δεν υπάρχει η πρόθεση από καμία πλευρά να δημιουργηθούν τεχνητά εμπόδια στην πορεία προς την έξοδο από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο. Παράλληλα, τονίζεται ότι το κλίμα για τη χώρα μας έχει αλλάξει μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης αλλά και των θεσμών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως δεν πανηγυρίζουν επιλέγοντας να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα για την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα βήματα που θα ετοιμάσουν το έδαφος για την έξοδο από το Μνημόνιο. "Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, σε ένα σημείο που παίρνουμε τη στροφή και, άρα, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν χρειάζεται να θεωρήσουμε ότι όλα τελείωσαν" τόνισε από τα Γιάννενα την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον, καθώς, σύμφωνα με την ΤτΕ, από το Μάιο και μετά, οπότε έχει ξεκινήσει μια πορεία επιστροφής καταθέσεων στο σύστημα, παρατηρείται συνολική αύξηση κατά 3,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,5 δισ. ευρώ αφορά καταθέσεις νοικοκυριών και τα 2,4 δισ. ευρώ καταθέσεις επιχειρήσεων, ενώ ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης της ρευστότητας (ELA) των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 4 δισ.

Επιτυχία στον εξωδικαστικό και κοινωνικό μέρισμα

Στα πολύ θετικά των μέχρι τώρα συναντήσεων συγκαταλέγεται και η συμφωνία για τα κριτήρια ένταξης στον εξωδικαστικό επιχειρήσεων οι οποίες έχουν χρέη 20.000 - 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η υπουργική απόφαση που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα θα επιτρέπει σε μια επιχείρηση που εμφανίζει λειτουργικά κέρδη για την περυσινή χρονιά ή στο τέλος της φετινής 3.000 - 5.000 ευρώ να μπορεί να ενταχθεί, κάτι το οποίο αναμένεται να βοηθήσει χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

Φυσικά στην ατζέντα των συζητήσεων που διεξάγονται και θα συνεχιστούν και από απόσταση, καθώς χθες επρόκειτο να αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, τόσο το θέμα των δημοσιονομικών του 2018 όσο και το «μοίρασμα» του υπερπλεονάσματος του 2017. Για το τελευταίο η περυσινή επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς περιλαμβάνει τρεις τομείς: Άτομα που εντάσσονται στο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αποπληρωμή ληξιπροθέσμων και αναπτυξιακές δράσεις. Οπότε αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για τη σχετική κατανομή.

Από το βήμα του πέμπτου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στα Γιάννενα ο Αλ. Τσίπρας τόνιζε: "Ό,τι απόθεμα έχουμε θα μοιραστεί τον Δεκέμβριο σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Εμείς αυτό κάνουμε, όχι πελατειακή πολιτική".

Αλλαγές στο Δημόσιο

Πρόοδος υπήρξε στο θέμα της αξιολόγησης του Δημοσίου. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα Προεδρικά Διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, για τους μόνιμους γενικούς γραμματείς οι θέσεις θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Μετά την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων για 10 άτομα που θα επιλεγούν ανά υπουργείο για να περάσουν στη φάση των συνεντεύξεων.

Για την κινητικότητα αναμένεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα βάσει της οποίας θα γίνει η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Συντάξεις χηρείας

Συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Οι δανειστές δέχτηκαν να τεθεί κατώτερο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης. Μάλιστα, στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα που δικαιούνται σύνταξη, το ποσό των 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) θα αποδίδεται και επιπλέον επιμεριζόμενο και στα παιδιά. Πρόβλεψη υπάρχει και για παιδιά τα οποία χάνουν έναν γονέα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς θα λαμβάνουν το επίδομα μέχρι να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους.

Συνδικαλιστικός νόμος

Πρόοδος φέρεται να έχει υπάρξει και στο θέμα των αλλαγών στον τρόπο λήψης απόφασης για τη διεξαγωγή απεργιών. Οι θεσμοί «πιέζουν» να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη στον συνδικαλιστικό νόμο, προκειμένου στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, για να υπάρχει απαρτία και να λαμβάνονται αποφάσεις απεργίας, να απαιτείται η συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών αντί του ενός τρίτου που ισχύει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να επέλθει στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις, ωστόσο μένει να δειχθεί το τι θα γίνει στις πρωτοβάθμιες. Ακόμη καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στον χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Μετά τη Βουλή στα όργανα

Ενημέρωση σχετικά με την συμφωνία για τα F-16 πραγματοποίησε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη. Σειρά λοιπόν παίρνουν τα κομματικά όργανα.

Την πορεία της αξιολόγησης, τα επόμενα βήματα αλλά και τον απολογισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ -η συμφωνία για τα F-16 προκάλεσε αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα- αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL