Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Δεν γίναμε Σομαλοί ούτε για μια ώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν γίναμε Σομαλοί ούτε για μια ώρα

Ο απολογισμός από τη βομβιστική ενέργεια στην πρωτεύουσα της Σομαλίας το Σάββατο ξεπέρασε τους 300 νεκρούς, σε μία από τις χειρότερες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Σε έναν άλλο κόσμο, όπου η ανθρώπινη ζωή θα είχε την ίδια αξία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, αυτή η εκατόμβη θα άπλωνε ένα πέπλο πένθους και οδύνης για τα θύματα αυτού του ακήρυχτου πολέμου. Σε έναν άλλο κόσμο, έστω και για μία μέρα θα κάναμε την υπέρβαση και θα γινόμασταν όλοι Σομαλοί. Αυτά, σε έναν άλλο κόσμο.

Γιατί στον δικό μας κόσμο είναι δύσκολο να γίνεις Σομαλός, να γίνεις Αφρικανός, να γίνεις κάτοικος ενός κόσμου που εμείς βαφτίσαμε Τρίτο. Είναι δύσκολο να κατέβεις μία ή δύο κατηγορίες για να συναντήσεις -πόσο δε μάλλον για να ταυτιστείς, έστω και θεωρητικά- ανθρώπους που συχνά αποκαλούμε πλάσματα ενός κατώτερου θεού. Για να γίνεις έστω και για λίγο Σομαλός πρέπει να μπεις σε ένα σώμα στερημένο από οτιδήποτε θεωρείς στον κόσμο σου δεδομένο. Για να γίνεις Σομαλός, πρέπει να απαρνηθείς έστω και για μια μέρα όσες ελπίδες και όσα όνειρα έμαθες να σε κρατούν ζωντανό. Για να γίνεις Σομαλός έστω και στα λόγια, πρέπει να ταξιδέψει ο νους σου ώς τα βάθη της φτώχειας και της υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής. Κι εμείς οι του Πρώτου και Δεύτερου Κόσμου δεν μάθαμε να κάνουμε τέτοια... ταξίδια. Ούτε καν με τη φαντασία μας. Δεν είναι εύκολο να γίνουμε Σομαλοί γιατί δεχτήκαμε ως δεδομένο στη ζωή μας ότι εμάς με αυτούς μας χωρίζει μια φυσική άβυσσος.

Έτσι μάθαμε να συμπάσχουμε μονάχα στην από δω πλευρά της αβύσσου και να θρηνούμε τα θύματα του δικού μας κόσμου, που αποτιμώνται υψηλότερα στο χρηματιστήριο της ζωής απ' ό,τι οι νεκροί του Μογκαντίσου. Θύματα ενός κατώτερου κόσμου και θεού, για τα οποία δεν έγιναν πορείες καταδίκης της τρομοκρατίας, δεν υπήρξαν δηλώσεις ηγετών, δεν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των δυτικών ΜΜΕ. Ακόμη και ως νεκροί παρέμειναν στον Τρίτο Κόσμο. Στην άλλη πλευρά έμειναν και τα διαμελισμένα κορμιά τους. Γιατί, είτε ζωντανοί είτε νεκροί, εκεί πρέπει να μείνουν. Κι αν στη Μεσόγειο πνιγούν, εμείς και πάλι δεν θα γίνουμε Σομαλοί και ας πεθάνουν έξω απ’ την πόρτα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL