Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
«Φονιάδες των λαών» υπάρχουν σε όλο τον κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Φονιάδες των λαών» υπάρχουν σε όλο τον κόσμο

Του Σάκη Παπαδόπουλου*

Συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης κι όχι αφηρημένες αναλύσεις μου ζήτησαν σοβαροί δημοσιογράφοι της ευρύτατης Αριστεράς μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξής μου στις 12.10.17 στον Τάκη Χατζή του ΣΚΑΪ. Και έχουν δίκιο.

Στο ερώτημα εάν ένας αριστερός πρωθυπουργός μπορεί να μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας με τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς, η απάντηση είναι καταφανής. Μπορεί να συναντά τον Τράμπ, την ηγεσία των ΗΠΑ, τους επιχειρηματίες, να συζητά για τις απαιτήσεις τους, ίσως και για νέες βάσεις πολεμικών εξορμήσεων - θανάτου στη Μέση Ανατολή, χωρίς να ξεχνά ότι είναι αριστερός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σαφείς αποδείξεις ότι δεν ξεχνά πως είναι πρόεδρος ενός κόμματος που επιδιώκει την κοινωνία της ανθρώπινης χειραφέτησης των ελεύθερων και ίσων παραγωγών.

Στο ερώτημα εάν ισχύει και σήμερα το σύνθημα της Αριστεράς «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» η απάντηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα «συγκεκριμένης ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης».

Οι ηγεσίες των ΗΠΑ υπηρέτησαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τα πιο επιθετικά σχέδια του κεφαλαίου για έλεγχο των πρώτων υλών του πλανήτη, για έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς, για προώθηση των συμφερόντων της πολεμικής τους βιομηχανίας, για συγκεντροποίηση του πλούτου... Εξαπέλυσαν ιμπεριαλιστικές επιδρομές, δολοφόνησαν, επέβαλαν δικτάτορες, έγιναν φονιάδες πολλών λαών...

Το σύνθημα όμως δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα. Δεν είναι γενικόλογα οι Αμερικανοί «φονιάδες των λαών». Στις ΗΠΑ των εκρηκτικών ταξικών αντιθέσεων πλούσιων - φτωχών, οι Αμερικανοί πολίτες -οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι καταπιεσμένοι, οι μειονότητες, οι απλοί άνθρωποι- είναι «φονιάδες των λαών»;

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν επισκέπτεται μια χώρα όπου κατοικούν «φονιάδες των λαών». Φονιάδες υπάρχουν και στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, υπηρετώντας είτε ιδιοτελή συμφέροντα είτε ναζιστικές ή φονταμενταλιστικές ιδεοληψίες.

Η Ελλάδα προωθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που επιθυμεί φιλικές σχέσεις και με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Ιράν... και με την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει και στην ενωμένη Ευρώπη για προώθηση πολιτικών που στοχεύουν να εξαφανίσουν τις εστίες πολέμου και να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη, στην ειρηνική συμβίωση λαών, εθνοτήτων, προσφύγων, μεταναστών, πολιτών με τις ιδιαιτερότητές τους και τα δικαιώματά τους...

* Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL