Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ευκαιρία για αλλαγή πορείας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκαιρία για αλλαγή πορείας;

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις πιέσεις της Ιεραρχίας και του Καμμένου. Ο νόμος για την αλλαγή φύλου στα 15 πέρασε, χωρίς την πλειονότητα των ΑΝ.ΕΛΛ. και με στήριξη από το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε άλλη περίπτωση, το κυβερνών κόμμα είχε φοβηθεί τον Ιερώνυμο και τις απειλές Καμμένου και αντί να δει στο θέμα των σχολικών Θρησκευτικών μία ευκαιρία να επανεξεταστούν οι σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, άρχισε τους εναγκαλισμούς με τον προκαθήμενο και... εκπαραθύρωσε τον Φίλη.

Στις χαμένες ευκαιρίες ανήκει, κατά τη γνώμη μου, και το ζήτημα των σχολικών παρελάσεων. Αντί της άγονης φλυαρίας για την αριστεία ή την κλήρωση των σημαιοφόρων, η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταργήσει πλήρως τις στρατιωτικού τύπου παρελάσεις.

Προβολή ντοκιμαντέρ ή ταινιών στα σχολεία και συζήτηση για το τι σημαίνουν οι εθνικές επέτειοι θα ήταν μια καλύτερη λύση από τις παρελάσεις όπου κάποια παιδιά αγνοούν γιατί παρελαύνουν!

Τέλος πάντων, ας αφήσω τις κυβερνητικές αστοχίες ων ουκ έστι αριθμός.

Ευκαιρία θα ήταν λοιπόν η ψηφοφορία στη Βουλή για την αλλαγή φύλου ώστε να αναθεωρηθούν η τακτική και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις πολιτικές συμμαχίες.

Είναι προφανές ότι η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έχει ημερομηνία λήξης. Η αντιμνημονιακή σύγκλιση του 2015 έχει αποδυναμωθεί, αφού η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο. Αλλά και το ιδεολογικό χάος μεταξύ των δύο την καθιστά θνησιγενή.

Πιο φυσιολογικές θα ήταν οι συγκλίσεις με σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά ή προοδευτικά σχήματα. Βέβαια υπάρχουν πολλά κενά και διαφορές, λιγότερες θα έλεγα από ότι με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Έχουμε ακόμη δρόμο έως τις εκλογές, όπου όλα θα κριθούν από τα ποσοστά των κομμάτων. Όμως οι συγκλίσεις και οι συμμαχίες απαιτούν υπομονή και χρόνο, ιδιαίτερα μετά τα τραύματα και τις ρήξεις που έχει προκαλέσει η αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η αστόχαστη πάση θυσία αντιπολίτευση των άλλων.

Χρειάζεται καλύτερη διακυβέρνηση και πάση θυσία αποφυγή επιπόλαιων δηλώσεων. Μία προσέγγιση μικρών βημάτων και αρχικά περιορισμένων ισότιμων συνεννοήσεων θα λείαινε τον δρόμο προς τη συμφιλίωση.

Μπορεί να τα κάνει αυτά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Αμφιβάλλω. Αλλά η αποτυχία θα σήμαινε την επιστροφή της Δεξιάς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL