Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
"Γαλάζιο" βέρτιγκο εφ' όλης της ύλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζιο" βέρτιγκο εφ' όλης της ύλης

Σε... πολυτραυματία εξελίσσεται η Ν.Δ. διαγενομένου του χρόνου, ελλείψει ουσιαστικής εναλλακτικής πολιτικής πλατφόρμας, αλλά και με δεδομένη τη βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος. Τούτων δοθέντων, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναζητεί πολιτικές πρωτοβουλίες και "γέφυρες" στο εξωτερικό, την ώρα που το κόμμα του βουλιάζει στην πολιτική ευτέλεια: την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο σημείο να εντάξει, με ιταμό τρόπο, στην πολιτική αντιπαράθεση, τη φαρμακευτική κάνναβη και να σπεκουλάρει πολιτικά για τη στυγνή δολοφονία του δικηγόρου Μιχ. Ζαφειρόπουλου.

Όλων αυτών, βεβαίως, είχε προηγηθεί μια επώδυνη διαδικασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επέτεινε το βαρύ κλίμα στην οδό Πειραιώς: ο λόγος, φυσικά, για την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τον προσδιορισμό ταυτότητας φύλου, η οποία εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ για τη Ν.Δ.

Ολική ανατροπή

Όταν, στις αρχές της εβδομάδας, ξεκινούσε η σχετική συζήτηση στη Βουλή, τα φώτα ήταν στραμμένα στη συνοχή της κυβέρνησης, στις ενστάσεις που εμφανίζονταν να έχουν βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και στα σενάρια για τη στάση που θα κρατούσαν οι ΑΝ.ΕΛΛ. Μάλιστα, τα σενάρια για τη... “δεδηλωμένη” έδιναν και έπαιρναν, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιχειρεί να θέσει θέμα απώλειας της πλειοψηφίας στη Βουλή με αφορμή το εν λόγω νομοσχέδιο. Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν όταν διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ., καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε εκτεθειμένη ενώπιον των εσωτερικών αντιφάσεών της, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη μία εμφανιζόταν “απολογητικός” έναντι του φιλελεύθερου κοινού του, διαβεβαιώνοντας διαρκώς ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των διεμφυλικών ατόμων για αυτοπροσδιορισμό, και από την άλλη ψυχιατρικοποιούσε την σχετική συζήτηση, φτάνοντας στο σημείο να επικαλεστεί... ιστορίες με εξωγήινους!

Ειδικά αυτή η τελευταία αναφορά του τον οδήγησε σε μία κατά κράτος κοινοβουλευτική ήττα του, κάτι που ουκ ολίγοι βουλευτές της Ν.Δ. παραδέχονταν, απογοητευμένοι, στα πηγαδάκια της Βουλής έπειτα από την ψηφοφορία. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι πληροφορίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίαζαν τον Κυρ. Μητσοτάκη να έχει επιλέξει μόνος του να προβεί σε αυτή την αναφορά - κάτι που δείχνει ότι ακόμη και στενοί του συνεργάτες τον άφησαν μόνο στην περίπτωση αυτή. Άλλωστε, το συγκεκριμένο απόσπασμα της τοποθέτησής του απουσιάζει από την ομιλία που διένειμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -κι αυτό, αν μη τι άλλο, συνιστά έμμεση αναγνώριση της γκάφας...

“Πάγος” Μητσοτάκη - Γεωργιάδη

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις ατάκες και τις εντυπώσεις, στις συζητήσεις στη Βουλή απομένει πάντα η ουσία. Και η ουσία είναι πως η Ν.Δ. καταψήφισε ένα νομοσχέδιο που αντιστοιχίζεται πλήρως με τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό, παρά το φιλελεύθερο προφίλ που επιχειρεί να οικοδομήσει για το κόμμα και τον εαυτό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βάσει μιας φράσης που χρησιμοποιείται συχνά στο εσωτερικό της Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες, “πέρασε η γραμμή Άδωνι” - κάτι που διαπιστώνουν πολλά “γαλάζια” στελέχη με απογοήτευση. Η ειρωνεία, μάλιστα, είναι πως η “γραμμή Άδωνι” εκφράστηκε στη Βουλή από τη Ν.Δ. την ίδια ημέρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης “ανασχημάτιζε” το επικοινωνιακό επιτελείο του, υποβαθμίζοντας τον Αδ. Γεωργιάδη σε “αντιπρόεδρο άνευ χαρτοφυλακίου”. Ο Βασ. Κικίλιας, συγκεκριμένα, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Άμυνας που κατείχε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και έμπειρα “γαλάζια” στελέχη χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως μήνυμα του προέδρου του κόμματος προς τον αντιπρόεδρό του. Μάλιστα, συνομιλητές του Κυρ. Μητσοτάκη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την έντονη κινητικότητα του κ. Γεωργιάδη, καθώς πέραν της “υπεροπλίας” του στην επικοινωνιακή παρουσία της Ν.Δ., ο αντιπρόεδρος του κόμματος κατηγορείται από πολλούς ότι καθημερινά επισκέπτεται τοπικές οργανώσεις, με στόχο να αυξήσει την επιρροή του στα στελέχη βάσης του κόμματος προς... μελλοντική αξιοποίηση.

Όταν η Λαγκάρντ “πάγωσε” τη Ν.Δ.

Βεβαίως, εκτός των ανοιχτών εσωκομματικών μετώπων, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει και ακόμη σοβαρότερα θέματα: την ώρα που ο ίδιος έχει περιορίσει το πολιτικό μήνυμά του στις εξαγγελίες περί φορολογικών μειώσεων υπό την... προϋπόθεση της επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων, στη Ν.Δ. εντείνεται η νευρικότητα από τις διαρκείς θετικές δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, Ευρωπαίων παραγόντων και εκπροσώπων των δανειστών για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης, αλλά και για την προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Πέραν της “προτροπής” Ντάισελμπλουμ να... αφεθούν για το 2019 οι εκλογές, αλλά και των θερμών και θετικών διαπιστώσεων Σόιμπλε για την ελληνική οικονομία, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη “πάγωσαν” την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, ακούγοντας τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, αλλά και τον... γνωστό και μη εξαιρετέο, Π. Τόμσεν, να διαβεβαιώνουν δημοσίως ότι “το ΔΝΤ δεν ζητεί νέα μέτρα από την Ελλάδα”. Τέτοιου τύπου δηλώσεις, σε συνδυασμό με την πρόσφατη υποχώρηση του Ταμείου στις αξιώσεις που είχε για κεφαλαιακούς ελέγχους των ελληνικών τραπεζών, συντείνουν προς ένα σκηνικό απεμπλοκής και προοιωνίζονται ταχεία -ή, τουλάχιστον, ταχύτερη από τις προηγούμενες- ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση. Μ’ άλλα λόγια, αυτή τη φορά μπορεί η Ν.Δ. να μην έχει καν την πολυτέλεια της... καταστροφολογίας και της “μετρολογίας” για μερικούς μήνες, όπως έκανε πριν κλείσουν οι δύο προηγούμενες αξιολογήσεις.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε, έπειτα από καιρό, να δώσει το “παρών” στη Σύνοδο της ευρω-Δεξιάς στις Βρυξέλλες, ενώ την Πέμπτη συναντάται και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ, αν και γνωρίζει ότι πιθανότατα ο Λουξεμβούργιος κεντροδεξιός κοινοτικός αξιωματούχος θα συμφωνήσει με τον Γερ. Ντάισελμπλουμ πως... οι εκλογές μπορούν να περιμένουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL