Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Η κατάλληλη ώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κατάλληλη ώρα

Μια ματιά στην Ιστορία αυτής της χώρας αποδεικνύει ότι η είσοδος ενός Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο δεν είναι συνηθισμένο, πόσο μάλλον ασήμαντο γεγονός.

Μια ματιά στην Ιστορία αυτής της χώρας δείχνει ότι οι Έλληνες πρωθυπουργοί που έγιναν δεκτοί στη μητρόπολη του καπιταλισμού ήταν κατά το μάλλον ή ήττον πολιτικά συγγενείς με τους ένοικους του Λευκού Οίκου, όπου συνήθως πήγαιναν ζητώντας μεσολάβηση για την αντιμετώπιση κάποιου περιφερειακού προβλήματος, με εθνικά χαρακτηριστικά, το οποίο ταλάνιζε την Ελλάδα.

Αυτή η ματιά στην Ιστορία δείχνει ότι το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι απλώς σημαντικό, αλλά έχει και ορισμένα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Διότι ο πολιτικά αλλόδοξος Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται ως πρωθυπουργός μιας χώρας που, βγαίνοντας από την κρίση, σχεδιάζει να σταθεί στα πόδια της -με την κοινωνία όρθια- εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση, η οποία αντικειμενικά αναβαθμίζεται καθημερινά εξαιτίας της έντονης ρευστότητας που επικρατεί σε όλη τη γύρω περιοχή, Βαλκάνια, νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο.

Μια ευρύτερη ματιά στην Ιστορία δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εισέλθει την Τρίτη το απόγευμα στον Λευκό Οίκο εκπροσωπώντας μια χώρα που αναγνωρίζεται πλέον από το σύνολο των διεθνών παικτών -Αμερικανών, Δυτικοευρωπαίων αλλά και Ρώσων και Κινέζων- ως πυλώνας σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Ως πυλώνας σταθερότητας στον οποίο αξίζει κανείς να επενδύσει γεωπολιτικά και οικονομικά προκειμένου να ενισχύσει αυτό το σταυροδρόμι.

Η Ιστορία δείχνει ότι δεν αρκεί να έχεις μια κομβική γεωγραφική θέση, που η Ελλάδα την είχε πάντα. Σημασία έχει και η στιγμή, το timing που θα έλεγαν και οι οικοδεσπότες, που καθιστά σημαντική αυτή τη θέση. Και η σημερινή χρονική συγκυρία είναι τέτοια ακριβώς. Από ενεργειακή σκοπιά. Από ευρύτερα γεωστρατηγική σκοπιά. Ακόμα και από οικονομική σκοπιά. Άλλωστε, όλες αυτές οι πλευρές συνδέονται, καθώς τώρα διαμορφώνονται οι νέες ισορροπίες στην περιοχή.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα έρχεται την κατάλληλη ώρα για να κερδίσει η χώρα -με την κατάλληλη κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται- όλα όσα μπορεί να κερδίσει στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL