Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Για τα πυρηνικά / Διαφορές και ομοιότητες σε δυο Νόμπελ Ειρήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τα πυρηνικά / Διαφορές και ομοιότητες σε δυο Νόμπελ Ειρήνης

Της Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου*

Η International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) δημιουργήθηκε από την "έμπνευση" δύο καρδιολόγων (Bernard Lawn - USA, Evgeni Chazof - USRR) να αξιοποιήσουν το κύρος του ιατρικού λειτουργήματος και να επισημάνουν στους ηγέτες και τους πολίτες τους κινδύνους ύπαρξης που διατρέχει η ανθρωπότητα από την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών.

Η πρωτοβουλία τους βρήκε μιμητές στους γιατρούς σε όλο τον κόσμο, έτσι που το 1985 η Εταιρεία, με κλάδους σε ήδη 70 χώρες (στην Ελλάδα από το 1983), τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης.

Δυστυχώς εκείνη την εποχή οι πρωτοπόροι γιατροί αντιμετώπιζαν την καχυποψία ότι είναι φιλοσοβιετικοί και κρυπτοκομμουνιστές, τόσο που η συνέντευξη Τύπου σε πολλές δυτικές χώρες να είναι περιπετειώδης, με επιθετικές ερωτήσεις από τους ρεπόρτερ και τους βραβευμένους ειρηνιστές γιατρούς σε θέση απολογουμένου. Ειδικά στη Δυτική Γερμανία οι γιατροί (με πρόεδρο τότε τον Urlich Gotstein) αντιμετώπισαν βαρύτατες κατηγορίες ότι δήθεν θέλουν να υπονομεύσουν την ασφάλεια της χώρας.

Το πλέον αξιοσημείωτο περιστατικό έγινε στις ΗΠΑ, όπου ο πρωτεργάτης Bernard Lawn, την ώρα που αντιμετώπιζε μιαν ιδιαίτερα επιθετική δημοσιογράφο, εκείνη έπαθε καρδιακή προσβολή και ο γιατρός και πρόεδρος του αμερικανικού κλάδου τής παρέσχε τις πρώτες βοήθειες, γεγονός που αντέστρεψε το κλίμα των δημοσιογράφων στην αίθουσα.

Το 2007 οι γιατροί μέλη της IPPNW, κυρίως από την Αυστραλία, Tilman Ruff, Ira Helfald, και την Μαλαισία, Ronald Μc Coy, σκέφθηκαν ότι το αντιπυρηνικό κίνημα πρέπει να αποκτήσει πλατύτερη εκπροσώπηση από τους υγειονομικούς και απευθυνόμενοι προς άλλες ΜΚΟ (περιβαλλοντολογικές, φεμινιστικές οργανώσεις, ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκκλησία, τους Δημάρχους για την Ειρήνη, τους Χιμπακούσα, το "Πλοίο της ειρήνης" και προσωπικότητες όπως ο Δαλάι Λάμα, η Γιόκο Όνο και ηθοποιοί όπως ο Μάικλ Ντάγκλας και ο Μάρτιν Σην) δημιούργησαν την International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), η οποία σήμερα εκπροσωπείται σε πάνω από 100 χώρες από 468 ΜΚΟ και εδρεύει στην Ελβετία.

Στην Ελλάδα η ICAN εκπροσωπείται από την υπογράφουσα αυτό το κείμενο, πρόεδρο του ελληνικού κλάδου της IPPNW, και από το 2007 (με συνεργασία άλλων ελληνικών ΜΚΟ, όπως το ΠΑΔΟΠ, οι Φίλοι της Φύσης, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, το Μεσογειακό Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Ρόδου, οι Φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, και διεθνών όπως οι Peaceboat, Hibakusha, Mayors for Peace, International Peace Bureau, Russel Foundation κα) ενημερώνει τους πολίτες με εκδηλώσεις και δημοσιεύματα και επικοινωνεί με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για το τεράστιο ζήτημα των πυρηνικών.

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2017 στην ICAN ήταν αναπάντεχη έκπληξη. Την εποχή που η κρίση στην Κορέα και οι απειλές Τραμπ κατά του Ιράν μεγιστοποιούν τον κίνδυνο για επιστροφή σε νέο πυρηνικό εφιάλτη, στις 7.7.2017, χάρη στη συνεργασία της ICAN, 122 κράτη - μέλη ψήφισαν στον ΟΗΕ τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, που βασίζεται στις ανθρωπιστικές επιπτώσεις, που προέρχονται όχι μόνο από τη χρήση αλλά και από την κατασκευή, φύλαξη μετακίνηση και καταστροφή εκείνων που αποτελούν σίγουρα τα χειρότερα όπλα.

Οι περιστάσεις είναι καλύτερες απ' ό,τι το 1985, επειδή σήμερα αποτελούμε μια πολύ πλατιά, αμερόληπτη, επιστημονικά τεκμηριωμένη δύναμη, και ήδη 122 χώρες υιοθετούν τις απόψεις μας. Δυστυχώς και σήμερα υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι τα πυρηνικά είναι απαραίτητα για την ασφάλειά τους. Ήδη δουλεύουμε για να πείσουμε περισσότερες κυβερνήσεις να προσέλθουν στον ΟΗΕ και να υπογράψουν. Υπενθυμίζουμε ότι 50 επικυρωμένες υπογραφές αρκούν για να θεωρηθεί η Συμφωνία έγκυρη και ότι πολλές χώρες, αν και δεν έχουν υπογράψει ή επικυρώσει Συμφωνίες στον ΟΗΕ, μόλις επικυρωθούν από την πλειοψηφία αναγκαστικά συμμορφώνονται (π.χ. ΗΠΑ στη Συμφωνία για την απαγόρευση των ναρκών διασποράς).

Στόχος μας είναι, όπως μετά το 1985 καταφέραμε να πείσουμε τις τότε υπερδυνάμεις ότι η κούρσα των εξοπλισμών δεν είναι μονόδρομος, έτσι και σήμερα να πείσουμε τους πολίτες και μέσω αυτών τις κυβερνήσεις ότι τα πυρηνικά είναι μέσα αυτοκτονίας και όχι ασφάλειας της ανθρωπότητας.

Ελπίζουμε ότι με το ανανεωμένο κύρος ενός δεύτερου Νόμπελ ειρήνης θα πείσουμε τις κυβερνήσεις, ειδικά κρατών (όπως η Ελλάδα) που, ενώ δεν κατέχουν πυρηνικά, τα υπερασπίζονται στο όνομα του ΝΑΤΟ, ότι η Συνθήκη ΝΡΤ, την οποία επικαλούνται ότι τους δεσμεύει, όχι μόνο δεν απαγορεύει αλλά, αντίθετα, προτρέπει τα κράτη - μέλη που την έχουν υπογράψει για τα περαιτέρω βήματα πυρηνικού αφοπλισμού.

Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι σήμερα ακόμη και ένας περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος θα είχε παγκόσμιες συνέπειες προκαλώντας τον θάνατο 2,5 δισ. ανθρώπων. Ελπίζουμε ότι ξανά η λογική θα επικρατήσει και ότι η ανθρωπότητα δεν θα προχωρήσει ποτέ στην πλήρη καταστροφή από τον πυρηνικό όλεθρο.

* H Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL