Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Avgileaks / Από πού πάνε για Γραμμική Β';
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Avgileaks / Από πού πάνε για Γραμμική Β';

Έπεσαν να τον φάνε τον άνθρωπο επειδή πρότεινε να γράφονται οι πινακίδες στον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης και στη Γραμμική Β'. Τι δεν τους άρεσε στην πρόταση; Δεν είπε να γράφονται μόνο στη Γραμμική Β'. Εκεί ομολογουμένως θα υπήρχε ένα πρόβλημα. Πώς να καταλάβεις ότι για τα Χανιά στρίβεις δεξιά όταν η πινακίδα γράφει κάτι που μόνο αν ζούσες πριν από 3.500 χρόνια θα το καταλάβαινες;

Όμως, για σκεφτείτε όχι μόνο τους δρόμους, αλλά και τα μενού των εστιατορίων και των καφέ γραμμένα στη Γραμμική Β'. Μέχρι και σποτ θα γίνει ωραίο και θα τρέχουν οι τουρίστες. “Ελάτε στο νησί της Γραμμικής Β'” θα γράφουν οι πινακίδες και θα εντυπωσιάζονται οι επισκέπτες. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι τουρίστες ούτε τα νέα ελληνικά καταλαβαίνουν. Ακόμη και στις ταυτότητες, τα ονόματα να είναι γραμμένα στην πανάρχαια τοπική γλώσσα. Δεν θα είναι άσχημο. Ίσα - ίσα που θα μοιάζει εξωτικό. Θα πηγαίνει ο Σφακιανός στο αεροδρόμιο του Μονάχου και θα του βάζουν χλαμύδα για να τον ταυτοποιήσουν! Άσε που δεν θα μπορούν εύκολα να βγάζουν τα διάφορα κυκλώματα πλαστές κρητικές ταυτότητες.

Να μη μείνουμε στο προφανές. Κάθε τόπος να έχει και το δικό του στοιχείο. Στην Πελοπόννησο να είναι οι πινακίδες στη δωρική διάλεκτο και ούτω καθεξής. Να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία του παρελθόντος μας.

Και μόνο αυτό μοιάζει να είναι το πρόβλημα! Όλα από το παρελθόν για το παρελθόν. Μήπως χρειαζόμαστε και λίγο “νέο πνεύμα”; Κι ας μην είναι και τόσο αθάνατο. Αλλά να, να προχωράει λίγο μπροστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL