Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Η Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει τα μηνύματα / Και όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πολιτικό παιχνίδι ανοίγει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει τα μηνύματα / Και όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πολιτικό παιχνίδι ανοίγει

Ανοίγει ξανά το πολιτικό παιχνίδι και αναδιατάσσονται οι πολιτικοί συσχετισμοί; Ίσως να είναι νωρίς για να προεξοφλήσει κανείς κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αν δείχνουν κάτι οι τάσεις που καταγράφονται στις πρώτες δημοσκοπήσεις της πολιτικής περιόδου, είναι πως, τόσο σε ποσοτικά όσο και σε ποιοτικά ευρήματα φανερώνονται δειλά - δειλά τα πρώτα στοιχεία που παραπέμπουν στις ως άνω εκτιμήσεις. Και, αν κάτι είναι ήδη βέβαιο, πρόκειται για την εκτίμηση πως οι συσχετισμοί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί με τελικό και κατηγορηματικό τρόπο, ούτε η πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές -οψέποτε κι αν γίνουν αυτές- είναι προδιαγεγραμμένη.

Από το "ώριμο φρούτο"...

Έως και πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όλες οι μετρήσεις έδειχναν μια διαρκώς διευρυνόμενη διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοτεχνώντας εικόνα “ώριμου φρούτου” για την παρούσα κυβέρνηση, ενώ η πλειονότητα των ερωτώμενων “έδειχνε” εκλογές, παρότι γενικώς και διαχρονικώς η κοινωνία προτιμά τη σταθερότητα.

Ταυτοχρόνως, στους ποιοτικούς δείκτες, οι πολίτες έβλεπαν “μαύρη” την καθημερινότητά τους και προεξοφλούσαν ένα ζοφερό μέλλον για τους ίδιους, τα παιδιά τους και τη χώρα, διαπιστώνοντας τις επί μακρόν εκτός συμφωνίας νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και τη σκληρή μάχη που δινόταν σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, με την πλειονότητα των ΜΜΕ να φτιάχνουν εικόνα “επιστροφής στο 2015”.

...στα πρώτα μηνύματα

Βεβαίως, στις πρώτες μετρήσεις που “εγκαινιάζουν” τη νέα πολιτική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερος. Και οι πολίτες που φοβούνται για το μέλλον τους είναι σημαντικά περισσότεροι από εκείνους που (έχουν αρχίσει να) ελπίζουν. Όμως, σειρά ποιοτικών ευρημάτων δείχνει βελτίωση σε βασικά μεγέθη και προϊδεάζει πως οι τάσεις στην κοινωνία έχουν αρχίσει να αλλάζουν τώρα που αχνοφαίνεται το περίφημο και διαρκώς αναγγελλόμενο “φως στην άκρη του τούνελ”. Πειστικές ενδείξεις επ’ αυτού φανερώνει, άλλωστε, η δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research, η οποία είχε παραγγελθεί από την εφημερίδα “Το Βήμα”, αλλά δεν συμπεριελήφθη στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, που συνέπιπτε με την εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - αντιθέτως, “ανέβηκε” στην ιστοσελίδα της εφημερίδας αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

“Υπάρχουν σημάδια βελτίωσης”

Σε αυτή τη μέτρηση, λοιπόν, φαίνονται τα πρώτα δείγματα ενός σκηνικού που αρχίζει να αλλάζει. Ή που, τέλος πάντων, δεν είναι στατικό, ούτε αποκρυσταλλωμένο και παγιωμένο. Για παράδειγμα, στην ερώτηση “Ποια είναι η άποψή σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας”, το 47% επιμένει πως “η κατάσταση χειροτερεύει”. Όμως, για πρώτη φορά εμφανίζεται ένα ουδόλως ασήμαντο 28% των ερωτηθέντων -δηλαδή σχεδόν 1 στους 3- να διαπιστώνει ότι “υπάρχουν σημάδια βελτίωσης”. Σημαντικά είναι τα ευρήματα και σε συγκεκριμένες απόψεις που διατυπώνει η δημοσκοπική εταιρεία για να ελέγξει τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας του δείγματος με αυτές. Για παράδειγμα, “συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ” απαντά το 58% στη διαπίστωση πως “η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από την κρίση”, ενώ πλειοψηφική (51,5%) είναι και η συμφωνία στην άποψη πως “υπάρχουν διεθνείς συμμαχίες να μας υποστηρίξουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας” -μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

“Να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση”

Στο ίδιο μήκος κύματος, ενδιαφέρουσες ενδείξεις αλλαγής των κοινωνικών τάσεων φανερώνουν και οι ερωτήσεις που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιλέγει πολιτική σταθερότητα, καθώς το 47% συμφωνεί με την άποψη πως πρέπει “να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση”, ενώ το 36,5% τάσσεται υπέρ τού “να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές”. Το 16,5% δηλώνει “δεν ξέρω / δεν απαντώ” -κάτι που δείχνει ότι, αν μη τι άλλο, δεν πρόκειται για αγανακτισμένους ή πολίτες με εξαντλημένη την υπομονή τους...

Μειώνεται το "γαλάζιο" προβάδισμα

Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε, το “γαλάζιο” προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου παραμένει σημαντικό, αφού ανέρχεται στις 6,1 ποσοστιαίες μονάδες. Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας η ψαλίδα ήταν ανοιχτή κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν 0,4% κάτω από σήμερα και η Ν.Δ. 0,5% πάνω απ’ ό,τι τώρα. Ταυτοχρόνως, στο γράφημα για τη διαχρονική πρόθεση ψήφου φαίνεται με ευκρίνεια ότι η, παραμένουσα, πάντως, σημαντική, διαφορά μεταξύ των δύο κεντρικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας εμφανίζει ελαφρά τάση μείωσης από τον Απρίλιο του 2017.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι η “παράσταση νίκης” έχει αναδειχθεί διαχρονικά ως το μόνο αδιάψευστο εύρημα των σφυγμομετρήσεων, έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι η ελαφρά τάση μείωσης της ψαλίδας στην πρόθεση ψήφου μετατρέπεται σε αξιοπρόσεκτη τάση μείωσης στην ψαλίδα της “παράστασης νίκης”. Βεβαίως, η κυριαρχία της Ν.Δ. παραμένει, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει “τσιμπήσει” 3,5% από τους ερωτηθέντες που προβλέπουν ότι θα κέρδιζε “αν γίνονταν σήμερα εκλογές”, ενώ η Ν.Δ. έχει, αντιστοίχως, χάσει 4,5%. Με άλλα λόγια, ένα 8% των ερωτηθέντων έχει αλλάξει την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των εκλογών - με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Κεντροαριστερά, “πάρ' το αριστερά”

Βεβαίως, ως “είδηση” της εν λόγω σφυγμομέτρησης προβλήθηκε το γεγονός ότι η Κεντροαριστερά φτάνει σε διψήφιο ποσοστό (10,4%) στην πρόθεση ψήφου ως “νέος φορέας”. Όμως, ακόμη και σε ό,τι αφορά την Κεντροαριστερά, η πλειονότητα των ερωτηθέντων φροντίζει να στείλει τα δικά της μηνύματα σε επίδοξους αρχηγούς και “δελφίνους”. Κατ' αρχάς, καίτοι πολλοί έχουν προεξοφλήσει ότι αν ενισχυθεί ο “νέος φορέας”, τότε ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόθεση ψήφου δείχνει... άλλα. Χωρίς “ενιαίο” φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 16,6%, ενώ με “ενιαίο φορέα” το κυβερνών κόμμα “ψηφίζει” το 16,3% των ερωτηθέντων. Στην ίδια σύγκριση, η Ν.Δ. βρίσκεται στο 22,7% και μετά κατεβαίνει στο 22%. Κοινώς, ο “νέος φορέας” της Κεντροαριστεράς στερεί 0,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ και... 0,7% από τη Ν.Δ., ενώ αναδεικνύεται πως μάλλον λειτουργεί αθροιστικά, αδυνατώντας -ως υποθετικό σενάριο πάντα- να αντλήσει ψήφους από “δεξαμενές” άλλων πολιτικών χώρων. Όμως, σε ό,τι αφορά τις τάσεις που επικρατούν στην κοινωνία, έχει τη δική της σημασία η “υπόδειξη” του δείγματος της σφυγμομέτρησης της Κάπα Research για την κατεύθυνση του νέου φορέα: “Να κινηθεί περισσότερο προς τα αριστερά” ζητεί το 37,5% των ερωτηθέντων, ενώ το αντίθετο προτιμά το 29,5% και το 33% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει / δεν απαντά.

ΕΝΩ Η Ν.Δ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ

Αλλαγή σκηνικού δείχνει και η Alco - Από διψήφια υπέρ της Ν.Δ., η διαφορά πέφτει σε μονοψήφιο νούμερο...

Παρά το γεγονός ότι χθες η Ν.Δ. επικέντρωσε την κριτική της στην εταιρεία commonview, με τον διευθυντή του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη Μιχ. Μπεκίρη να προβαίνει σε διάβημα στο ΕΣΡ, οι “γαλάζιες” καταγγελίες περί μη ύπαρξης της συγκεκριμένης εταιρείας στο “μητρώο” του ΣΕΔΕΑ προφανώς και δεν ισχύουν για την Kάπα Research ή για την εταιρεία Alco, η οποία, με μέτρηση που είχε δημοσιεύσει η ιστοσελίδα newsit.gr, είχε επιφυλάξει το... πρώτο φθινοπωρινό σοκ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, η εν λόγω σφυγμομέτρηση, που βγήκε στην επικαιρότητα το πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα, έδειχνε διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου (22,6% για τη Ν.Δ. και 15,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση η διαφορά ήταν... διψήφια. Ταυτοχρόνως, όπως ακριβώς ανέδειξε και η μέτρηση της Kάπα Research για "Το Βήμα", έτσι και η σφυγμομέτρηση της Alco για το newsit.gr κατέγραφε ηχηρό μήνυμα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας: το 60% των ερωτωμένων εμφανίζονταν αντίθετοι σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Για την Ιστορία, στην πρόθεση ψήφου της Alco, τα υπόλοιπα κόμματα είχαν ως εξής: Νεοναζί 6,1%, ΚΚΕ 5,9%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 5,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων 2%, Λαϊκή Ενότητα 1,9%, Ποτάμι 1,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL