Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
"Κλειδί" η έξοδος από την κρίση μέσω επενδύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κλειδί" η έξοδος από την κρίση μέσω επενδύσεων

Κοινό μήνυμα προσπάθειας εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, κάτι το οποίο συνδέεται και με την ενίσχυση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, εξέπεμψαν ο πρωθυπουργός της χώρας μας Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλιών του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο τη μείωση της ανεργίας υποδεχόμενος παράλληλα θετικά τις γαλλικές επενδύσεις (σ.σ.: θα ηγείται ομάδας που θα εγκρίνει σημαντικές υποψήφιες), ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα υπάρξει ενίσχυση των γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα αφήνοντας παράλληλα "αιχμές" προς τη γερμανική πλευρά για τον χειρισμό του ελληνικού προβλήματος.

Ακόμη στο περιθώριο των ομιλιών των δύο ανδρών τον λόγο πήραν επιχειρηματίες κάνοντας συζήτηση μαζί του, την ώρα που υπογράφονταν συμφωνίες μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών. Παράλληλα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ίδρυση της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

O Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε στον στόχο της αντιμετώπισης της ανεργίας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειωθεί στο 21,2% η ανεργία, όμως παραμένει ποσοστό μη αποδεκτό για μια χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Έθεσε έτσι ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του brain drain. Αυτό θα γίνει μέσα από την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος, ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος».

Task Force υπό τον Τσίπρα

Τόνισε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές» και είπε ότι θέλει να ακούσει τους επιχειρηματίες και να του απαντήσουν δύο βασικά ερωτήματα: Ποια είναι τα προβλήματα όσων ήδη επενδύουν στην Ελλάδα και ποιοι λόγοι κάνουν επιφυλακτικούς όσους δεν έχουν επενδύσει ακόμη.

Ακόμη πρόσθεσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Είπε ότι προσωπικά θα είναι επικεφαλής μιας Task Force που θα είναι σε θέση, αν παρίσταται ανάγκη, να εξετάζει τις σημαντικές επενδύσεις και να διευκολύνει, όπως μπορεί, την προσπάθεια να υπάρξει μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Προσωπική στήριξη Μακρόν και αιχμές προς... Βερολίνο

“Εγγυώμαι προσωπικά τη γαλλική στήριξη” τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, και κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες, να ενισχύσουν την ελληνική προσπάθεια για οριστική έξοδο από την κρίση.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι δεν πρέπει “να σπρώξουμε την Ελλάδα να επιλέξει μη ευρωπαϊκές επενδύσεις” όπως συνέβαινε στο παρελθόν, υποστηρίζοντας με νόημα πως "οι γαλλικές επιχειρήσεις συνέχισαν να επενδύουν στην Ελλάδα ακόμη κι όταν κάποιοι τις συμβούλευαν να μην το κάνουν". Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πάντως για μη ευρωπαϊκές επενδύσεις ότι, όπως τα κενά στη φύση καλύπτονται, έτσι γίνεται και στην οικονομία.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η κρίση δεν ήταν μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή (σ.σ.: αιχμή που θα μπορούσε να αφορά τη Γερμανία, όπως και η προηγούμενη), επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Γαλλία ποτέ δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα: “Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό της Ελλάδας” τόνισε ζητώντας από τους σαράντα εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων που ήταν παρόντες στην εκδήλωση να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, όπως είπε, πραγματοποιεί ήδη η κυβέρνηση.

Παράλληλα δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα τους επικουρήσει στην προσπάθεια αυτή και επανέλαβε τη φράση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε καλέσει τους Γάλλους επενδυτές να εκφράσουν στην ελληνική κυβέρνηση τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.

Από εκεί και πέρα ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε βαρύτητα σε τομείς αμοιβαίας συνεργασίας ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, όπως η ενέργεια, η αγροτοδιατροφή, η βιομηχανία και οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Μεγάλο ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες

Ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων εξέφρασαν εκπρόσωποι των κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων Total και Suez, όπως επεσήμαναν στο περιθώριο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ που ακολούθησε.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Patrick Pouyanne, CEO της Total, «το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε τέσσερις τομείς. Ο πρώτος εντοπίζεται στη διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες (σ.σ.: υδρογονανθράκων)».

Όπως πρόσθεσε, «έχουν υπάρξει ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν έχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Suez: Ενδιαφερόμαστε για το μάνατζμεντ

Από την πλευρά του Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του ομίλου Suez, ερωτηθείς από το πρακτορείο για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιρειών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ (τη διαχείριση), αυτό στο οποίο είμαστε καλοί", συμπληρώνοντας: "Αυτό λοιπόν που θέλουμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε".

Στο "παιχνίδι" και η ενέργεια

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι έξι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, οι οποίες μαζί με τις γαλλικές EdF και Engie επένδυσαν 2,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.

Στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής και να δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να έχει παρόμοιο ποσοστό με αυτό που έχει στην παραγωγή και στην αγορά. Είναι μια δύσκολη εξίσωση και μια δύσκολη προσπάθεια.

Μπρινό Λεμέρ:

Ο Τσίπρας δεν εργάζεται για ειδικά συμφέροντα

«Δουλεύει για το κοινό καλό και είναι πραγματικός ηγέτης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λεμέρ για τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση με επιχειρηματίες που ακολούθησε τις ομιλίες των δύο ανδρών. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθεσε ότι «πολύ λίγοι εργάζονται για το κοινό καλό και όχι για ειδικά συμφέροντα». Παράλληλα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι ο «πρωθυπουργός δουλεύει με μεγάλο θάρρος».

Συνεργασία ελληνικής με γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα

Σύντομα ολοκληρώνεται η σύνταξη του νομοσχεδίου για την ίδρυση της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Το μνημόνιο υπεγράφη από τον υπουργό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας, Nicolas Dufourq.

« Όπως έχω τονίσει κι άλλες φορές, η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει την παροχή τεχνικής βοήθειας από τη γαλλική πλευρά (σ.σ.: όπως είχε γίνει και στην Πορτογαλία σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της στρατηγικής και του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας, τη διαμόρφωση ειδικών δανειακών προϊόντων που καλύπτουν ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν καλύπτονται από τις συμβατικές τράπεζες.

Ακόμη θα μπορούσε να υπάρξει χρηματοδότηση γαλλικών μικρομεσαίων για την ανάπτυξη συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων καθώς και τη σύνδεση γαλλικών και ελληνικών νεοφυών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL