Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Τι αναμένει η Αθήνα από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου / Τι αναμένει η Αθήνα από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι αναμένει η Αθήνα από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου / Τι αναμένει η Αθήνα από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν

"Τρικολόρ" έχει βαφτεί η Αθήνα προκειμένου να υποδεχτεί τον νέο Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φτάνει στη χώρα μας σήμερα το μεσημέρι συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών του Μπρινό Λεμέρ, επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές. Ταυτόχρονα όμως έρχεται κομίζοντας τις θέσεις του για μια νέα αρχιτεκτονική στην Ευρώπη, μια κουβέντα στην οποία η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει.

Άλλωστε Τσίπρας και Μακρόν δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους, αφού η συμβολή του Γάλλου Προέδρου στο ξεκλείδωμα της δεύτερης αξιολόγησης υπήρξε κομβική, ενώ οι θέσεις των Παρισίων σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους αποτελούν για την Αθήνα σημαντική βάση συζήτησης. Και βέβαια σημαντική έχει υπάρξει η γαλλική συμβολή στην διοικητική μεταρρύθμιση, ως αποτέλεσμα της κοινής διακήρυξης που είχε υπογραφεί κατά την επίσκεψη Ολάντ.

"Ο Πρόεδρος Μακρόν θέλει να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για την ανάκαμψη" στη χώρα αυτή "σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης", ανέφερε χθες το γαλλικό πρακτορείο AFP επικαλούμενο πηγή της γαλλικής προεδρίας. "Οφείλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στη θετικότερη αυτή φάση που ανοίγεται και που συμβολίζει, είμαστε σε θέση να ελπίζουμε, μία νέα φάση για την Ευρωζώνη" δηλώνουν με επιμονή πηγές της γαλλικής προεδρίας, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Όπως είναι φανερό ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει να προσδώσει στην επίσκεψή του αυτή έναν ισχυρό συμβολισμό με φόντο, μάλιστα, τον Λόφο της Πνύκας: Η νέα μέρα για την Ευρώπη δεν μπορεί να μοιάζει με αυτή που διαχειρίστηκε την κρίση. Και σε αυτή την εικόνα ο Ε. Μακρόν φιλοδοξεί η Γαλλία να είναι στο κέντρο.

Συναντήσεις επιχειρηματιών

Αφενός η παρουσία τουλάχιστον 40 Γάλλων επιχειρηματιών και η συνάντηση 140 επιχειρηματιών και από τις δυο χώρες, δίνει σαφές στίγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία με μεγάλους "παίκτες" από τον επιχειρηματικό χώρο να είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε σειρά τομέων στη χώρα μας. Ενέργεια, υποδομές, μεταφορές, περιβάλλον αποτελούν τον άξονα του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το Παρίσι.

Μια εξέλιξη που ευμενώς υποδέχονται στην Αθήνα, καθώς εκτιμάται πως το θετικό μομέντουμ όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα και την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας θα παγιωθεί και θα ενισχυθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του χθες, τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα δώσει προοπτική οικονομικής ανάκαμψης και οικονομικής επιτυχίας σε όλη την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για "αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε έργα υποδομών, ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα στην ανάπτυξη που θα δώσει ευημερία στους λαούς μας, που θα δώσει θέσεις εργασίας και μια άλλη προοπτική συνολικά για την περιοχή".

"Ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχει ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης" επισήμανε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας δίνοντας στην πραγματικότητα πάσα στον Γάλλο πρόεδρο.

Δημοκρατική αναδιάρθρωση

Ο ένοικος των Ηλυσίων αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα από την Πνύκα σειρά προτάσεων για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν τρεις προτάσεις: κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης στη θέση του μη δημοκρατικά νομιμοποιημένου Eurogroup.

Σίγουρα οι προτάσεις Μακρόν για μια άλλη Ευρώπη δεν αποτελούν τον οραματικό στόχο της Αριστεράς, ωστόσο ανοίγουν τον δρόμο για τη μεγάλη συζήτηση της επαναφοράς της δημοκρατίας. Ιδιαιτέρως δε η αντικατάσταση του -άτυπου στην ουσία οργάνου-, του Eurοgroup, από ένα εκλεγμένο και άρα δημοκρατικά ελεγχόμενο όργανο. Όπως αναφέρουν στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει ότι η αναδιάρθρωση της Ευρώπης περνά μέσα από τη δημοκρατική αναδιάρθρωση.

Την ίδια στιγμή, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και πολιτικών επιλογών σε ευρωπαϊκό αλλά και σε επιμέρους τοπικό επίπεδο που άγγιξαν τα όρια της δημοκρατικής εκτροπής, φαίνεται πως η ώρα για την κουβέντα που θα επιφέρει ταυτοτικές αλλαγές στην Ευρώπη είναι πιο κοντά από κάθε άλλη στιγμή.

Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, "σε αυτή τη συζήτηση λαμβάνουμε μέρος ενεργά, όχι ως παρατηρητές, όχι ως ουραγοί, αλλά συνδιαμορφώνοντας την ατζέντα και βάζοντας το δικό μας λιθαράκι προς όφελος των λαών μας".

Επιπλέον η Αθήνα δεν φαίνεται πως επιδιώκει να ταυτιστεί πολιτικά με τον Εμ. Μακρόν. Άλλωστε την ίδια στιγμή που στη Γαλλία οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις φέρνουν σφοδρές αντιδράσεις, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που ενισχύει αποφασιστικά την προστασία των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ασκεί μια πολυδιάστατη πολιτική, με αριστερές τομές στο εσωτερικό και με στρατηγικές συμμαχίες στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL