Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Από θετική αφετηρία ξεκινά η διαπραγμάτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από θετική αφετηρία ξεκινά η διαπραγμάτευση

Το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, εν όψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, τα θετικά σημάδια που κάνουν την εμφάνισή τους στην οικονομία τους τελευταίους μήνες προοιωνίζονται καλύτερες εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να συμπεριλάβουν και την καθημερινότητα των πολιτών.

Αύριο Δευτέρα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του EWG, το οποίο αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της υποδόσης των 700 εκατ. που εκκρεμεί από τη β' αξιολόγηση, την Τρίτη οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, ενώ την Πέμπτη έρχονται στην Αθήνα ο Πρόεδος και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μακρόν και Λεμέρ αντίστοιχα, οπότε και θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου θα έρθουν οι επικεφαλής για το κυρίως μέρος της τρίτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση 95 προαπαιτουμένων από τα 113 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γύρισε σελίδα η οικονομία

Και όλα τα παραπάνω αναμένεται να συμβούν επί θετικής βάσεως. Η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το δεύτερο τρίμηνο επιβεβαιώνουν πως η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει οριστικά σελίδα. Την ώρα που η Ν.Δ. προέβλεπε για πολλοστή φορά την καταστροφή, η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016 με 0,8%. Και μάλιστα, το παραπάνω έλαβε χώρα πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές και τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης που ενισχύουν αυτή την τάση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το μεσημέρι της Παρασκευής, οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν την πορεία αποκλιμάκωσης. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 6,6 μονάδες βάσης, στο 5,543%, και του 2ετούς κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,131%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αλλά χωρίς θριαμβολογία. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να συνεχίσει την εθνική προσπάθεια προκειμένου να εκμεταλλευθεί το θετικό momentum για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, με δίκαιη ανάπτυξη, προστασία της εργασίας, οικοδόμηση ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου.

Επιστρέφει η εμπιστοσύνη βάσει στοιχείων

Παράλληλα, στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, συνεχίζεται η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όπως επιβεβαιώνεται από την αύξηση καταθέσεων κατά 946 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Κάτι που επιβεβαίωσαν και τα στελέχη των τραπεζών που επισκέφθηκαν την Παρασκευή το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, με βάση τις οριακές αυξήσεις κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό εννέα ετών τον Αύγουστο. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε αύξηση 11,2% των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, παρουσιάστηκε κατά 6% ετήσια αύξηση βιομηχανικής παραγωγής - η μεγαλύτερη από το 2000 μέχρι σήμερα.

Σταθερή η μείωση της ανεργίας

Τα στοιχεία αυτά για την οικονομία ωστόσο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία από τη διαρκή πτωτική πορεία της ανεργίας. Συγκεκριμένα, η ανεργία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έχει πέσει πάνω από πέντε μονάδες και έχει αποκλιμακωθεί στο 21,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σε σχέση με το 27% του 2014.

Εν τω μεταξύ, για την περαιτέρω προστασία της εργασίας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής στρατηγικής, η κυβέρνηση προχωρεί στη νομοθέτηση του θεσμικού πλαισίου για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της αγοράς εργασίας που διαλύθηκε τα χρόνια των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να κρύβεται πίσω από τις ακραίες θέσεις των δανειστών και να ταυτίζεται πλήρως με τα συμφέροντα της επιχειρηματικής ελίτ.

Πρωτοβουλίες εν όψει ΔΕΘ

Στο πλαίσιο των επαφών ενόψει ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη θα εγκαινιάσει την Ιονία Οδό, συνεχίζοντας την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που επί χρόνια λίμναζαν ζημιώνοντας το Δημόσιο και επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης παραδίδονται στους πολίτες με σημαντικά μειωμένο κόστος.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Καβάλα, όπου θα συναντήσει τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την επιτάχυνση της κατασκευής της σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μακρόν

Στην κυβέρνηση, ποντάρουν πολλά στην επερχόμενη επίσκεψη Μακρόν, καθώς θεωρούν πως θα παίξει σημαντικό ρόλο για το μέλλον της ελληνική διαπραγμάτευσης. Η επίσκεψή του συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτόν τον λόγο εξάλλου ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία.

Γαλλικές επενδύσεις ενόψει

Άλλωστε, η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία θεωρείται από τους Γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τρεις τομείς που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για την επόμενη περίοδο:

1) την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα,

2) τη σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές,

3) το μέλλον της Ευρωζώνης.

Ελληνογαλλική φιλία και όραμα για την Ευρώπη

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, από την Ελλάδα ο Πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να αναδείξει το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και τη δημοκρατία στην εποχή μας. Στην ομιλία του αναμένεται να διαφανούν και στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής Ε.Ε. και Ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου - Παρισίων τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, αναμένεται να αναδείξει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει την ιστορική σημασία της ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας και κρίσιμο ρόλο Γαλλίας -αλλά και συγκεκριμένα του ίδιου του Προέδρου Μακρόν, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του υπουργού Οικονομίας- όσον αφορά τη στήριξη προς τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα, θα τονίσει ότι η νέα αρχιτεκτονική Ε.Ε. και Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εμφανιστεί με πολύ προωθημένες προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας ως θετικό πως έχει ανοίξει η συζήτηση αυτή. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να υπερβεί η Ευρώπη την αδιαμφισβήτητη κρίση στην οποία βρίσκεται πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης της πολιτικής της λιτότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και των διαφορών μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου και, τέλος, την ανάληψη ευθυνών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από όλα τα κράτη μέλη από κοινού. Τέλος, θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL