Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Έχουμε... αγώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έχουμε... αγώνα

Συζητήσεις που άπτονται του πολιτικού εποικοδομήματος, του κόσμου των ιδεών και εν τέλει της πολιτικής ηγεμονίας είναι ασφαλώς βαρύνουσας σημασίας καθώς μπορεί να επικαθορίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων σε μακρά διάρκεια. Είναι όμως και κατανοητό ότι μη έχοντας άμεσες επιπτώσεις συγκεντρώνουν ελάχιστα την προσοχή των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, αν δεν μοιάζουν, σε εποχές οικονομικής κρίσης, με συζητήσεις πολυτελείας.

Σ' αυτές τις εποχές η προσοχή των πολιτών εστιάζεται περισσότερο στα λεγόμενα "ζητήματα της καθημερινότητας", που αφορούν άμεσα το εισόδημα, την ποιότητα ζωής ή τις προοπτικές εκάστου και του συνόλου.

Για τον λόγο αυτόν οι προσεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αυτές που ολοκληρώθηκαν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι δασικοί χάρτες και η εισαγωγή του ηλεκτρονικού χρήματος (POS) στις συναλλαγές, συγκεντρώνουν όχι μόνο το δικαιολογημένο ενδιαφέρον, αλλά αποτελούν και αναγκαίες προϋποθέσεις για να εξέλθει η χώρα και από τα Μνημόνια και από την κρίση. Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασιλεύουν το πελατειακό σύστημα, η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, η "μαύρη" συναλλαγή και η μαύρη εργασία. Χώρα με διαλυμένο κοινωνικό κράτος, ετοιμόρροπο σύστημα Υγείας και σχολεία εξεταστικά κέντρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Κοινωνία με το ένα τέταρτο των πολιτών της στην ανεργία και πάνω από το ένα τρίτο περί το όριο της φτώχειας δεν μπορεί να πάει μακριά.

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, όχι μόνο για την τρίτη αξιολόγηση και την ομαλή εξέλιξη της επιχείρησης "έξοδος στις αγορές", αλλά για την ανόρθωση και μετεξέλιξη των οικονομικών και κοινωνικών δομών γενικότερα. Η ΔΕΘ προσφέρει την ευκαιρία να μάθουμε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και, πρωτίστως, της αντιπολίτευσης, που μέχρι τώρα επιδίδεται σε "καταστροφικό παιχνίδι". Επί του γηπέδου θα κριθούν όλοι, αν μπουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL