Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Τ. Αλεξιάδης: Ξεχνάτε ποιοι ήταν οι συνεργάτες των ναζί στην Ελλάδα, κ. Κυρανάκη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ. Αλεξιάδης: Ξεχνάτε ποιοι ήταν οι συνεργάτες των ναζί στην Ελλάδα, κ. Κυρανάκη (Video)

https://www.youtube.com/embed/Ntxg0lELSaU

Ήταν η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, με βάση την δημοσιογραφική αξιολόγηση των ειδήσεων, όμως και αυτό επιχειρήθηκε να πιστωθεί στην  κυβέρνηση  από τους δημοσιογράφους της εκπομπής: «αυτή η κουβέντα ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες για να ξεχάσουμε όλα τα υπόλοιπα».

Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής αρνήθηκε να συμμετέχει στο συνέδριο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας αναφέροντας ότι: «Η Ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές ή να αξιολογείται διαφορετικά από την οπτική των κρατών. Παρόλα αυτά, τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, κατέγραψαν τον στρατό της ΕΣΔΔ ως τον απελευθερωτή της Ευρώπης και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ως λυτρωτή από την φρίκη του Ολοκαυτώματος».

Ο κ. Αλεξιάδης απάντησε παρόλο που ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν είναι ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη κρίνοντας ως «πολύ σωστή η απόφαση του κ. Κοντονή» και προσθέτοντας ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα δικαιολογήσουμε με τη θεωρία των δύο άκρων όσα έγιναν στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Δεν θα δικαιολογήσουμε μια έμμεση αναβίωση του ναζισμού που προσπαθεί να γίνει σε κάποιες χώρες με μια προσπάθεια να πούμε ότι το ίδιο πράγμα είναι το ένα με το άλλο».

Σημείωσε επίσης ότι «για τα θέματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις χώρες αυτές μίλησε πρώτη η Αριστερά, τη δεκαετία του 60. Άλλο αυτό, άλλο η εξίσωση και μάλιστα σε μια περίοδο που ακραίες δυνάμεις εισβάλλουν στο χώρο της δεξιάς είτε στη Χ.Α. είτε και σε άλλα κόμματα που εισβάλλουν τέτοια πρόσωπα».

Ο κ. Αλεξιάδης συνέχισε λέγοντας ότι είναι «ανιστόρητη η ταύτιση ναζισμού – κομουνισμού. Δεν θα σας ακολουθήσω σε μια αναβίωση μιας πολιτικής ατζέντας του 50, 60 η οποία έχει τη θεωρία των δύο άκρων» και προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση στα άμεσα προβλήματα των πολιτών που σχετίζονται με την οικονομία.

Φυσικά το θέμα επανέφερε ο δημοσιογράφος της εκπομπής πλέον της μίας φοράς αναφερόμενος στα «εγκλήματα του σταλινισμού» και χρεώνοντας στην κυβέρνηση ότι ανέβασε το θέμα με την άρνηση του κ. Κοντονή να συμμετέχει η χώρα μας στο συνέδριο αυτό. «Δεν το έβαλε ο κ. Κυρανάκης το θέμα, αλλά ο κ. Κοντονής λέγοντας εγώ δεν πάω και δεν εξισώνω» αντέτεινε ως ηχώ της Ν.Δ.

Ο αν. εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης  που στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε «πρόκληση» την απόφαση του κ. Κοντονή στην οποία η Ν.Δ. «δεν θα μείνει σιωπηλή», ούτε μία νίξη δεν έκανε για τα εγκλήματα του ναζισμού βλέποντας με ακραία ιδεοληψία και μικροκομματική σκοπιμότητα ζητήματα που η ανθρωπότητα από δεκαετίες έχει επιλύσει.

Ο κ. Αλεξιάδης αφού του επισήμανε ότι «η δημοκρατία είναι δύσκολο σύστημα και πρέπει να συνηθίσει» συνέστησε να μην ξεχνά «ποιος πολιτικός χώρος ήταν αυτός που κάλυψε τους συνεργάτες των ναζί Γερμανών στην Ελλάδα» καθώς «είναι γνωστό και το ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά» "ποιες πολιτικές νομιμοποίησαν τους συνεργάτες των ναζί". Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Κυρανάκη και των δημοσιογράφων της εκπομπής που διέκοψαν τη συζήτηση πετώντας την μπάλα -απεγνωσμένα αυτή τη φορά-... στην «οικονομία».

Αποστάσεις, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα από τη Ν.Δ., κράτησε ο εκπρόσωπος τύπου ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης λέγοντας: «Είναι ένα θέμα που έχει κρίνει η ιστορία» ωστόσο δεν παρέλειψε να χρεώσει "λάθος στον κ. Κοντονή να μην πάει εκεί να διατυπώσει τη θέση της κυβέρνησης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL