Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δεξιοί; Δικαίωμά τους! Και χαίρονται για τις φωτιές;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεξιοί; Δικαίωμά τους! Και χαίρονται για τις φωτιές;

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη

Με το που κάθισα να γράψω αυτό το κομμάτι, είδα απέναντί μου (προνομιούχος γαρ) τον Όλυμπο θολό, σαν να τον σκέπαζαν καπνοί.

Ώπα, σκέφτηκα, καίγεται το βουνό των θεών κι ο Τσίπρας κάνει βόλτες με ελικόπτερο στις παραλίες της Αττικής! Και γιατί δεν είναι στη Ζάκυνθο ή την Αμαλιάδα;

Θα μου πείτε έτσι βγάζεις εσύ την είδηση; Γιατί, ο Κούλης Μητσοτάκης πώς μιλάει από την ντάτσα του στην Κρήτη; Είναι παρών; Και μάλλον είναι πιο μακριά ο Βαρνάβας από την Κρήτη απ’ ό,τι ο Όλυμπος από τη Θεσσαλονίκη.

Αλλά ο Κούλης λέγεται Μητσοτάκης («Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»). Αυτό αρκεί. Οι υπόλοιποι; Θα μου πείτε κι η Φώφη λέγεται Γεννηματά, ο Κώστας λέγεται Καραμανλής, ο Γιωργάκης είναι Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης είναι Βαρβιτσιώτης κ.λπ. Αυτή είναι η Δεξιά: ξενόδουλη, δοσιλογική, υπέρ της πάσης φύσεως κληρονομιάς, της εκμετάλλευσης, της απληστίας, της καταστροφής του περιβάλλοντος...

Τούτες τις μέρες που καίγεται η νότια Ελλάδα έδειξαν όλη την αθλιότητά τους. Χαίρονταν, ούτε να το κρύψουν δεν μπορούσαν, για την καταστροφή της Ζακύνθου, για την κόλαση στον Κάλαμο, για τη νέα πυρπόληση της Αμαλιάδας.

Έβγαζαν διαγγέλματα από τους χώρους όπου έκαναν τις διακοπές τους καταγγέλλοντας τη Ρένα Δούρου ότι δεν ήταν στον Κάλαμο διότι δεν καλούσε τα κανάλια να τους μιλήσει (έπειτα το βούλωσαν), ότι δεν υπήρχαν πολλά αεροπλάνα (δύο έλεγε ο δεξιός δήμαρχος, πέντε τον διόρθωνε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ προς μεγάλη απελπισία της τηλετρομοκράτισσας από το στούντιο), ότι έλειπε ο Τόσκας, έλειπε κι ο Τσίπρας.

Θα ήταν υπέροχο τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτάκι να βλέπαμε τον Τσίπρα με τα τσαλιά στα χέρια, με μαυρισμένο πρόσωπο από τους καπνούς και μαντίλι στον λαιμό, να σβήνει τη φωτιά σ’ έναν θάμνο!

Αλήθεια, γιατί δεν το έκαναν αυτό ο Κούλης Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου (που ακόμη τολμά και μιλάει);

Πόσα πυροσβεστικά αεροπλάνα είχαν παραγγείλει και παραλάβει αυτοί και οι πατεράδες τους στα πενήντα χρόνια που κυβερνούσαν και εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν το έπραξε σε δύο χρόνια;

Αν υποθέσουμε ότι έλειπαν ο κ. Τόσκας, η κ. Δούρου, ο (δεξιός) περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο περιφερειάρχης Ιονίων νήσων. Επαναλαμβάνω, αν. Οι υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, αντιπεριφερειάρχες για ποιο λόγο υπάρχουν; Η σπέκουλα, όταν αφορά, ας πούμε, τα Μνημόνια που έφερε ο Τσίπρας, παρά τη... λυσσαλέα αντίδραση των Σαμαρά - Βενιζέλου, είναι αναμενόμενη. Αλλά σπέκουλα με την πυρπόληση της χώρας σου;

Δεν βρέθηκε ούτε ένας πασόκος (ούτε η κ. Γεννηματά) να μιλήσει για τον ανεκδιήγητο Παπουτσή, που αρνήθηκε να συνδράμει την κυβέρνηση για το δάνειο που ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα. Στην οποία Παγκόσμια Τράπεζα τοποθετήθηκε από τον κ. Βενιζέλο και αρνείται να παραιτηθεί διότι θεωρεί εαυτόν (και τον μισθό του) υπερεθνικές κατακτήσεις. Και σαμποτάρει τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας με τα χρήματα αυτού του δανείου. Αυτοί ξέρουν μόνο από δάνεια (κι αγύριστα) σε μιντιάρχες, συγγενείς, φίλους και τις εξυπηρετήσεις στο Ντυνάν.

Η αντιπολιτευτική μανία των ιδιοκτητών της εξουσίας επί σαράντα τρία χρόνια, αλλά και πριν από τη χούντα, τους οδηγεί σε λάθη. Διότι όταν γίνει ο απολογισμός των φετινών καταστροφών, θα γίνουν και οι απαραίτητες συγκρίσεις.

Θεωρώ πως ακόμη και στα χρόνια των δεξιών και κρυφοδεξιών κυβερνήσεων ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών ήταν εμπρησμοί. Το έλεγαν και οι ίδιοι που σήμερα ειρωνεύονται τον κ. Κοντονή.

Ε, λοιπόν, ας πούμε αυτά που γνωρίζουν οι αρμόδιοι καλά. Οι εμπρηστές είναι διαφόρων κατηγοριών:

Είναι οι οικοπεδοφάγοι. Πολλοί δήμοι δεν κατέθεσαν δασικούς χάρτες και τώρα πρέπει η χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων να συνοδευτεί από εισαγγελική έρευνα.

Είναι κάποιοι κτηνοτρόφοι. Αρκεί να περάσει κανείς από περιοχές που κάηκαν και σε δύο, το πολύ, χρόνια «φύτρωσαν» εκεί στάνες με κατσικάκια.

Είναι ενδεχομένως τουριστικοί ανταγωνιστές, εγχώριοι ή αλλοδαποί. Δύσκολο να αποδειχτεί.

Είναι οι αρειμάνιοι αγρότες που συνεχίζουν να καίνε τα ξερά χόρτα και τις καλαμιές διότι βαριούνται να τα καθαρίσουν.

Είναι οι ελληναράδες που πετάνε αναμμένα τσιγάρα από το μηχανοκίνητο γαϊδούρι τους.

Είναι οι ασυνείδητοι δήμαρχοι που δεν καθαρίζουν τις αντιπυρικές ζώνες ή δημιουργούν παράνομες χωματερές στις ρεματιές. Ένα σπασμένο γυαλί λειτουργεί σαν αναπτήρας.

Συνήθως, όταν συλλαμβάνεται κάποιος, είναι υπερήλικας ή κρίνεται (!) πυρομανής και ελάχιστοι, αν και αποδείχτηκε ο εμπρησμός, έχουν φυλακιστεί. Ας το δει ο κ. Κοντονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL