Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Στα ψιλά / Από τους τζαμπατζήδες της Κεφαλλονιάς έως την Κω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Από τους τζαμπατζήδες της Κεφαλλονιάς έως την Κω

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά όλες τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι ιεροεξεταστές της Δεξιάς και των έντυπων παραφυάδων της έριχναν στην πυρά ενός άκρατου συντηρητισμού τον υπουργό Παιδείας και τον Πρόεδρο της Βουλής, περνούσε στα ψιλά της επικαιρότητας η άψογη και αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά την επούλωση των πληγών που ο Εγκέλαδος άφησε πίσω του στην Κω.

Αν και σε μία σύγχρονη Πολιτεία μια τέτοια λειτουργία είναι αυτονόητη και δεν αποτελεί είδηση, δυστυχώς στην Ελλάδα είναι είδηση το ότι το κράτος κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσει όσα την επομένη του σεισμού υποσχέθηκε στους κατοίκους της Κω. Με την ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε και λειτούργησε και στην περίπτωση της Λέσβου.

Και φυσικά αποτελεί είδηση η ταχύτητα με την οποία λειτούργησαν αθόρυβα και μεθοδικά όσοι όφειλαν να εργαστούν για την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Κω, όπως και στην αντίστοιχη ανοικοδόμηση του χωριού Βρίσα στη Λέσβο. Και φυσικά αποτελεί είδηση μια τέτοιου είδους αποτελεσματικότητα μιας Πολιτείας που δεν έχει συνηθίσει τους πολίτες της με τέτοιου είδους λειτουργίες.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πώς είχε λειτουργήσει η Πολιτεία πριν από μερικά χρόνια στον σεισμό της Κεφαλλονιάς, θα καταλάβει τη διαφορά. Πώς να ξεχάσουν οι κάτοικοι του νησιού του Ιονίου την κουστωδία των εκατό και βάλε παρατρεχάμενων που συνόδευαν τότε τον Αντώνη Σαμαρά και τις βαρύγδουπες εξαγγελίες κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών με αποκορύφωμα τον τότε Περιφερειάρχη Αττικής Σγουρό, που έταζε στους Κεφαλλονίτες εκατομμύρια τα οποία δεν μπορούσε να δώσει.

Πώς να ξεχάσουν οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς τις υποσχέσεις που έμειναν στα χαρτιά από τους παρατρεχάμενους του Σαμαρά, που λεηλάτησαν τότε τα μπαρ και τα μίνι μπαρ των ξενοδοχείων, τα οποία τελικά άφησαν απλήρωτα φεύγοντας από το σεισμόπληκτο νησί.

Όπως και να το κάνεις, μια διαφορά τη βλέπεις και τη βρίσκεις ανάμεσα στην τότε και τη σημερινή κυβέρνηση. Μια διαφορά ποιοτική και ποσοτική. Μια διαφορά που, δυστυχώς για τη σημερινή κυβέρνηση, περνάει στα ψιλά της επικοινωνιακής πολιτικής με ένα σύστημα ικανό να παράγει ιπτάμενους δράκους που καίνε τη χώρα, αλλά δεν βλέπει τι γίνεται στην Κω και τη Λέσβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL