Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Με τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού

Του Άγγελου Μανταδάκη

Στη νέα περίοδο, την οποία ήδη βιώνουμε, αυτό που θα μετρήσει περισσότερο είναι το κατά πόσον η πολιτική μας θα μεταφράζεται σε ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Είναι όμως σαφές ότι η ίδια περίοδος θα χαρακτηριστεί από τις κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση συμμαχιών και προγραμμάτων με τα οποία θα κυβερνηθεί η χώρα.

Η επιτυχία στις επόμενες εκλογές εξαρτάται από τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε ένα δημοκρατικό πολιτικό σχέδιο που θα αντιπαρατεθεί στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της Δεξιάς, προβάλλοντας τη δική μας δημοκρατική ιδέα, την πρότασή μας για μια ανάπτυξη με συνοχή, διεύρυνση των δικαιωμάτων και αλληλεγγύη. Είναι ένα δημοκρατικό φιλολαϊκό σχέδιο, όχι μια αριστερή εναλλακτική, προφανώς δεν είναι ένα σχέδιο για τον σοσιαλισμό.

Το σχέδιο της Δεξιάς κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια λόγω της ταύτισης μέρους της σοσιαλδημοκρατίας με τον νεοφιλελευθερισμό. Η αποδέσμευση λοιπόν από την κυριαρχία της Δεξιάς είναι το κλειδί για να ξαναζωντανέψουν οι εξελίξεις στην Ευρώπη.

Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Ένα μεγάλο μέρος της σοσιαλδημοκρατίας συζητά με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ περισσότερες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στηρίζουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για κοινό μέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισμού.

Θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν αυτό το σκηνικό επαναλαμβανόταν και στο εσωτερικό της χώρας. Αν το κόμμα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας δεν τηρούσε αρνητική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και δεχόταν έναν διάλογο για την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων για τη μετά τα Μνημόνια περίοδο. Είναι φυσικά δική τους υπόθεση να επιλέξουν προσανατολισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συγκροτήσει ένα ιδεολογικό πολιτικό πλαίσιο που με τις επεξεργασίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα αποτελέσει ένα σύγχρονο συνεκτικό όραμα για την κοινωνία και τη νεολαία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL