Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Περί αβίωτης ανάπτυξης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί αβίωτης ανάπτυξης...

Συχνά στη σύγχρονη εποχή ακούμε τον όρο βιώσιμη ανάπτυξη. Πλησιάζοντας να εξαντλήσουμε τα όρια αντοχής της φύσης και των επιμέρους περιοχών, όπου γίνονται επενδύσεις χωρίς υποδομές και κανόνες, προκαλούμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, και στο τέλος έχουμε την ακύρωση και τη χρεοκοπία των επενδύσεων. Αυτή είναι η αβίωτη ανάπτυξη. Να πάρω αφορμή από την κρίση που διέρχεται ο Κορινθιακός κόλπος. Ένας κόλπος μακρινάρι, που αρχίζει από το Ρίο και τελειώνει στο Λουτράκι.

ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ της Πελοποννήσου, οι κωμοπόλεις και τα δεκάδες χωριά που περνάγαμε, έχουν πλέον ενοποιηθεί! Και ενοποιήθηκαν, όχι παραμένοντας τόποι αστικής ή παραθεριστικής κατοικίας. Οικοδομήθηκαν εκρηκτικά σαν την Κυψέλη και το Παγκράτι! Και πριν οικοδομηθούν, δεν σχεδιάστηκαν υποδομές βιολογικών καθαρισμών και συλλογής των βιομηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών και αστικών απορριμμάτων. Ελάχιστα τα πάρκινγκ. Εδώ και κάμποσα χρόνια ο Κορινθιακός προειδοποιούσε τους ανθρώπους ότι φτάνει στα όριά του. Συχνές ρυπάνσεις της θάλασσας γίνονταν αισθητές και αποκρουστικές για όσους φαντάστηκαν ότι με ένα διαμέρισμα σε πόλη του Κορινθιακού θα απολάμβαναν καθαρή θάλασσα και ποιοτική αναψυχή ισοβίως. Κάποιες φορές μάλιστα γέμιζε η θάλασσα με πούπουλα από κοτόπουλα και ενώ οι περισσότεροι γνώριζαν από πού προέρχονταν, κανείς δεν έκανε τίποτα. Κανείς δεν ελέγχει την πιθανή ρύπανση από τα χίλια και πλέον σκάφη που διασχίζουν κάθε μήνα τον κόλπο.

ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ στη φετινή σεζόν, όπου οι μέδουσες εισέβαλαν και εγκλωβίστηκαν στον κόλπο κατά χιλιάδες, τρομοκρατώντας τους λουόμενους ή κάνοντας άλλους να αλλάξουν σχέδια και να πάνε αλλού. Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς υπολόγιζαν ότι θα έχουν μερίδιο από τον αυξημένο τουρισμό, όπως αναμενόταν. Και γιατί εισέβαλαν τόσο πολλές μέδουσες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το φαινόμενο άρχισε από τον Μάιο; Διότι η υπεραλίευση και η μόλυνση της θάλασσας από κάθε λογής απόβλητα ανέτρεψε τις ισορροπίες της θαλάσσιας ζωής, με συνέπεια ο πληθυσμός των μεδουσών να πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, αφού δεν αποτελεί πλέον θήραμα για τα είδη που τρέφονταν από αυτούς τους οργανισμούς. Η ανθρώπινη απληστία αφαίρεσε από τη φύση το δικαίωμα και την ικανότητα να κυβερνάει τον χώρο της και οι συνέπειες, αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα, θα είναι δραματικές.

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ αυτοδιοικήσεις είναι ανήμπορες να αντιμετωπίσουν δραστικά τόσο δύσκολα και σύνθετα προβλήματα που αφορούν έναν τόσο μεγάλο -γεωγραφικά- μέρος. Είναι φανερό ότι εδώ χρειάζεται περιφερειακός συντονισμός. Είναι φανερό ότι χρειάζονται μηχανισμοί ελέγχου και τήρησης των κανόνων που απαιτούνται. Είναι φανερό οι χιλιάδες επαγγελματίες που ζουν από την ομορφιά της φύσης πρέπει να απαιτήσουν και να τηρήσουν αυστηρούς κανόνες προστασίας. Διότι δεν μπορεί να λες ότι η μεγαλύτερη προίκα της χώρας είναι το γοητευτικό περιβάλλον της και εσύ να το πληγώνεις, ροκανίζοντας το κλαδί που σου πρόσφερε ευημερία.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ δεν καταλαβαίνουν, αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη γίνονται διαμαρτυρίες των κατοίκων για την υπερβολική αύξηση των τουριστών, καθώς η πόλη δεν έχει τόσο εκτεταμένες υποδομές να τους φιλοξενήσει, με αποτέλεσμα να απειλείται η ισορροπία και η εξ αυτής γοητεία που προσελκύει τους επισκέπτες. Οι κάτοικοι διέγνωσαν έγκαιρα τους κινδύνους που αφορούν το μέλλον της Βαρκελώνης και την ποιότητα ζωής τους. Απορίες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL