Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Πασοκοποίηση μέχρι τη... διάσπαση του ατόμου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πασοκοποίηση μέχρι τη... διάσπαση του ατόμου!

Μείναμε άφωνοι από την αγενή επίθεση της κ. Γεννηματά μπροστά στις κάμερες, όταν, με το καλημέρα και πριν ακούσει τον πρωθυπουργό που την κάλεσε στο Μαξίμου για να την ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup, τον κατηγόρησε ότι με τη συμφωνία έβαλε “θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων”. Ήταν η κορύφωση της επιθετικότητας από την πρόεδρο ενός κόμματος που, παρότι έχει τιμωρηθεί σκληρά από τον ελληνικό λαό, εξακολουθεί να υιοθετεί τη δεξιά νεοφιλελεύθερη ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και συχνά, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, βγαίνει και πιο μπροστά από αυτόν.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ φαινόμενο κόμματος της “σοσιαλιστικής οικογένειας” που αρνείται να βγάλει συμπεράσματα για την αμαρτωλή και δίχως αρχές καταστροφική συνεργασία με τη Δεξιά του Σαμαρά. Τι ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα; Ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στη νεολαία με πολλές χιλιάδες μέλη.

Ένα κίνημα που ξεκίνησε από μηδενική βάση, με άφθαρτα στελέχη όπως ο Αρσένης, ο Λάζαρης, ο Δρεττάκης, ο Τρίτσης, ο Γεννηματάς, ο Αλευράς, η Μελίνα, ο Τζουμάκας, ο Λαλιώτης, με συμμετοχές όπως του Μανώλη Γλέζου και του Μάρκου Βαφειάδη, που σφράγισαν τη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Όμως, όπως συμβαίνει συχνά και ιδιαίτερα σε πατερναλιστικά κόμματα, η εξουσία κατάπιε πολύ κόσμο, μέχρι και τον ίδιο τον ιδρυτή του κινήματος.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ; Μετά έμειναν όσοι αναρωτήθηκαν αν αυτοί θα σώσουν την Ελλάδα. Και απάντησαν -όπως ο Σημίτης, ο Τσοχατζόπουλος, ο Παπαντωνίου ο Μαντέλης και οι διάφοροι Τσουκάτοι- ότι Ας τη σώσουν κάποιοι άλλοι. Και μετά, δεν βρέθηκε κανείς να την σώσει. Μάλιστα ο υιός Γιώργος έφερε στην Ελλάδα και το ΔΝΤ! Και ο απελπισμένος και προδομένος ελληνικός λαός βούτηξε από τον σβέρκο τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον έκανε κυβέρνηση, μπας και σωθεί ό,τι σώζεται.

Έτσι που λέτε, από το 2010 έως το 2015 οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαροβενιζέλων επέβαλλαν 65 δισ. Ευρώ μέτρα, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, πήραν το χρέος από το 120% και το πήγαν στο 180% και συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ. Μια μεγάλη θηλιά που έπνιξε πολλούς Έλληνες, αλλά όχι και τη Φώφη, που απολάμβανε τα άνευ χαρτοφυλακίου υφυπουργικά της καθήκοντα.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ πρόδωσε την κοινωνική του βάση. Εγκαταλείφθηκε μαζικά και συρρικνώθηκε (εκλογικά) ταχύτατα στο 6%. Το φαινόμενο ονομάστηκε διεθνώς πασοκοποίηση. Φαινόμενο που έπληξε το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Ολλανδούς σοσιαλιστές του Ντάισελμπλουμ και απείλησε τόσο τους Ισπανούς όσο και το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας. Στην Ισπανία και τη Βρετανία υπήρξαν αντιδράσεις από τη βάση. Οι αριστερού χαρακτήρα σοσιαλιστές ηγέτες, όπως ο Σάντσεθ και ο Κόρμπιν, κινητοποίησαν τον κόσμο και ανέτρεψαν τις κρυφές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που είχαν καταλάβει τα κόμματά τους.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ όμως δεν έχει απομείνει τίποτα. Ούτε αριστεροί πολιτικοί με ηγετικά προσόντα και φιλοδοξίες, ούτε και βάση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα γκρουπ αμοράλ φιλόδοξων προσώπων που τρύπωσαν στο ΠΑΣΟΚ βλέποντας ότι είναι το πλέον δυναμικό και σίγουρο όχημα για την εξουσία. Σήμερα, εκτός από τη μικρή Κοινοβουλευτική Ομάδα και μερικούς γραφειοκράτες που κατέχουν θέσεις στα κλειστά συνδικάτα, δεν υπάρχει -κυριολεκτικά- τίποτε άλλο.

Έτσι προέκυψε η κ. Γεννηματά -χάριν του ονόματός της- να κουμαντάρει το σκάφος πριν πάει στον πάτο. Προστέθηκαν και τέσσερα στελέχη, όσα είχαν απομείνει από τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη, μπήκε και ο Γιώργος Παπανδρέου και θα αναγεννήσουν, λένε, το κίνημα! “Χριστός και Παναγία”, όπως θα αναφωνούσε και η Σαπφώ Νοταρά.

Όμως ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, διότι τα πρόσωπα που έχουν απομείνει δεν μπορούν να ξεγελάσουν πλέον κανέναν. Απλώς αγωνίζονται για να κρατήσουν τις δυνάμεις τους για να μπουν εταίροι σε νέα κυβέρνηση. Με τόσο δεξιό λόγο, που υπερκαλύπτεται από τον Κυριάκο, είναι αδύνατον να συγκινήσουν, να ξεγελάσουν και να προτιμηθούν.

ΑΥΤΟ θα είναι και το τελευταίο βήμα πριν από το τέλος. Ασφαλώς χρειάζεται πολιτικός φορέας στον χώρο του Κέντρου. Φορέας γνήσιος, δημιουργημένος από τη βάση, με νέους ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν στη χώρα και όχι τη χώρα να βοηθήσει αυτούς που έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ να μην μείνουν άνεργοι. Το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε. Δεν υπάρχει πλέον σωτηρία με τις επιλογές που κάνει. Η πασοκοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι τη διάσπαση του ατόμου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL