Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Καλλιμάρμαρο - Σύνταγμα / Oι δύο... όψεις της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλλιμάρμαρο - Σύνταγμα / Oι δύο... όψεις της Ελλάδας

Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Πόσο μάλλον δύο εικόνες, όπως είναι αυτές που έζησε η Ελλάδα την αρχή της εβδομάδας. Στο Καλλιμάρμαρο και στο Σύνταγμα. Εικόνες που δείχνουν πολλά, αν και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Χρονικά τις χώριζαν μόνο λίγες ώρες, επί της ουσίας όμως τις χώριζε το χάος. Πολιτισμικό, αξιακό, πολιτικό.

Στο Καλλιμάρμαρο η μεγάλη σύγχρονη Ελλάδα τιμούσε τον Μίκη Θεοδωράκη, δενόταν με την Ιστορία, τους αγώνες και τις ελπίδες της και παλλόταν από τους ήχους της μουσικής του τελευταίου των μεγάλων του ελληνικού πολιτισμού. Και στο Σύνταγμα, μια ημέρα μετά, η... μικρή Ελλάδα των «Παραιτηθείτε» απέπνεε φτώχεια και μιζέρια, διανθισμένες με δόσεις γραφικότητας αλλά και στιγμές χυδαιότητας.

Από τη μια η Ελλάδα που υπομένει, επιμένει και παλεύει για ένα καλύτερο αύριο και από την άλλη η Ελλάδα που θέλει να γυρίσει πίσω. Από τη μια χιλιάδες θεατές, που συγκινούνται σε ένα κατάμεστο Παναθηναϊκό στάδιο, στη μεγαλύτερη και πιο σημαντική συναυλία των τελευταίων δεκαετιών, για τον Μίκη. Και από την άλλη μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που περιφέρουν, σε ένα μισοάδειο Σύνταγμα, πολιτικές επιδιώξεις, εμμονές και αδιέξοδα υπονομεύοντας ακόμα και αυτή την έννοια της πολιτικής εκδήλωσης.

Το... ναυάγιο του Συντάγματος

Αλλά είπαμε, είναι εικόνες που δεν αντέχουν σε συγκρίσεις και παραλληλισμούς. Και ας μείνουμε στους «Παραιτηθείτε». Τελικά και αυτή τη φορά η πλατεία ήταν άδεια. Η συγκέντρωση, που υποτίθεται θα τάραζε τα νερά, θα προκαλούσε σεισμό στην κοινωνία και πανικό στην κυβέρνηση, εξελίχθηκε σε φιάσκο. Έμοιαζε περισσότερο με... σύναξη συγγενών, φίλων, τατσόπουλων και κάποιων αφελών και γραφικών με πικέτες και συνθήματα του στυλ «Τσίπρα, ντρόπιασες την Άρτα, γι’ αυτό πάρτα».

Φυσικά ουδείς ταρακουνήθηκε και ουδείς στην κυβέρνηση τράπηκε σε φυγή. Αντιθέτως οι μόνοι που ένιωσαν τριγμούς ήταν οι κάθε είδους πάτρονες και σπόνσορες του «κινήματος», αλλά και όσοι επένδυσαν πολιτικά πάνω του και όσοι κρύβονταν πίσω του.

Η «παράσταση» στο Σύνταγμα δεν... έκοψε εισιτήρια γιατί δεν είχε λόγο και ρόλο, δεν είχε όμως και ψυχή. Οι «ψυχές» τέτοιων εκδηλώσεων, όπως ο Άδωνις και ο Λοβέρδος, απουσίαζαν, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φρονίμως ποιών, πήρε την τελευταία στιγμή αποστάσεις από το εγχείρημα, προφανώς για να μην λουστεί και ο ίδιος τα απόνερα του επερχόμενου ναυαγίου.

Αυτοί που κυρίως απουσίασαν ήταν οι πολίτες. Οι... προσκεκλημένοι δεν πήγαν στο ραντεβού και επέστρεψαν την πρόσκληση. Μπορεί να είναι οργισμένοι, απογοητευμένοι, ανυπόμονοι, όμως... λωτοφάγοι δεν είναι. Δεν πιάνονται κορόιδα και δεν... γοητεύονται εύκολα από τις σειρήνες. Δεν είναι ηλίθιοι για να προσέλθουν οικειοθελώς και ως κομπάρσοι σε αυτό το κακόγουστο αντι-αριστερό θέατρο του παραλόγου που παίζεται τα τελευταία χρόνια.

Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται

Δεν γνωρίζω αν οι «Παραιτηθείτε» και οι εμπνευστές τους θα αποτολμήσουν και τρίτη απόπειρα να γεμίσουν το Σύνταγμα. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, πόσο μάλλον το τρις. Φυσικά, ουδείς τους εμποδίζει αφού το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» είναι σεβαστό και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Σεβαστό όμως οφείλει είναι και το δικαίωμα να κρίνονται όταν... συνέρχονται. Κρίνοντας λοιπόν εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι και αυτή η απόπειρα των «Παραιτηθείτε» απέτυχε για μερικούς απλούς και συγκεκριμένους λόγους:

Πρώτον, γιατί η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, δεν αντιγράφεται και δεν κληρονομείται. Το «κίνημα των Αγανακτισμένων» του 2011-2012 ήταν κάτι άλλο. Ήταν πανευρωπαϊκό, γεννήθηκε στις πλατείες και τους δρόμους και ήταν κίνημα αλληλεγγύης και αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη συμφορά που σάρωνε την Ευρώπη.

Δεύτερον, κανένα κίνημα δεν αναπτύσσεται κατά παραγγελία, δεν παρασκευάζεται σε πολιτικά και μιντιακά «εργαστήρια», δεν λειτουργεί με σπόνσορες και δεν ενδείκνυται για... φύλλο συκής σε μικροκομματικές επιδιώξεις.

Τρίτον, καμία κυβέρνηση δεν οδηγείται σε παραίτηση από μια διαδήλωση και μάλιστα αποτυχημένη. Αλλά και καμία αντιπολίτευση δεν γίνεται κυβέρνηση με τέτοια κόλπα αν δεν έχει φροντίσει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη και σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Η ευκαιρία της Αριστεράς

Άραγε όλα αυτά είναι μήνυμα προς την κυβέρνηση και την Αριστερά; Μπορεί να πανηγυρίζει γιατί η... πλατεία ήταν άδεια και γιατί ο κόσμος δεν βγαίνει σε διαδηλώσεις εναντίον της; Μπορεί, αλλά για λίγο. Το φιάσκο των «Παραιτηθείτε» δείχνει κάτι, δεν τα δείχνει όλα. Δείχνει ότι οι πολίτες έχουν υπομονή, αντοχή και ανοχή, αλλά όλα αυτά έχουν όρια. Με τον τρόπο τους την τραβάνε από το μανίκι για να της θυμίσουν ότι τώρα είναι η πραγματική ώρα της Αριστεράς και αυτή είναι η ευκαιρία της.

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup δεν έλυσε τα προβλήματα, άνοιξε όμως τους ορίζοντες της χώρας, διεύρυνε τις δυνατότητες της κυβέρνησης να δώσει λύσεις, να υλοποιήσει το σχέδιό της για την οικονομία, την προστασία των αδυνάτων και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Αν τα καταφέρει καμία πλατεία δεν θα γεμίσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και οι πολίτες, που δεν πηγαίνουν τώρα στις συγκεντρώσεις, θα πάνε στις κάλπες, αλλά όχι εναντίον της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL