Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Χ. Μαντάς: Στόχος μας η συνολική συμφωνία στις επόμενες τρεις εβδομάδες (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Μαντάς: Στόχος μας η συνολική συμφωνία στις επόμενες τρεις εβδομάδες (Video)

«Αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να φτάσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια σε μια λύση για το χρέος, τέτοια που να είναι απολύτως κατανοητό τι θα συμβεί για τον ελληνικό λαό και τις αγορές, μετά το τέλος του προγράμματος»  επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Υπογράμμισε ότι «έχει προσδιοριστεί ότι μεσοπρόθεσμα μέχρι το 2030 η εξυπηρέτηση του χρέους να μην υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η εξυπηρέτηση του χρέους ήταν πάνω από 25% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας πολύ συγκεκριμένος δημοσιονομικός χώρος, πολύ κρίσιμος για την ελληνική κοινωνία”.

Επίσης ο κ. Μαντάς εξήγησε ότι “το θέμα των πλεονασμάτων είναι απολύτως συνδεδεμένο με το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία» και περιέγραψε τη σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.  «Η πλευρά του Σόιμπλε υποστηρίζει ότι να ληφθούν μέτρα για το χρέος το 2018, εφόσον χρειαστούν. Εδώ γίνεται η μάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία. Είναι προφανές ότι το 2018 θα χρειαστούν για να κρατιέται η αποπληρωμή του χρέους στα πλαίσια που έχουν συμφωνηθεί».

«Το χθεσινό Eurogroup δεν έφερε το αποτέλεσμα που θέλαμε ούτε εμείς ούτε και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι» τόνισε καθώς αυτό που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση είναι να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, προκειμένου να υλοποιηθούν μετά.

Κάποιοι έλεγαν μέχρι πρόσφατα ότι το θέμα του χρέους δεν υπάρχει, υπενθύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στη Ν.Δ.

«Δεν υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα χωρίς το χρέος» τόνισε ο κ. Μαντάς συμπληρώνοντας ότι «χωρίς τη συμφωνία για το χρέος θα βρεθούμε σε ένα νέο πεδίο». Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια εξέλιξη χωρίς το ΔΝΤ «διότι τότε η Γερμανία λέει ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα και αυτό αλλάζει όλο το περιβάλλον».

«Είμαστε προσηλωμένοι σε τρεις εβδομάδες να έχουμε συνολική συμφωνία και θα ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για αυτό» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας στη Ν.Δ. εξήγησε ότι «δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο γιατί δεν υπάρχει συμφωνία για δανεισμό από θεσμικούς δανειστές αλλά αντιθέτως έχουμε την προσδοκία, τη θέληση και την προσπάθεια για να βγούμε το 2018 στις αγορές» ενώ μίλησε για "υποτίμηση των αντιμέτρων" από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL