Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Δικαιούνται (διά) να ομιλούν;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαιούνται (διά) να ομιλούν;

Όταν ο Μένιος Κουτσόγιωργας, τη δεκαετία του '80, έλεγε και ξανάλεγε απευθυνόμενος στη δεξιά αντιπολίτευση «δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε», θεωρούσε πως έτσι την έβαζε στη θέση της. Και η ρήση έμεινε στην Ιστορία. Όπως και οι άλλες ρήσεις, του Ανδρέα Παπανδρέου αυτές, για το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» ή ότι «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Ως αποστομωτικές απέναντι στις αιτιάσεις της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έμειναν όντως στην Ιστορία οι εμβληματικές αυτές ρήσεις, δίχως πάντως να δικαιωθούν από τις εξελίξεις, κάθε άλλο...

Πράγματι, δεν δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις οι -ευρηματικές πάντως- ρήσεις του πασοκικού συνθηματολογικού οπλοστασίου εκείνης της περιόδου. Όχι μόνο δεν μπήκε οριστικά στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» η Δεξιά, αλλά ήρθε και ξαναήρθε έκτοτε στα πράγματα. Και για να ’ρθει και να ξανάρθει, φαίνεται πως ο λαός ξέχασε και ξαναξέχασε «τι σημαίνει Δεξιά».

Όσο για το «δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε» του Μένιου Κουτσόγιωργα, στερείται σοβαρότητας και λογικής χωρίς αμφιβολία. Στερείται και δημοκρατικού ήθους. Καθώς προδίδει αλαζονεία στα όρια της φασίζουσας αντίληψης περί την πολιτική λειτουργία. Δεδομένου ότι, σε κάθε περίπτωση, ο καθένας «δικαιούται (διά) να ομιλεί», ανεξαρτήτως των αμαρτημάτων που τον βαρύνουν. Αρκεί, σ’ αυτή την περίπτωση, να επιδεικνύει κάποια σεμνότητα στον τρόπο άσκησης της κριτικής. Αν μάλιστα προχωρά και σε αυτοκριτική για το βεβαρυμένο του παρελθόν, ακόμη καλύτερα.

Σήμερα ας πούμε:

* Και βέβαια δικαιούνται (διά) να ομιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την όποια μελλοντική περικοπή των συντάξεων. Αρκεί να εξηγήσουν γιατί εκείνοι τις περιέκοψαν 12 φορές κατά την πενταετία της μνημονιακής κυριαρχίας τους.

* Και βέβαια δικαιούνται (διά) να ομιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τυχόν αστοχίες της ΕΡΤ. Και να τις αναδεικνύουν, και να τις στηλιτεύουν. Αρκεί, προηγουμένως, να μιλήσουν για τη δημόσια τηλεόραση επί των ημερών τους, ως πειθήνιου οργάνου της πολιτικής τους. Αρκεί ακόμη να εξηγήσουν το -διά της χειρός τους- «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς και για το αίσχος της ΝΕΡΙΤ που ακολούθησε. Θα ήταν δε πειστικότεροι αν, έστω μία φορά, είχαν επισημάνει τις ασχημίες των ιδιωτικών καναλιών. Τα οποία, αν και ιδιωτικά, χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό της συχνότητας, δίχως μάλιστα, ακόμη, να πληρώνουν γι’ αυτό. Υπόκεινται, ως εκ τούτου, στον δημόσιο (και πολιτικό) έλεγχο.

* Και βέβαια δικαιούνται (διά) να ομιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Αρκεί προηγουμένως να μιλήσουν για την -με αποκλειστικά δική τους ευθύνη- 28ετή παρανομία της λειτουργίας τους. Ο αρχηγός της Ν.Δ. δε καλό θα ήταν να μας εξηγήσει γιατί και τώρα ακόμη επιμένει στην παράταση της εκκρεμότητας, την διαιώνιση δηλαδή της παρανομίας.

* Και βέβαια δικαιούνται (διά) να ομιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την ελάφρυνση του χρέους, απαιτώντας ευκρινέστερες και λεπτομερέστερες ρυθμίσεις από τις διαφαινόμενες για το αυριανό Eurogroup. Αρκεί προηγουμένως να εξηγήσουν γιατί οι πρώην αρχηγοί τους Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούσαν το χρέος απολύτως «βιώσιμο». Έτσι ώστε να μην απαιτείται ουδεμία ρύθμιση.

* Και βέβαια δικαιούνται (διά) να ομιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τα μετά το 2018 πρωτογενή πλεονάσματα. Ενιστάμενοι για τη διατήρηση του 3,5%, για όσα έτη. Αρκεί προηγουμένως να μας πουν γιατί είχαν συνομολογήσει (και προσυπογράψει) πλεονάσματα της τάξεως του 4,5%.

* Και βέβαια δικαιούνται (διά) να ομιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για κάποιες -κατά την άποψή τους- ελλειμματικές ρυθμίσεις επί των εργασιακών, αρκεί προηγουμένως να μας πουν γιατί εκτιμούσαν ως «αριστερές ιδεοληψίες» τις σχετικές κυβερνητικές αντιστάσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

* Και βέβαια δικαιούνται (διά) να ομιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την τύχη των συμβασιούχων των ΟΤΑ μετά τις εκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου «διαρροές». Αρκεί προηγουμένως να διευκρινίσουν αν είναι εκείνοι οι οποίοι δημιούργησαν το ασφυκτικό καθεστώς της διαρκούς «ομηρίας» των συμβασιούχων. Και αν οι σημερινοί δεν έχουν παρά να συμμαζέψουν τα δικά τους ασυμμάζευτα.

* Και βέβαια δικαιούνται (διά) να ομιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τα -ακόμη- υψηλά ποσοστά της ανεργίας. Αρκεί προηγουμένως να μας εξηγήσουν γιατί παρέδωσαν, το 2015, την ανεργία στο 27%. Ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα κατόρθωσε να την μειώσει κατά 4%-5% μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

* Και όχι, για τη διαπλοκή δεν δικαιούνται (διά) να ομιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Με κανέναν τρόπο και σε καμιά περίπτωση. Επικαλούμενοι μάλιστα από ισχνά έως εντελώς ανύπαρκτα τεκμήρια ενοχής για τους αντιπάλους. Ας παραδεχτούν προηγουμένως τη δική τους θηριώδη διαπλοκή, ας προχωρήσουν σε σκληρή αυτοκριτική και μετά εδώ είμαστε, δεν θα χαθούμε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL