Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις του 2017
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις του 2017

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Υπήρξαν αυξομειώσεις του αριθμού των εισακτέων σε διάφορα τμήματα, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα τμήματα που έχουν πολλά εργαστηριακά μαθήματα και συνεπώς οι σπουδές σε αυτά τα τμήματα είναι ακριβές. Αυτό έγινε γιατί υπάρχουν μεγάλες περικοπές στους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ, εξαιτίας των Μνημονίων που τόσα χρόνια καθορίζουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν τα ΑΕΙ να εκπαιδεύσουν σωστά τους φοιτητές τους. Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων έμεινε περίπου ίδιος, η κατανομή, όμως, των εισακτέων στα διάφορα επιστημονικά πεδία άλλαξε.

Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρέπει να γνωρίζουμε τον αριθμό των υποψηφίων που θα διαγωνιστούν για τις σχολές κάθε πεδίου. Αυτός ο αριθμός δεν έχει ανακοινωθεί, συνεπώς τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία είναι τα στοιχεία του 2016, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των υποψηφίων που διεκδικούν θέση στις σχολές ενός πεδίου τόσο μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισμός και έτσι αυξάνει το άγχος των υποψηφίων. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των υποψηφίων τόσο ευκολότερη είναι η πρόσβαση στις σχολές αυτού του πεδίου.

1ο πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών

Στο πρώτο πεδίο έχουμε αύξηση του αριθμού των εισακτέων κατά 290 θέσεις. Ο αριθμός, όμως, των υποψηφίων πέρυσι ήταν 24.878. Συνεπώς είναι αρκετά μεγάλος ανταγωνισμός στις σχολές του πρώτου πεδίου, που αμβλύνεται ελαφρώς με τη μικρή αύξηση του αριθμού των εισακτέων. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένουμε να έχουμε διαφοροποίηση στις βάσεις των σχολών αυτού του πεδίου, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι οι ίδιες με πέρυσι.

2ο πεδίο: Τεχνολογικών και Θετικών Σπουδών

Στο δεύτερο πεδίο έχουμε μια σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων, που όμως δεν αναμένουμε να επηρεάσει πολύ την εισαγωγή στις σχολές του πεδίου, διότι ο ανταγωνισμός ήταν πάρα πολύ μικρός πέρυσι μια και λιγότεροι από 20.000 εξετάστηκαν στο μάθημα Μαθηματικά Προσανατολισμού που είναι προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στις σχολές αυτού του πεδίου. Έτσι πέρυσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο να περνούν όλοι οι υποψήφιοι στις σχολές του πεδίου και να μείνουν και μερικές κενές θέσεις. Τα υπερβολικά εύκολα θέματα της Φυσικής πέρυσι, που λογικά δεν θα είναι τόσο εύκολα φέτος, αναμένουμε να φέρουν μείωση των βάσεων.

3ο πεδίο: Σπουδών Υγείας και Ζωής

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις σχολές του 3ου πεδίου, όπου έχουμε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό, τόσο μεγάλο, που ανάγκασε το υπουργείο Παιδείας τον Αύγουστο, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων, να προσθέσει πολλά τμήματα στις σχολές του 3ου πεδίου, ώστε να μειωθεί ο ανταγωνισμός και να μη μείνουν πολλοί υποψήφιοι εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δυστυχώς η μείωση των θέσεων στις σχολές του Τρίτου Πεδίου αφορά κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως είναι οι ιατρικές, φαρμακευτικές και οδοντιατρικές, αλλά συνολικά έχουμε αύξηση των θέσεων που μπορούν να διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του πεδίου σε σχέση με πέρυσι, γιατί έχουν προστεθεί καινούργια τμήματα όπως είναι τα τμήματα χημείας τα τμήματα τεχνολογίας τροφίμων στα ΤΕΙ και άλλα. Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε μεγάλη πίεση στις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών, που αναμένεται να σημειώσουν άνοδο, αν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων είναι ίδιες με πέρυσι και μείωση του αριθμού των υποψηφίων που μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

4ο πεδίο: Παιδαγωγικών Σπουδών

Το τέταρτο πεδίο, δηλαδή οι παιδαγωγικές σχολές, παραμένουν ο μεγάλος άγνωστος των Πανελληνίων Εξετάσεων όπως και πέρυσι. Αυτό συμβαίνει γιατί δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο αριθμός των υποψηφίων που επιλέγουν τα παιδαγωγικά και πόσοι είναι αυτοί που απλά δηλώνουν και τα παιδαγωγικά, έτσι ώστε να μη μείνουν εκτός Ανωτάτων Σχολών.

5ο πεδίο: Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Στο 5ο πεδίο δεν έχουμε μεγάλη μεταβολή του αριθμού των εισακτέων και εδώ μπορούμε να πούμε ότι προστέθηκαν μερικά τμήματα προερχόμενα από το 2ο πεδίο. Συνεπώς δεν αναμένουμε ιδιαίτερες μεταβολές. Ο ανταγωνισμός δεν ήταν οξύς πέρυσι. Και εδώ περίπου οι περισσότεροι υποψήφιοι κατάφεραν να εισαχθούν στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η κατανομή των υποψηφίων στα επιστημονικά πεδία έχει γίνει σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις ένταξης των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία και για τις δύο χρονιές.

Ο αριθμός των υποψηφίων που είχαν δικαίωμα να δηλώσουν σχολές του συγκεκριμένου πεδίου ήταν όσοι διαγωνίστηκαν στο προαπαιτούμενο μάθημα του πεδίου και, φυσικά, αυτό αφορά περυσινά στοιχεία.

Μελέτη: Στράτος Στρατηγάκης

Στρ. Στρατηγάκης, εκπαιδευτικός αναλυτής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL