Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι ασφαλώς ορόσημο στην πορεία της χώρας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Οι εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμά τους θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν η χώρα θα βρει την έξοδό της από την κρίση χωρίς την αποδιάρθρωση της κοινωνίας ή αν θα υπάρξει παλινόρθωση του φαύλου και χρεοκοπημένου καθεστώτος που ταλάνισε την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Από την άποψη αυτή, μια ενδεχόμενη επιστροφή της Ν.Δ. στην κυβερνητική εξουσία θα ακύρωνε τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα υπονόμευε ό,τι το θετικό έχει κατακτήσει η εργατική τάξη με αγώνες σκληρούς.

Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί μια από τις χειρότερες εκδοχές Δεξιάς που γνώρισε ο τόπος.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η σημερινή Ν.Δ. συγκροτείται από ένα μείγμα παλαιοδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Αυτό το μείγμα εκπροσωπεί ο λόγος που αρθρώνει ο αρχηγός της Κυρ. Μητσοτάκης . Ο ίδιος, συνεχίζοντας την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, απειλεί με απολύσεις και συρρίκνωση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία. Ταυτόχρονα, ανέχεται τον αντιπρόεδρό του, γνωστό ακροδεξιό Άδωνι Γεωργιάδη, να δηλώνει με νόημα ότι «σε όλο τον κόσμο τους αριστερούς τους κλείνουν στη φυλακή» και να εύχεται να «μην κλείσει η αξιολόγηση ώστε να πέσει η κυβέρνηση».

Για να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα όσα θετικά -και είναι σημαντικά- πέτυχε αυτή η κυβέρνηση, για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι χιλιάδων ανθρώπων που μόχθησαν για να παραχθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες αυτό το έργο, για να δικαιώσουμε την προσπάθεια της Πολιτείας, συχνά δεχόμενοι επιθέσεις επί επιθέσεων, χρειάζεται η νίκη στις επόμενες εκλογές.

Μας χρειάζεται μια νέα νίκη, καθαρή και σαφής. Αλλά παράλληλα, εκτός από το να το πιστεύουμε και να το προσδοκούμε, πρέπει και να το προετοιμάζουμε.

Αρκούμαι σε τρία σημεία:

Πρώτον: Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια προγραμματική συμφωνία που θα αναφέρεται στο σήμερα και όχι στο χθες. Η μνημονιακή περίοδος εξαντλήθηκε. Αύριο θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι θα κλείσει θετικά για την Ελλάδα η αξιολόγηση. Θα έχουμε περάσει τον Ρουβίκωνα και θα μπούμε στη φάση της «κανονικοποίησης» του δημόσιου βίου.

Δεύτερον: Μόνοι μας δεν θα ήταν δυνατό να προχωρήσουμε. Προκύπτει επομένως η ανάγκη συμμαχιών με βάση το κοινό μας πρόγραμμα. Διαφορετικά είναι πιθανό να απομονωθούμε.

Τρίτον: Οι συμμαχίες της προηγούμενης περιόδου αντιστοιχούσαν σε εκείνες τις συνθήκες και προτεραιότητες. Δεν μπορούμε στη νέα φάση να προχωρήσουμε με το κόμμα του κ. Καμμένου. Δεν θα είχε τη νομιμοποίηση που απαιτείται αυτή η συμμαχία με ένα σχήμα της Κεντροδεξιάς.

Άρα προετοιμάζομαι για τη νέα τετραετία σημαίνει «επεξεργάζομαι το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, με έμφαση στην απασχόληση, την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή καθώς γύρω μας γίνεται ό,τι μπορείς να φανταστείς με τη σύγκρουση γεωπολιτικών και γεωστραγικών συμφερόντων. Αναζητώ λοιπόν τους συμμάχους μας.

Με ποιους θα πάτε να κάνετε τι;

Μα αυτό είναι λυμένο εδώ και χρόνια για την Αριστερά. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις που συγκλίνουν στην ανάγκη να τεθεί τέλος στη λιτότητα. Που συμφωνούν στην προτεραιότητα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. Που δεν έχουν στον νου την επανάληψη των φαινομένων παρακμής, διαπλοκής και διαφθοράς. Που συμφωνούν σε ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας και δημοκρατίας.

Ανεξάρτητα από τη μνημονιακή ή προμνημονιακή στάση του καθενός, η δέσμευσή του για το τώρα είναι το σημαντικότερο κριτήριο.

Άλλωστε, όταν μιλάμε για απλή αναλογική, δεν μπορεί να μην έχουμε ούτε έναν σύμμαχο εντός κοινοβουλίου. Θα ήταν μια προσφορά στον Μητσοτάκη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL