Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ιδιαίτερο όφελος για το κοινωνικό σύνολο και το Δημόσιο από τη συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιαίτερο όφελος για το κοινωνικό σύνολο και το Δημόσιο από τη συμφωνία

Δεκτά έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείου Αθηνών τα σχέδια εξυγίανσης των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M, όπως προκύπτει από την απόφαση την οποία έλαβαν στα χέρια τους τα εμπλεκόμενα μέρη χθες.

Συγκεκριμένα, στην 142 σελίδων απόφασή του το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις εξυγίανσης των εν λόγω επιχειρήσεων, οι αντίστοιχες συμφωνίες εξυγίανσης και μεταβίβασης της επιχείρησης. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, από τη διασφάλιση της σταθερής επιχειρηματικής δραστηριότητα των αιτουσών εταιρειών αναμένεται «ιδιαίτερο όφελος τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα εισπράξει άμεσους και έμμεσους φόρους, όσο και για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές, πολύ περισσότερο για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, καθώς οι αιτούσες απασχολούν συνολικά 10.500 άτομα, ενώ οι προμηθευτές θα λάβουν μέρος των απαιτήσεών τους συνεχίζοντας τη συνεργασία με τη νέα εταιρεία».

Δηλαδή, το δικαστήριο αποδέχεται τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (250 δόσεις) και προς ΟΤΑ και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, τα χρέη προς τους οποίους διαγράφονται κατά 50% και μετά την απομείωσή τους θα πληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις, το κούρεμα 50% προς τους προμηθευτές κ.ά.

Το δικαστήριο κρίνει μη νόμιμο τον ισχυρισμό του Ελληνικού Δημοσίου ότι με τη μεταβίβαση των ακινήτων σε περίπτωση ανώμαλης εξέλιξης της συμφωνίας επικύρωσης δεν θα μπορεί να προβεί σε λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των μεταβιβαζόμενων ακινήτων κατά της τρίτης εταιρείας. Επίσης, απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Γ. Αρβανιτίδη ότι η επικύρωση της συμφωνίας αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Αντιθέτως, στην απόφαση σημειώνεται ότι με τη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης οι πιστωτές και δη ΟΤΑ, Δημόσιο, κ.λπ. θα συνεχίσουν να εισπράττουν άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη, δικαιώματα, κ.λπ. Απορριπτέο έκρινε το δικαστήριο και τον ισχυρισμό της Αφοί Καρυπίδη περί παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών. Σημειώνεται πως οι απαιτήσεις της Καρυπίδης δεν θα μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία, αλλά θα διαγραφούν κατά 98,5%.

Από την άλλη πλευρά, το δικαστήριο έκανε δεκτές τις κύριες παρεμβάσεις της American Bank of Investments Albania και εν μέρει της Σαράντης Α.Ε., ενώ ζητεί να διορθωθεί το ποσό της οφειλής προς τη Λουξ - Μαρλαφέκας από 170.531 ευρώ, που αναγράφεται στη συμφωνία, σε 207.980,88 ευρώ.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Στόχος η ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από το Πάσχα

Προκειμένου να δοθεί τέλος στην αγωνία των 10.500 εργαζομένων και των 2.500 προμηθευτών

Και ενώ η απόφαση κρίνεται θετική απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, το γεγονός ότι αυτή εκδόθηκε "εκπρόθεσμα", δηλαδή στις 16 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι η διάσκεψη έγινε στις 20 Δεκεμβρίου, και δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί (αυτό αναμένεται να γίνει στις 20 Ιανουαρίου), ενεργοποίησε διαλυτική αίρεση που περιλαμβάνεται στη συμφωνία και προκαλεί τόσο νομικά όσο και οικονομικά ζητήματα. Σύμφωνα με αυτή τη διαλυτική αίρεση, θα πρέπει έως τις 14 Φεβρουαρίου να έχει παρέλθει ο μήνας των τριτανακοπών. Με δεδομένο πλέον ότι ο μήνας των τριτανακοπών θα παρέλθει στις 19 Φεβρουαρίου, δημιουργείται πρόβλημα στη συμφωνία.

Προκειμένου να θεραπευτεί αυτό το πρόβλημα, έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επαφών μεταξύ των νομικών τμημάτων των εμπλεκομένων μερών σε αυτή τη φάση, ενώ έπεται ακόμη ένα "σετ" επαφών, αυτή τη φορά σε χρηματοοικονομικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση ετέθησαν στο "τραπέζι" εναλλακτικές για να ξεπεραστεί το εμπόδιο σε νομικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες για πρόσθετα κεφάλαια (τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης εξαντλήθηκαν με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων), το πόσα θα απαιτηθούν είναι μια συζήτηση που θα ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα και αφού υπάρξει φως από το νομικό κομμάτι της όλης διαδικασίας.

Η ουσία είναι, όπως έλεγαν στην "Αυγή" άνθρωποι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, πως στόχο των εμπλεκομένων αποτελεί το να βρεθεί λύση, να προχωρήσει το deal και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν από το Πάσχα, δίνοντας τέλος στην αγωνία των 10.500 εργαζομένων αλλά και των 2.500 προμηθευτών της αλυσίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL