Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Σήμερα στην Αυγή: Απόφαση - γέφυρα για έξοδο από την κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα στην Αυγή: Απόφαση - γέφυρα για έξοδο από την κρίση

Τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα περίοδο χωρίς ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια και διεθνή εποπτεία με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θέτει η χθεσινή απόφαση του Εurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, αν και παραμένει ανοιχτή η κρίσιμη παράμετρος του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Χθες υπήρξε οριστική απόφαση για τα λεγόμενα "βραχυπρόθεσμα μέτρα" ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρουν μείωση της τάξης του 20% του ΑΕΠ και περιορίζουν τον "κίνδυνο επιτοκίων" διευρύνοντας τον χρόνο σταθερότητάς τους. Η τελική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους και πιθανές νέες παρεμβάσεις ("μεσομακροπρόθεσμες") θα γίνουν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ως προς τη δεύτερη αξιολόγηση επαναβεβαιώθηκε ο στόχος άμεσης ολοκλήρωσης, καθώς και το κλείσιμο των εργασιακών, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Κατόπιν αυτού θα κρίνει το ΔΝΤ αν και με ποιον τρόπο θα μετάσχει στο πρόγραμμα.

Διαβάστε τα υπόλοιπα θέματα στην έντυπη έκδοση της "Αυγής": 

https://www.avgi.gr/subscriptions

Όχι στις συνταγές των Βρυξελλών και στην Ακροδεξιά

Οι Ευρωπαίοι θέλουν, η Ευρώπη μπορεί;

Το συντριπτικό "όχι" των Ιταλών στη συνταγματική μεταρρύθμιση και το στραπάτσο του Ματέο Ρέντζι είχε αποτέλεσμα μια μικρή πίστωση χρόνου από το Βερολίνο για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός λιτότητας από τη Βουλή και να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές από κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Συμβούλιο Εφετών: "Όχι" στην έκδοση τριών Τούρκων αξιωματικών

Ομόφωνο "όχι" στην έκδοση τριών Τούρκων αξιωματικών που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα είπε χθες το Συμβούλιο Εφετών επικαλούμενο "μεγάλο κίνδυνο" για τη ζωή τους. Επικαλούμενος τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σχολίασε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δείχνουν αλληλεγγύη έναντι όλων των "τρομοκρατών", "χωρίς διακρίσεις".

Προϊόντα "μαϊμού" - Απώλεια 2,1 δισ. και 24.600 θέσεων εργασίας

Στα 2,1 δισ. ευρώ τον χρόνο ανέρχονται οι άμεσες απώλειες στην Ελλάδα από τη διακίνηση προϊόντων "μαϊμού", οι οποίες οδηγούν σε άμεση απώλεια τουλάχιστον 24.600 θέσεων εργασίας στους πληττόμενους τομείς (παιχνίδια, κοσμήματα, ρούχα, υποδήματα, ποτά, κοσμήματα, ηχογραφημένη μουσική).

Επικίνδυνα σενάρια για το Κυπριακό

Στο κλαρί έχουν βγει οι “απορριπτικοί” στην Κύπρο και στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση ότι τον Ιανουάριο θα δοθεί νέα ευκαιρία στις διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό. Αλήθεια, περίμεναν το πλήρες ναυάγιο των συνομιλιών; Η προφανής απάντηση είναι θετική, αφού οι εν λόγω δυνάμεις δεν θέλουν τον διακοινοτικό διάλογο. 

του Πάνου Τριγάζη

ΗΠΑ: Δικαίωση για τον αγώνα των Ντακότα

Οι τελευταίοι των Ντακότα και οι χιλιάδες Αμερικανοί ακτιβιστές που τους συμπαραστέκονται εδώ και μήνες αισθάνονται πλέον δικαιωμένοι, αφού οι αρμόδιες αρχές απέρριψαν το σχέδιο για την κατασκευή πετρελαιαγωγού δίπλα σε καταυλισμό αυτοχθόνων. Μπορεί όμως να λογαριάζουν χωρίς τον Τραμπ, που ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και... μέτοχος της κατασκευάστριας εταιρείας θα έχει την ευκαιρία να ανατρέψει την απόφαση.

Πέτρος Φυσσούν: Από τους πρωταγωνιστές μιας εμβληματικής γενιάς

Δημοφιλής ηθοποιός της παλαιάς, καλής γενιάς των πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Πέτρος Φυσσούν, πέθανε χθες σε ηλικία 83 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL