Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ο λαϊκισμός του φετιχισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο λαϊκισμός του φετιχισμού

Το στραπάτσο του Ματέο Ρέντζι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Όχι γιατί δεν το προέβλεψαν οι δημοσκοπήσεις -που μέχρι τέλους έδιναν νίκη του "όχι" με πολύ μικρότερο ποσοστό- αλλά γιατί ο ίδιος προσπαθούσε μέχρι τέλους να δώσει μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή διάσταση στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές. Μόνο που οι Ιταλοί και πολλοί ακόμη Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πικρή πείρα από τα μεταρρυθμιστικά οράματα των Βρυξελλών με τις γερμανικές συνταγές.

Ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας και τρίτος μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας έριξε το προσωπικό, ειδικό πολιτικό βάρος του υπέρ του "ναι" και έχασε πανηγυρικά. Ούτε η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο, παραμονές του δημοψηφίσματος, ήταν αρκετή για να μειώσει, να λειάνει τη διαφορά, που άγγιξε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Έξι στους δέκα Ιταλούς είπαν "όχι" στον Ρέντζι και την πολιτική του, μην πιστεύοντας προφανώς ότι σκοπεύει αληθινά να συγκρουστεί με το Βερολίνο.

Με τη γνωστή εμμονή του στην πειθαρχία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέδειξε στους Ιταλούς πολιτικούς και πολίτες να παραμείνουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και επιχείρησε να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος. Και άρχισε πάλι από τους γνωστούς υπόπτους η νεοφιλελεύθερη καραμέλα περί ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Η καραμέλα που βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον Γκρίλο, τους Podemos, τον ΣΥΡΙΖΑ, την αυστριακή Ακροδεξιά, η οποία -ας μην το παραβλέπουμε- πήρε 46% στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, ενώ στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές είναι πρώτη δύναμη με 35%.

Το είναι όμως αυτό που πριμοδοτεί την Ακροδεξιά στην Ευρώπη; Το όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, κοινωνικό κράτος και σεβασμό της διαφορετικότητας ή μήπως ο φετιχισμός της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αριθμητικής του ανέφικτου, η ξενοφοβία και η εμπλοκή σε πολέμους που γεννούν περισσότερα δεινά από εκείνα που υποτίθεται πως θα σταματούσαν;

Στη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το Βερολίνο έχει μεγάλη ευθύνη για τα αδιέξοδα, αλλά και για τη δυνατότητα να βρεθεί μια διέξοδος, επισημαίνοντας τη μεγάλη απειλή που αποτελεί η άνοδος της Άκρας Δεξιάς και του λαϊκισμού, του αδιέξοδου λαϊκισμού των δυνάμεων αυτών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η διέξοδος στην Ευρώπη δεν μπορεί να προκύψει ως διά μαγείας. Ως στέλεχος της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού ο σοσιαλδημοκράτης κύριος Στάινμαϊερ δεν μπορεί παρά να γνωρίζει καλά τον φετιχισμό των χριστιανοδημοκρατών εταίρων του. Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου αρκεί για να καταλάβει κανείς εύκολα σε τι είπαν "όχι" οι Ιταλοί. Οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να κυβερνηθούν με πολιτικές τιμωρίας που εκπορεύονται από το Βερολίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL