Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Νέο παραγωγικό μοντέλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Παλεύοντας κόντρα στο ρεύμα, δηλαδή στην επικρατούσα πολιτική επιλογή δεκαετιών, που ήθελε τους επιχειρηματίες είτε κρατικοδίαιτους είτε συνδεδεμένους άμεσα με το δημόσιο χρήμα, αρκετοί νέοι αγρότες, επιστήμονες, έμποροι, μικροβιοτέχνες και επιχειρηματίες κατάφεραν να επιβιώσουν, ακόμη και στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου, με τα δικά τους μέσα και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, υπηρεσίες, εφαρμογές και καλλιέργειες που τις περισσότερες φορές είχαν ως βασικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια.

Οι πιο πετυχημένες ιδέες που προχώρησαν ήταν βασισμένες πάνω σε καινούργιες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την εξέλιξη της τεχνολογίας και άλλες επειδή είχαν ένα φρέσκο όραμα.

Βιολογικές καλλιέργειες, τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων, νέας αντίληψης τουριστικές επιχειρήσεις, apps για κινητά, software για νέες υπηρεσίες και μια σειρά άλλες start ups δημιουργήθηκαν παρουσιάζοντας μια νέα δυναμική.

Όμως, σε όλες τις οικονομίες, πόσο μάλλον στην ελληνική, που δεν έχει βγει από την κρίση, κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του αν δεν υπάρχει ένα περιβάλλον που θα αγκαλιάζει τις νέες ιδέες, θα δίνει δυνατότητες υγιούς και διαφανούς χρηματοδότησης και επιπλέον θα στηρίζει την πορεία τους στις διεθνείς αγορές. Κι αυτό μπορεί και πρέπει να το κάνει η κρατική μηχανή.

Διοχετεύοντας τα ΕΣΠΑ σε αυτούς που προσφέρουν πραγματικά στην ελληνική οικονομία, καταργώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ενισχύοντας την παρουσία των αξιόλογων νέων προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό και άλλα πολλά, αφού το Δημόσιο έχει πάρα πολλά όπλα στα χέρια του αν έχει προσανατολισμένη στρατηγική και όραμα για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Όσοι γνωρίζουν σε βάθος όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές, μιλάνε για τη δημιουργία αυτού του νέου μοντέλου.

Κι αυτό για μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι κομβικό, γιατί έχει και κοινωνικό, αλλά και ταξικό πρόσημο.

Μια υγιής επιχειρηματική άνθιση με κανόνες, σχέδιο και όραμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το “παλιό”. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί από αυτούς που το μόνο όραμά τους είναι τα επιχειρηματικά τζάκια. Δεν μπορεί να ελεγχθεί από αυτούς που θεοποιούν το επιχειρηματικό... κέρδος που προέρχεται από τη φοροδιαφυγή και την καταπάτηση των νόμων.

Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει τη λογική των ΕΣΠΑ. Οι συνήθεις ύποπτοι δεν παίρνουν, όπως στο παρελθόν, τη μερίδα τους λέοντος. Επιπλέον, χθες ανακοινώθηκαν μεγάλα προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με 555 εκατ. Όλα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια και σε όλους τους νέους τομείς της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL