Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Κόμμα ανοιχτό σε κριτική χωρίς αγκυλώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόμμα ανοιχτό σε κριτική χωρίς αγκυλώσεις

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια στην κυβέρνηση, έχουν καταγραφεί και οι υποχωρήσεις και τα επιτεύγματα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που αναγκάστηκε σε πολλούς συμβιβασμούς, αλλά δεν εγκατέλειψε τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και της προστασίας των αδυνάτων.

Με το παράλληλο πρόγραμμα, οι πιο σκληρά χτυπημένοι από την κρίση δεν ζουν πια με το άγχος ότι θα μείνουν χωρίς ρεύμα και νερό. Στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που τόσο απαξιώθηκε από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, λόγω και έργω, έχουν πια πρόσβαση όλοι, και οι ανασφάλιστοι, και χωρίς να πληρώνουν 5 ευρώ. Διορισμοί γίνονται κατά προτεραιότητα σε Υγεία και Παιδεία με βασικό μέλημα την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (ή μήπως θα έπρεπε να πω την ανασύστασή του, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της προηγούμενης πενταετίας, από τους υπέρμαχους των αγορών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας απέναντι στο κακό κράτος).

Με καθυστερήσεις και λάθη, αλλά καταφέρνοντας να βγάλει από όλους τον καλό μας εαυτό, διαχειρίστηκε ένα απίστευτο, μοναδικό τα τελευταία 100 χρόνια μεταναστευτικό ρεύμα, χωρίς να γίνουμε Άγρια Δύση.

Η επιλογή της Αριστεράς που ονειρεύεται έναν σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, βαδίζοντας στον δρόμο που διακήρυξε ο ευρωκομμουνισμός, είναι ένα αριστερό κόμμα που θα έχει μια διαλεκτική σχέση με την κοινωνία και την κυβέρνηση.

Η διαφορά μας από τη σοσιαλδημοκρατία, της οποίας η προσφορά βεβαίως δεν παραγράφεται, είναι πως εξαντλούνταν στην προσπάθεια για έναν ανθρώπινο καπιταλισμό.

Το κομμουνιστικό ρεύμα είχε θετική επίδραση σε μια φεουδαρχική Ρωσία με απίστευτες κοινωνικές ανισότητες και δουλοπαροικία, αλλά έχασε την ιδεολογική επιρροή του με την έλλειψη σεβασμού στη Δημοκρατία και τη βίαιη επιβολή του στις χώρες του ανατολικού μπλοκ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κληρονομώντας όλες τις θετικές παραδόσεις του μπολσεβικισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιείται, με την προσήλωσή του στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για μας η συλλογικότητα, η ανάγκη συνεργασίας και η προώθηση των ταξικών συμφερόντων έρχεται να συμπληρώσει τον σεβασμό της ατομικότητας, της ελευθερίας της έκφρασης, της διαφορετικότητας. Η προστασία των δημόσιων αγαθών, η ανάγκη ισχυροποίησης του κοινωνικού κράτους, ο περιορισμός της ασυδοσίας των αγορών δεν αναιρούν τη θέλησή μας για την ύπαρξη ενός υγιούς και όχι κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα, που αναγκαστικά λειτουργεί μέσα σε πλαίσιο, προστασία της εργασίας, φορολογία κ.λπ., αλλά με πρωτοβουλίες, αυτενέργεια και καινοτομία.

Μετά την κοινοβουλευτική του επικράτηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να εφαρμόσει στην πράξη όσα διακήρυσσε τόσα χρόνια, για ανεξαρτησία από το κράτος και για αυτονομία των μαζικών χώρων.

Οι δυσκολίες ήταν πολλές, όχι μόνο γιατί άλλο θεωρία και άλλο πράξη, αλλά και διότι οι ψηφοφόροι του που σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν είχαν επί 40 χρόνια άλλες προσλαμβάνουσες, από τον παλιό δικομματισμό.

Στα συστημικά κόμματα, οι ρόλοι ήταν σαφώς καθορισμένοι. Το κόμμα θεωρείται απλώς το όχημα για την επίτευξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στα συνδικάτα περνάμε τις απόψεις του κόμματος και στηρίζουμε τη δική μας κυβερνητική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να προσαρμοστεί στη νέα πρωτόγνωρη πραγματικότητα, να υπερασπίζει τις διαχρονικές αξίες της Αριστεράς, να στηρίζει κριτικά την κυβέρνηση και να βρίσκεται απέναντί της σε κάποιες περιπτώσεις, ξαφνιάζοντας εχθρούς και φίλους.

Δύσκολη προσαρμογή, αλλά  τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι μάλλον θετικά. Ένα νέο ήθος διαμορφώνεται στις σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση και στην αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία. Στο συνέδριο θα καταγραφούν οι κατακτήσεις της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς για ένα κόμμα άλλου τύπου, με συλλογική συνείδηση για τον ρόλο της Αριστεράς στη χώρα μας σήμερα, ανοιχτό σε κριτική και διαφορετικές απόψεις, χωρίς αγκυλώσεις και κομματικούς μηχανισμούς.

* Η Ρία Καλφακάκου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL