Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Μία λέξη, ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μία λέξη, ανάπτυξη

Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι ο βηματισμός της κυβέρνησης, τα περιθώρια που έχει να κινηθεί περιορίζονται στο στενό πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχουμε επωμιστεί.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι γίνεται αγώνας από τη μεριά των συντρόφων, ούτως ώστε τα μέτρα που παίρνονται να έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα. Η επίθεση που δεχόμαστε από όλο το σύστημα είναι συνεχής και λυσσαλέα, όμως οι επιτυχίες που έχει να επιδείξει αυτή η κυβέρνηση μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι.

Νιώθουμε όμως και το βάρος που κουβαλάει ο λαός μας στην πλάτη του. Τι μπορούμε να πούμε στον άνεργο, που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις βασικές βιοτικές του ανάγκες, στον εργαζόμενο που είναι απλήρωτος κάτι μήνες, στον βιοτέχνη, στον μικρομεσαίο επιχειρηματία που βογγάει κάτω από το βάρος της φορολογίας και όλων των άλλων υποχρεώσεών του;

Θα τους πούμε ότι το παράλληλο πρόγραμμα πάει καλά;

Θα έλεγα, σύντροφοι, ότι η λύση όλων αυτών των προβλημάτων ακούει σε μια λέξη: ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Αυτό θα πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το κόμμα. Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η μείωση του 27% της ανεργίας.

Στις θέσεις της Κ.Ε. για το συνέδριο πιστεύω ότι δεν δίνεται το στίγμα, το όραμα τού τι πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει σαφής, ξεκάθαρη αναφορά για το πού θέλουμε να στηριχθούμε.

Κάπου εκεί, μεταξύ των άλλων, λέει “θα υπάρχει ένας ιδιωτικός τομέας όπου κυριαρχούν οι σαφείς κανόνες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις’.’ Ούτε καν παραγωγικές.

Το ερώτημα είναι όμως τι είδους ανάπτυξη θέλουμε; Υπηρεσίες; Το μοντέλο είναι χρεοκοπημένο. Τουρισμός;

Τουρισμός ΝΑΙ, αλλά χωρίς την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, χωρίς πιστοποίηση και ταυτοποίηση των προϊόντων, ο τουρίστας θα καταναλώνει όπως τώρα εγχώρια προϊόντα σε ποσοστό λιγότερο του 10%.

Το υπόλοιπο 90% εισάγεται από τρίτες χώρες ή ευρωπαϊκές, ακόμα και κατεψυγμένες ζύμες για ψωμί εισάγουν από την Κίνα για τα ξενοδοχεία αλλά και για τις μεγάλες αλυσίδες φούρνων. Την ίδια στιγμή στην Ιταλία ο τουρίστας καταναλώνει περισσότερο από 80% των ιταλικών προϊόντων.

Πιστεύουμε ότι θα έρθουν ξένες επενδύσεις επειδή η κυβέρνηση έβαλε τέρμα στη “δραχμολογία” μετά από σκληρό αγώνα με τους δανειστές;

Αυτό είναι το όραμά μας; Αναπτυξιακός νόμος -που δεν αφορά τους μικρομεσαίους παραγωγούς-, τουρισμός και ξένες επενδύσεις;

Όχι ότι δεν χρειάζονται τα παραπάνω, αντίθετα καλοδεχούμενα είναι! Αλλά η ενδογενής παραγωγική ανασυγκρότηση; Οι χιλιάδες μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, οικοτεχνίες, που αποτελούν το 95% του συνόλου των παραγωγικών επιχειρήσεων; Δεν θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά σε αυτούς;

Σας διαβάζω από τις θέσεις του τμήματος βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα -το χρέος, η συρρίκνωση του ΑΕΠ, η ανεργία, η συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση με το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων παραγωγικών επιχειρήσεων, το ασφαλιστικό και η κρίση του κράτους πρόνοιας- μπορούν να λυθούν μόνο με την ενδογενή ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, η μετάβασή της από την εσωστρέφεια σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο με εξαγωγικό προσανατολισμό, δεν είναι εφικτή χωρίς τη δυναμική παρουσία της μεταποίησης”.

Αυτό, σύντροφοι, πρέπει να 'ναι το μήνυμα του συνεδρίου για την ανάπτυξη. Το κόμμα πρέπει να δώσει το δικό του στίγμα, το δικό του όραμα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως στην υγεία, στην παιδεία, στην ανάπτυξη για την ανεργία, για την κοινωνική ασφάλιση, με προτάσεις και απόψεις που θα υπερβαίνουν τις στενές κυβερνητικές δυνατότητες, απόψεις που θα πηγάζουν από τη ζύμωση με την κοινωνία από τους κοινωνικούς αγώνες, απόψεις που θα πρέπει να προωθούν το τελικό μας όραμα που είναι ο σοσιαλισμός.

* Ο Ανδρέας Τσακίρης είναι μέλος της γραμματείας του τμήματος βιομηχανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL