Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κι όμως, μπορούμε!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κι όμως, μπορούμε!

Το δεύτερο συνέδριο του κόμματός μας, πιστεύω ότι, θα είναι μια κρίσιμη καμπή για το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είμαστε αναγκασμένοι, να απαντήσουμε σε θέματα και προβλήματα που μπαίνουν για πρώτη φορά στο αριστερό κίνημα, σε όλη την ιστορία του. Οι αποφάσεις μας θα επηρεάσουν τη χώρα αλλά - σε ένα μέτρο - και το παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα.

Θα αρχίσω από τις ομολογούμενες αυταπάτες μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ιστορία βαδίζει μέσα από τις αυταπάτες και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πολλές φορές, αυτές είναι που σφυρηλατούν ηγεσίες και λαούς. Κυρίως όμως να αναλύσουμε, γιατί όταν είσαι μπροστά στην άβυσσο της πράξης (Ροβεσπιέρος) οι αυταπάτες σε σπρώχνουν στο βυθό.

Είναι γεγονός, πως πλέουμε σε αχαρτογράφητες θάλασσες και οι άνεμοι είναι εναντίων μας. Άνεμοι νεοφιλελεύθεροι και συντηρητικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημιούργημα της κοινωνίας. Για αυτό και οι απαντήσεις μας θα χαράξουν το μέλλον της χώρας και θα πρέπει να διασφαλίσουν την ύπαρξη της αριστεράς με όρους ηγεμονίας στην κοινωνία.

Οι θέσεις μας, πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κοινωνία αλλά και τα μέλη μας.

Μετά από μία μακριά διαδρομή δεκαετιών, που ο χώρος της αριστεράς βίωσε κατατρεγμούς, διακρίσεις και ήττες με μικρά διαλείμματα (Εθνική Αντίσταση, ΕΔΑ Λαμπράκηδες, Αντιδικτατορικός Αγώνας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης) ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε και να δικαιώσουμε τα οράματα γενεών αριστερών που με ηρωισμό και ανιδιοτέλεια θυσίασαν τα πάντα, για να μείνει ζωντανή η ελπίδα για μία κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Ποιά είναι τα κρίσιμα θέματα που κατα την γνώμη μου χρειάζονται απαντήσεις και αφορούν τόσο την κυβέρνηση όσο και το κόμμα μας.

1) Οι θεσμικές αλλαγές που πραγματοποιούμε ή σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε. Απλή αναλογική, αναθεώρηση του συντάγματος, μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, απελευθέρωση της δικαιοσύνης, ώστε να επιτελέσει το έργο της. Όλα αυτά αντιμετωπίζουν το λυσσασμένο πόλεμο της συντήρησης και των διαπλεκόμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

2)Μέτρα για την ανάταξη της φτώχειας και της ανεργίας με ιδιαίτερη προτεραιότητα στη νεολαία. Την κρίση, που άλλοι δημιούργησαν, και εμείς πρέπει να διαχειριστούμε, να την πληρώσουν πρώτα αυτοί που ευθύνονται για τη δημιουργία της. Μόνο έτσι ο λαός θα καταλάβει ότι οι θυσίες, στις οποίες αναγκαζόμαστε να τον υποβάλλουμε δεν πάνε χαμένες.

3) Δημοκρατία και αξιοκρατία στην κοινωνία και στο κόμμα μας. Το ατομικό πρέπει να υποτάσσεται στο συλλογικό, οι ικανότητες, η αυταπάρνηση και η προσφορά, πρέπει να είναι η προϋπόθεση της ανάδειξης των συντρόφων μας και όχι ο παραγοντισμός και οι γνωριμίες. Η συμμετοχή στο κόμμα πρέπει να είναι με όρους προσφοράς, αλληλεγγύης και ενότητας.

4)Συμμαχίες, πολιτικές και κοινωνικές, σε ευρεία κλίμακα που να διασφαλίζουν την συνέχεια μας χωρίς μίζερες και αριστερίστικες λογικές που στο όνομα της καθαρότητας οδηγούν στην απομόνωση και το σεχταρισμό και τελικά δίνουν ζωτικό χώρο στους αντιπάλους μας. Η διακυβέρνηση της χώρας, πρέπει μέσα από τις απαραίτητες συμμαχίες και συνεργασίες να συνεχιστεί με θετικό πρόσημο.

5) Η πορεία για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των στόχων μας θα είναι μακρά, θα έχει βήματα εμπρός αλλά και τακτικές υποχωρήσεις. Οι κινήσεις μας, πρέπει να εμπνέουν, να παρεμβαίνουν και να εκφράζουν την κοινωνία και την κάθε φορά ωριμότητά της.

Το κόμμα πρέπει να είναι εργαλείο μάχης αλλά και χώρος που θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται τις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνίας, θα τα προωθεί και θα μάχεται για αυτά.

Για αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι θέλουμε δημοκρατία στο κόμμα, και τα μέλη μας δεν μπορεί να είναι απλοί διεκπεραιωτές της γραμμής, που μόνο καθήκον έχουν την υλοποίησή της.

Έτσι όπως θέλουμε να καθιερώσουμε τα δημοψηφίσματα στη χώρα, είναι αναγκαίο να τα καθιερώσουμε και στο κόμμα, ώστε για τα κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα να συμμετέχουν όλοι στη λήψη των αποφάσεων.

Ποια είναι η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στο κόμμα.

1. Τα δύο τελευταία χρόνια, μετά τις απανωτές νίκες μας, που ήρθαν σαν αποτέλεσμα της καταλυτικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας ιδιαίτερα από το 2010, την αναξιοπιστία, την καταλήστευση της κοινωνίας από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, ένα μικρό και σε μεγάλο βαθμό ιδεοληπτικό και εσωστρεφές κόμμα, έγινε για το λαό μας η ελπίδα για την ανάταξη της κοινωνίας.

Δεν ήταν τόσο, το αποτέλεσμα των αριστερών μας διακηρύξεων όσο της ελπίδας για μια διακυβέρνηση από ανθρώπους άφθαρτους χωρίς διαπλοκές και χωρίς εμπλοκές στη ληστεία της κοινωνίας και την υποταγή στους διαπλεκόμενους.

2. Μέσα από τη μάχη που δινόταν στις γραμμές μας με τους συντρόφους που αποχώρισαν, πολλές φορές λέγαμε πράγματα που ήταν αδύνατο άμεσα να πραγματοποιήσουμε και δεν μας τα ζήταγε και η κοινωνία. Έτσι από μόνοι μας "φυλακιστήκαμε" σε μια κατάσταση ανεδαφικών προσδοκιών, που τώρα εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοι μας. Είναι ο βρόγχος που πρέπει να αποτινάξουμε, γιατί η κοινωνία μας καταλογίζει αυτή την ανακολουθία.

Οι νίκες θα έρχονταν και χωρίς άκαιρα ταξίματα και αστάθμητες διακηρύξεις και δεν θα ήμασταν υπόλογοι σήμερα για αυτά που δεν πραγματοποιούμε άμεσα. Ο μαξιμαλισμός στις εξαγγελίες, που κατά κόρον στο παρελθόν κάναμε, είναι σήμερα η "αχίλλειος φτέρνα" που εκμεταλλεύεται η διαπλοκή για να μας σπιλώνει στην κοινωνία και να λέει ότι είμαστε όλοι ίδιοι.

3. Άστοχες εξαγγελίες και λάθος επιλογές προσώπων. Εκπρόσωποι με ανικανότητες και αδυναμία να δουν το πρωτεύον και να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και το κόμμα, στο δημόσιο διάλογο, δημιουργούν ηττοπάθεια και χάνεται η έμπνευση στην κοινωνία και στα μέλη μας.

Οι αποστρατείες και η μικρή διαθεσιμότητα έχει λάβει έκταση, που θα πρέπει άμεσα να μας προβληματίσει.

Το κόμμα είναι γερασμένο, λείπουν οι νέοι, οι οργανώσεις μας πολλές φορές δεν έχουν καν επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε ελλείμματα στη συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς.

4. Σε όλους πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η κυβέρνησή μας, είναι μακράς πνοής και θα εξαντλήσει την τετραετία. Τη μάχη αυτή θα πρέπει να τη δώσουμε όλοι ενωμένοι μέσα στο κόμμα και την κοινωνία.

5. Οι Ο.Μ. και οι Νομαρχιακές, κυρίως οι μεγάλες και κεντρικές, δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες μια και συχνά, η Κ.Ε. και η Π.Γ. επιλέγουν ρόλους που κανονικά και με όρους δημοκρατίας αλλά και καταστατικού, θα έπρεπε να αφορούν πρωτίστως τις ίδιες τις ΟΜ και τις Νομαρχιακές.

Το αποτέλεσμα είναι, να απαξιώνονται από τους διάφορους κομματικούς παράγοντες, να υποτιμάται ο ρόλος τους και να μην αποτελούν αποφασιστικούς κρίκους στις κομματικές διαδικασίες.

Έτσι, ακόμη και οι βουλευτές δεν κρίνουν απαραίτητη την παρουσία τους και την συνεισφορά τους για τη λειτουργία τους. Εκτρέφεται ο παραγοντισμός με αποτέλεσμα οι προσωπικές στρατηγικές να γίνονται κυρίαρχο φαινόμενο.

Παρόλο που λέγεται ότι ο κεντρικός σχεδιασμός είναι πιο ουσιαστικός, η στέρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων οδηγεί σε αδυναμία να διατάσσονται οι δυνάμεις μας συντονισμένα και αποφασιστικά στις προτεραιότητες που κάθε φορά τίθενται.

Η αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης , στερεί τη δυνατότητα να γίνεται ολοκληρωμένα και με συνέπεια η δουλειά που απαιτείται για την εξωστρεφή δράση μας.

Τα ζητήματα και τα αιτήματα που φτάνουν στα όργανα, μένουν τις πιο πολλές φορές μετέωρα μια και δεν υπάρχει η δυνατότητα αποδέκτη για να παραπεμφθούν. Έτσι, μόνο οι προσωπικές γνωριμίες εξομαλύνουν τις εντάσεις που δημιουργούνται.

Παρόλα τα προβλήματα που επισημάνθηκαν, θέλω να τονίσω ότι είμαστε όλοι εδώ, ελεύθερες συνειδήσεις αλλά και πιστοί στρατιώτες της αριστεράς, ταγμένοι να φυλάμε Θερμοπύλες, τα δίκαια του ελληνικού λαού. Χρόνια "ελεύθεροι πολιορκημένοι" έχουμε τη θέληση, την ανιδιοτέλεια και τη γνώση, να κάνουμε την έξοδο στο μέλλον! Με τις αδυναμίες, τις αμφιβολίες και τα λάθη μας. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Κι όμως μπορούμε!

Άγγελος Γκόγκογλου
Αναπληρωτής συντονιστής Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL