Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Διεθνής διάσταση της συνταγματικής αναθεώρησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής διάσταση της συνταγματικής αναθεώρησης

Με φόντο το τρίπτυχο «Νέα Μεταπολίτευση - Νέο Σύνταγμα - Νέα Ελλάδα» παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση την περασμένη Δευτέρα. Ενδιαφέρουσες προτάσεις αναμφίβολα, θα έλεγα, και ριζοσπαστικές οι περισσότερες.

Πρώτη φορά, μετά το 1975, που η Ελλάδα απέκτησε νέο σύνταγμα, προτείνεται ουσιαστική και βαθιά αναθεώρηση, με τη σφραγίδα της Αριστεράς και στη βάση ιδεών που έχουν διεκδικηθεί από κοινωνικά κινήματα σε διάφορες περιόδους. Αναμένεται πλούσια συζήτηση με προτάσεις «από τα κάτω», όσο και αν θέλουν να την περιορίσουν στις αίθουσες της Βουλής οι δυνάμεις του συστήματος.

Στον διάλογο πρέπει να έχουν θέση και ρόλο κινήματα που εργάζονται υπέρ της διεθνούς ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού, καθώς και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Θέλω να παρατηρήσω ότι από τις προτάσεις αυτές απουσιάζει ένα έκτο κεφάλαιο με προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές και τομές, που να αφορούν τον διεθνή ρόλο της χώρας μας ως σταθερού παράγοντα ειρήνης και διεθνούς ασφάλειας. Έχω υποστηρίξει πολλές φορές, ότι η εθνική στρατηγική της Ελλάδας του 21ου αιώνα, δηλαδή της Νέας Ελλάδας, κατά την έκφραση του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να είναι άλλη από στρατηγική της ειρήνης και διεκδίκησης της ισότιμης συνεργασίας της χώρας μας σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Με βάση τα σύγχρονα μεγάλα προβλήματα -μερικά εκ των οποίων άγνωστα τον προηγούμενο αιώνα- τα οποία δεν γνωρίζουν σύνορα και αναδεικνύουν το αδιαίρετο και πολυδιάστατο της ασφάλειας, ένα σύγχρονο σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να περιέχει διάταξη που να προβλέπει: Πουθενά στην Ελλάδα δεν εγκαθίστανται πυρηνικά όπλα κάθε είδους ούτε πυρηνικά εργοστάσια. Απαγορεύεται ρητά ο ελλιμενισμός πολεμικών πλοίων εξοπλισμένων με πυρηνικά όπλα ή είναι πυρηνοκίνητα. Η Ελλάδα εργάζεται σταθερά τόσο σε παγκόσμιο, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. για τη σταδιακή κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων παντού στον κόσμο.

Ακόμα μία νέα διάταξη που θα μπορούσε να προταθεί και συζητηθεί είναι η ακόλουθη: Η Ελλάδα είναι σταθερά φιλειρηνική χώρα, υπερασπίζεται τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και δεν εμπλέκεται σε πολέμους, παρά μόνο για την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας. Εκτός συνόρων, συμμετέχει στρατιωτικά μόνο σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών των συγκεκριμένων οργανισμών. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μέγιστο ζήτημα παγκόσμιας κοινής ασφάλειας τη ραγδαία περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς και την καταστροφική κλιματική αλλαγή και δεσμεύεται υπέρ της διαρκούς και αδιάλειπτης συμμετοχής της στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή της.

Υ.Γ. Υπενθυμίζω ότι το 2011, στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα, η Ιταλία είχε κάνει δημοψήφισμα διά του οποίου απαγορεύτηκε η εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονική μας χώρα, ενώ την ίδια περίοδο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έλαβε απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση 17 εργοστασίων της Γερμανίας.

Πάνος Τριγάζηςμέλος της Κ.Ε. και συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL