Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ένας συνηθισμένος πολίτης / Δραχμή ή ευρώ, ιδού η απορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας συνηθισμένος πολίτης / Δραχμή ή ευρώ, ιδού η απορία

Του Λευτέρη ΚΑΠΩΝΗ

Είχαμε τα Μνημόνια που μας προκαλούσαν οργή, μερικές φορές στον καθ' ημέραν βίο και κατάθλιψη, τώρα μας ήρθαν κι αυτά τα δικά μας και πάμε για καραμπινάτη κατάθλιψη. Κι επειδή το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη και μερικοί θέλουν κατασπαράξουν τον Αλέξη, έχω να πω μερικά σουρεαλιστικά για να εκτονώσω την κατάσταση.

Πρώτον, ο Αλέξης είναι το πιο "ερωτικό" πλάσμα που έβγαλε η Αριστερά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Δεν κουβάλησε ποτέ πάνω του τη μιζέρια μιας παράταξης που έκλαιγε στη γωνία που την είχε τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ... Δεν κουβάλησε ποτέ το κλάμα για τη χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ, όταν το life style έθετε στο περιθώριο την αισθητική και την ηθική της Αριστεράς. Έφερε φρέσκο αεράκι σ' έναν χώρο που ομφαλοσκοπούσε σε κείμενα αγίων και προφητών και προσπαθούσε με ταυτολογίες περί "υπαρκτού σοσιαλισμού", "ευρωκομμουνισμού" να ξορκίσει τη σταλινική ύβρι που βάραινε πάνω του. Δυστυχώς, όταν βρέθηκε μπροστά στην άβυσσο της πράξης, βραχυκυκλώθηκε...

Μέχρι εδώ με τις καταγγελίες τη βγάλαμε καθαρή. Όμως τώρα; Τι γίνεται τώρα; Αποδείχτηκε ότι η κυβέρνησή μας στερούνταν φαντασίας. Άφησε τους ίδιους ανθρώπους του προηγούμενου καθεστώτος γιατί δεν μπόρεσε να φανταστεί κάτι άλλο, δεν είχε τα στελέχη για κάτι άλλο και το φρέσκο αεράκι του Τσίπρα δεν μπόρεσε να δροσίσει, παρά μόνο για λίγο, την κοινωνία.

Τώρα το πρόβλημα μπαίνει με δραματικούς τόνους. Σαν το μέγιστο υπαρξιακό δίλημμα. Μπαίνω, όμως, σε ένα ψευδές πεδίο, που αποκρύπτει το πραγματικό δίλημμα. Δραχμή ή ευρώ; Ιδού η απορία. Εντός του ευρώ δεν τη βγάζουμε καθαρή, αυτό είναι σίγουρο. Με τη δραχμή, όμως, πού θα πάμε; Συμμετέχουμε ως παρίες στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης ή αναζητούμε τη μοίρα μας ταξιδεύοντας σε άλλες πολιτείες και με άλλες προοπτικές και κινδύνους; Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια, χωρίς επικαλούμαστε τον φόβο... Γιατί ο φόβος στην αγάπη ουκ έστι και είναι πάντα εκ του πονηρού...

Προς το παρόν, όμως, ας πάψουμε να δηλητηριάζουμε την ατμόσφαιρα, γιατί κι αυτοί που γύρισαν από τις Βρυξέλλες, όπου είδαν τον χάρο με τα μάτια τους, χρειάζονται να σταθούμε δίπλα τους... Δεν πρόδωσαν σε μια νύχτα τις ιδέες και τις αξίες μας. Και η Κίρκη του Βερολίνου δεν μετέτρεψε τον Τσίπρα σε οικόσιτο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε πριν απ' όλα είναι να αναλύσουμε την κατάσταση χωρίς αυταπάτες και χωρίς τσιτάτα. Να δούμε τις δυνάμεις μας και να προτείνουμε όλες τις δυνατές λύσεις.

Όμως, αν πάμε σ' ένα πολωμένο συνέδριο, όπου η κάθε πλευρά θέλει να κατοχυρώσει το δίκιο της, δεν υπάρχει ελπίδα για γόνιμο διάλογο... Αυτό το καλοκαίρι θα μείνει στη μνήμη σαν το καλοκαίρι της οργής και της θλίψης. Μπορεί, όμως, να γίνει το καλοκαίρι της ελπίδας εάν μιλήσουμε ειλικρινά και προσπαθήσουμε να βρούμε την πυξίδα. Γιατί δεν την είχαμε. Φενακιστήκαμε και φενακίσαμε τον λαό. Κι όταν όλα κατέρρευσαν, μείναμε σαν εκκρεμές που πηγαινοέρχεται. Ακούω αυτό τον καιρό απίστευτα πράγματα. Μέχρι την παραπομπή του Βαρουφάκη για εσχάτη προδοσία από χείλη υπουργού. Δεν ξέρω αν ο κύριος Πανούσης θέλει να κάνει εντύπωση και σε ποιους. Όμως, αυτή η χώρα λεηλατήθηκε, εκποιήθηκε, οι κάτοικοί της λιμοκτονούν και αυτοκτονούν, αλλά όχι από τον Βαρουφάκη.

Άλλοι είναι οι υπεύθυνοι και η Ιστορία δεν αλλάζει ό,τι και να εξέμουν τα ΜΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL