Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
"Από ένα πατριαρχικό σύστημα σε μια Κοινωνία Ισότητας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Από ένα πατριαρχικό σύστημα σε μια Κοινωνία Ισότητας»

«...Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης, τις συντρόφισσες από το Τμήμα Ισότητας [Φεμινιστικής Πολιτικής] του ΣΥΡΙΖΑ, τους αντιπροσώπους από τις οργανώσεις και τις ενώσεις που είναι εδώ παρούσες, για τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε αυτή την Ημερίδα που εντάσσεται στην καμπάνια για την αξιοπρεπή εργασία και ισότητα των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών.

Θα ήθελα να ευχηθώ στον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό του θρίαμβο και τις προοπτικές που φέρνει αυτή η νίκη, να είναι η φεμινιστική πολιτική βασικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης, γιατί χωρίς τον φεμινισμό δεν είναι δυνατός ο κοινωνικός μετασχηματισμός.

Επίσης, θα ευχαριστήσω για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των γυναικών μελών του στο πολιτικό και κοινωνικό κίνημα ενάντια στη βίαιη μετατροπή του δικαιώματος στην άμβλωση στην Ισπανία, την οποία κατορθώσαμε να σταματήσουμε - αν και τώρα έχουμε να εμποδίσουμε μια άλλη 'μεταρρύθμιση'. Οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για τη ζωή και το σώμα τους, γι' αυτό πρέπει να ενδυναμώσουμε την κοινωνική μάχη και συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στη στήριξη από όλες εσάς.

Για να μιλήσουμε για τη γυναίκα και την αγορά εργασίας, πρέπει να ξεκινήσουμε από δύο παράγοντες σχετικούς μεταξύ τους, που διαπερνούν τα σύνορα των χωρών μας και προηγούνται οποιασδήποτε ανάλυσης:

* Η ύπαρξη ενός πατριαρχικού συστήματος και ο διαχωρισμός της εργασίας, με βάση κανόνες που τη διαιρούν σε παραγωγική εργασία (που παράγει αγαθά και υπηρεσίες) και εργασία αναπαραγωγική, αόρατη.

* Και η ύπαρξη ενός καπιταλιστικού συστήματος που βασίζεται στην ανισότητα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, γυναίκες και άντρες, όπου δεν αναγνωρίζεται η αναπαραγωγική εργασία και η φροντίδα για τους άλλους.

Σε ένα περιβάλλον στο οποίο έχουν χειροτερέψει οι συνθήκες ζωής και δουλειάς των γυναικών στην Ισπανία, τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του ενεργού πληθυσμού δείχνουν ότι η διαφορά ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί ελαφρά, όμως όχι γιατί καλυτέρευσε η κατάσταση για τις γυναίκες αλλά γιατί χειροτέρεψε για τους άντρες - άλλωστε οι εργασίες μας και οι μισθοί μας ήταν ήδη επισφαλείς και προηγουμένως.

Ήδη χάθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας στους παραγωγικούς τομείς που ήταν περισσότερο ανδροκρατούμενοι και οι πολιτικές λιτότητας μαζί με τις πολιτικές που φέρνουν την απορρύθμιση στην εργασία καταδικάζουν τον Νότο της Ευρώπης φέρνοντάς μας πιο κοντά σε μια ισότητα τη μιζέρια.

Με όρους αγοράς, τιμωρούμαστε για τη μητρότητα και υπάρχει φρένο στην αύξηση του μισθού μετά την ηλικία των 30.

Η διάκριση λόγω φύλου έχει ως συνέπεια κατώτερους μισθούς και περισσότερη ανεργία, η οικονομία βυθίζεται περισσότερο και η φτώχεια γίνεται γυναικεία υπόθεση, στοιχεία πολύ ανησυχητικά για το κοινωνικό μας μοντέλο.

Οι κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σε σχέση και με τον διαχωρισμό της εργασίας (παραγωγική και αναπαραγωγική) είναι απαραίτητες για τη διαιώνιση ενός συστήματος στο οποίο κυριαρχούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και το οποίο με τη σειρά του στηρίζεται σε ένα πατριαρχικό και ιεραρχικό μοντέλο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι αναγκαία η ιδεολογική αλλαγή σε δύο μέτωπα:

1. Πρέπει να περάσουμε από ένα πατριαρχικό σύστημα σε μια κοινωνία ισότητας ( με πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά μέτρα): Μοίρασμα της απασχόλησης και της αναπαραγωγικής εργασίας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες (με νόμο, οι άδειες πατρότητας να είναι πιο ευρείες και αμεταβίβαστες).

2. Να περάσουμε επίσης από ένα σύστημα νεοφιλελεύθερο σε μια οικονομία στην υπηρεσία των πολιτών.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών υπηρεσιών: Οι ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών υπηρεσιών τιμωρούν την εργασιακή και κοινωνική χειραφέτηση των γυναικών, δεδομένου ότι στον δημόσιο τομέα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες, στην υγεία, την εκπαίδευση, τη διοίκηση.

Όχι στις οπισθοδρομικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις: Εμπεριέχουν μεγαλύτερη επισφάλεια για τις γυναίκες, καταργούν την κοινωνική προστασία και τα εργασιακά δικαιώματα.

Είναι απαραίτητες οι δημόσιες επενδύσεις, η μείωση του ωραρίου εργασίας και η δημιουργία θέσεων για νέους, ένα δίκτυο κοινωνικών έργων υποδομής (ενδυνάμωση του κράτους πρόνοιας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας):

Να ξανανθίσει η βυθιζόμενη οικονομία (κυρίως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες) και να μπουν κανόνες

Να τελειώνουμε με την παρανομία στις συμβάσεις

Να μπουν κριτήρια φύλου στις πλειοδοσίες των δημόσιων συμβάσεων

Πλαίσιο ισότητας στην επαγγελματική προώθηση

Σύγκριση του μισθού και των συνθηκών εργασίας για όμοιες επαγγελματικές κατηγορίες

Σημ. της Σ.Ε.: Τη μετάφραση από το πρωτότυπο κείμενο επιμελήθηκε η Μαρία Γραμματικού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL