Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Με ημερομηνία λήξης 25 Μαΐου τα "καλά νέα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ημερομηνία λήξης 25 Μαΐου τα "καλά νέα"

Είναι ψυχοφθόρο να γνωρίζεις σήμερα έστω και στοιχειώδη οικονομικά στην Ελλάδα. Όχι μόνο διότι αντιλαμβάνεσαι το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν την οικονομία μας τα Μνημόνια, αλλά και διότι κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε. Τελευταίο κρούσμα αποτελεί η κυβερνητική προπαγάνδα των "καλών νέων στην οικονομία", με το "μαρτύριο" αυτό να προμηνύεται παρατεταμένο, για το διάστημα των 106 ημερών έως τις ευρωεκλογές. Για να είμαστε σαφείς, "μαρτύριο" δεν είναι ασφαλώς τα "καλά νεά" -μακάρι να έρχονταν-, αλλά το ότι είναι κατασκευασμένα ώστε να φαίνονται "καλά" μόνο με επιδερμική ανάγνωση και κατά παράβαση θεμελιωδών παραδοχών.

Η συντονισμένη αυτή επικοινωνιακή εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση για συνολικά έσοδα εφοριών το 2013 ύψους 38,14 δισ. ευρώ, με υπέρβαση στόχου κατά 652,8 εκατ. ευρώ. Αποσιωπάται όμως ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι αποτελούν θύματα ανελέητης υπερφορολόγησης με πρωτοφανή φαινόμενα όπως αυτή της προηγούμενης Παρασκευής, όταν σχημάτιζαν ουρές να πληρώσουν ακόμη και πέντε διαφορετικούς φόρους! Όπως επίσης αποσιωπάται ότι ήταν η κατάσχεση καταθέσεων και εισοδημάτων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου ύψους 687 εκατ. ευρώ αυτή που αύξησε τις εισπράξεις φόρων σε επίπεδα υψηλότερα των στόχων και ότι χωρίς αυτήν την επιδρομή σε λογαριασμούς και εισοδήματα όχι μόνο δεν θα επιτυγχανόταν ο στόχος των εσόδων, αλλά θα υστερούσαν και κατά 327 εκατ. ευρώ.

Άλλο παράδειγμα είναι το περιβόητο "τρίτο πακέτο δανειοδότησης", το οποίο παρουσιάζεται ως "δώρο" κατά παράβαση, όχι κατ' ανάγκην κάποιων εξεζητημένων οικονομικών θεωριών, αλλά και αυτής της κοινής λογικής, ότι πρόκειται για δάνεια και για τόκους που από το 2010 καταλήγουν προς όφελος κυρίως της γερμανικής οικονομίας. Ή ακόμη η επιμήκυνση των ομολόγων, που, όσο και αν φαίνεται ευεργετική, ούτε αυτή καθιστά εφικτή τη βιωσιμότητα του χρέους, συν το ότι επιβαρύνει και τις επόμενες γενεές με τόκους.

Όσο και αν η κυβέρνηση με ανακοινώσεις ή μέσω άρθρων και αναλύσεων φιλικών της επιχειρηματικών κύκλων, που βλέπουμε τελευταία, επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη για "καλά νέα", η τελευταία θα βρεθεί μετεκλογικά ενώπιον μιας νέας ζοφερής πραγματικότητας: του Μνημονίου που θα έρθει με το νέο δάνειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL