Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Όταν ακούω "διαρθρωτικά μέτρα", ανθρώπινο κρέας μού μυρίζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Όταν ακούω "διαρθρωτικά μέτρα", ανθρώπινο κρέας μού μυρίζει

Αν το επικείμενο τρίτο Μνημόνιο έχει μόνο διαρθρωτικά μέτρα, την βάψαμε. Θα νοσταλγήσουμε τα δύο πρώτα Μνημόνια, θα παρακαλάμε να μας κόψουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Για του λόγου το ασφαλές, ιδού τρία σύντομα παραδείγματα:

Η τρόικα θεωρεί κορυφαίο διαρθρωτικό μέτρο την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Μαζικές απολύσεις σε τράπεζες που εξαγοράζονται, σε επιχειρήσεις που συγχωνεύονται, σε εργοστάσια που αλλάζουν αντικείμενο παραγωγής, χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν ξαφνικά στον δρόμο, χωρίς κανένα εισόδημα. Το εισόδημα των απολυμένων, όμως, ήταν εισόδημα και για εκείνους από τους οποίους αγόραζαν προϊόντα και υπηρεσίες, μανάβηδες, μπακάληδες, υδραυλικοί, οπότε εισερχόμεθα αυτομάτως σε ένα ζοφερό γαϊτανάκι, όπου ο ένας παρασύρει άθελά του τον άλλο στον όλεθρο. Χάρη στη διαρθρωτική αλλαγή των απολύσεων, μερικές δεκάδες χιλιάδες θα χάσουν τον μισθό τους ολοσχερώς, αλλά, όλα κι όλα, μειώσεις μισθών δεν θα γίνουν, εμείς τον λόγο μας τον κρατάμε.

Κορυφαία διαρθρωτική αλλαγή θεωρεί η τρόικα και τις ιδιωτικοποιήσεις, δώστε το νερό, δώστε τον ΟΣΕ, δώστε τα δίκτυα της ΔΕΗ, δώστε το φυσικό αέριο. Με το που θα πάρει ο ιδιώτης τις επιχειρήσεις, θα θελήσει να τις εξυγιάνει και στη γλώσσα των μάνατζερ «εξυγίανση» σημαίνει απαξάπαντος μείωση του προσωπικού. Χιλιάδες θα μείνουν χωρίς εισόδημα και για να μην πολυλογούμε, το γαϊτανάκι του ολέθρου θα τεθεί ξανά σε κίνηση.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο ανθρώπινες ψυχές, έχουν και κοινωνικά αγαθά. Φως, νερό, αέριο, συγκοινωνίες θα περάσουν σε χέρια κερδοσκόπων και τούτο θα οδηγήσει αναπόδραστα σε αύξηση των τιμών τους. Μην ακούτε τα περί ανταγωνισμού, οι νέες επιχειρήσεις θα είναι ιδιωτικά μονοπώλια και όπου υπάρχουν ιδιωτικά μονοπώλια, οι τιμές αργά ή γρήγορα ανεβαίνουν. Δεν θα μας κόψουν τον μισθό μεν, θα μας αυξήσουν όμως το φως, το νερό, το αέριο, τις συγκοινωνίες, δηλαδή θα μας κόψουν τον μισθό. Θα κόψουν τον μισθό και εκείνων που δεν έχουν μισθό και επειδή δεν έχουν μισθό, θα τους κόψουν το φως, το νερό κ.λπ.

Η πιο αθώα διαρθρωτική αλλαγή είναι η παράταση της ημερομηνίας λήξεως του φρέσκου γάλακτος, η οποία θα φέρει αυτομάτως μείωση της τιμής κατά 0,20 ευρώ το λίτρο. «Αθώες είναι μόνο οι πέτρες», λέει ο σοφός Έγελος και εν προκειμένω έχει δίκιο βουνό. Η παράταση της ημερομηνίας λήξεως θα δοθεί για να εισέλθουν οι πολυεθνικές του γάλακτος στην ελληνική αγορά και να εκτοπίσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες. Επιχειρήσεις θα κλείσουν, άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, να 'το πάλι το γαϊτανάκι του ολέθρου. Κι όταν οι πολυεθνικές γίνουν μονοπώλιο, η τιμή του γάλακτος θα εκτοξευτεί στα ύψη, οπότε θα έχουμε περικοπή μισθού, χωρίς ημερομηνία λήξεως.

Το λέει και ο λαός: «Ο Θεός να σε φυλάει από τα πισινά του γαϊδάρου, τα μπροστινά του παπά και τις διαρθρωτικές του Στουρνάρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL