Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Μηλιός: Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν σημαίνει να κλείνουν τα νοσοκομεία (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηλιός: Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν σημαίνει να κλείνουν τα νοσοκομεία (VIDEO)

//www.youtube.com/embed/Cw8m9qoNKNI?rel=0

Είναι άλλο πράγμα να έχουμε δαπάνες κοινωνικού κράτους και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, μέσα από ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης, την πάταξη της διαφθοράς, και της αύξησης των εσόδων και εντελώς άλλο να έχεις ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κλείνοντας όλα τα νοσοκομεία, δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΙ ο Γ. Μηλιός, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις εντυπώσεις που προσπάθησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Το θέμα είναι ο τρόπος και με ποια πολιτική θα έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό υπενθυμίζοντας παράλληλα την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό ότι: «δεν μπορεί να συνεχιστεί με δάνεια και εξάρτηση από τους δανειστές η λειτουργία του κράτους. Αντιθέτως πρέπει να βασιστεί σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και στην πάταξη της διαφθοράς.»

Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής είναι ολοφάνερη η υπερφορολόγηση που υφίστανται οι πολίτες και ο άδικος χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος. Ο εξαπλασιασμός, επταπλασιασμός των φόρων αφορά αποκλειστικά τους μισθωτούς, συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την μέθοδο των ενδοομιλικών συναλλαγών, δηλαδή θυγατρικών εταιρειών που έχουν στο εξωτερικό, μέσα από offshore εταιρείες, και ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο φορολογικός συντελεστής πληρώνουν μεταξύ 4 – 5% των κερδών τους, φόρο. Το ότι στην Ελλάδα οι μηχανισμοί ελέγχου διαλύονται φανερώνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης, από την οποία πάσχει η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Χαρακτηριστική είναι δε και η έκθεση του γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κου Σούρλα. Μιλάει για 12 δισ. ευρώ, που διαφεύγουν από παράνομες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ή τα πλαστά τιμολόγια. Πάρα πολύ γρήγορα, παρά την αντίληψη που προωθεί η κυβέρνηση ότι αυτά δεν διορθώνονται, μπορούμε να έχουμε έσοδα καταπολεμώντας τέτοιου είδους δραστηριότητες και λειτουργώντας με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ψευτοδίλημμα του 2012 μέσα ή έξω από το ευρώ

//www.youtube.com/embed/BsFlRypsonY?rel=0

Ο Γ. Μηλιός αναφέρθηκε στο ψεύτικο δίλημμα του 2012 για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, που λειτούργησε ως εκβιασμός, για να φανούν οι πολιτικές της λιτότητας, ως απαραίτητες. Η ίδια η κα Μέρκελ είχε πει ότι αν έφευγε η Ελλάδα ή οποιαδήποτε χώρα από το ευρώ θα σήμαινε το τέλος της Ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ  έλεγε από το Μάιο του 2012 ότι το σχέδιο είναι η διάλυση και η υποτίμηση της εργασίας και η υποτίμηση μπορεί να γίνει και μέσα από την νομισματική υποτίμηση. Η έξοδος από το ευρώ ήταν αδύνατη. Επομένως υπήρχε δυνατότητα διαπραγμάτευσης για μια διαφορετική πολιτική, αλλά η κυβέρνηση δεν την ήθελε αυτή τη διαφορετική πολιτική.

Το ΔΝΤ, μάλιστα, που τώρα φλερτάρει με την ιδέα του κουρέματος του χρέους έχουν παραδεχτεί ότι ως τρόικα επέλεξαν να μην υπάρχει απομείωση του χρέους γιατί το μεγάλο χρέος δημιουργεί τις συνθήκες για τις κυβερνήσεις να δρουν. Δηλαδή η ύπαρξη μιας κατάστασης ΣΟΚ και ΔΕΟΥΣ επιτρέπει τη νομιμοποίηση των μέτρων, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιδιώκουν να περάσουν.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL