Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Το ματωμένο φιτίλι του Ξηρού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / Το ματωμένο φιτίλι του Ξηρού

Τα ματωμένα κείμενα δυσκολεύεσαι να τα διαβάσεις. Ο λεκές απλώνεται παντού, ξεθωριάζει τις λέξεις, πνίγει τα μηνύματα. Δεν υπάρχουν μηνύματα στα ματωμένα κείμενα, το μήνυμα είναι το ίδιο το αίμα. Το αίμα που έχυσε ο Χριστόδουλος Ξηρός κι όσοι άλλοι εμφανίζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες, άλλοτε ως «αγωνιστές», άλλοτε ως «εκδικητές», άλλοτε ως «πυρήνες». Πολλά τα ονόματα, ένας ο κοινός παρονομαστής, η επιβολή της θανατικής ποινής στον κατά περίσταση εχθρό, χωρίς δίκη, χωρίς υπεράσπιση, χωρίς απολογία.

Κι όμως το ματωμένο βίντεο του Ξηρού έχει ένα σημείο άξιο αναφοράς. «Δική μας δουλειά είναι να ανάψουμε το φιτίλι», λέει ο Ξηρός απευθυνόμενος στους «ένοπλους συντρόφους» και αυτή η φρασούλα είναι άκρως αποκαλυπτική της βαθύτατα αντιδραστικής ιδεολογίας των τρομοκρατών. Γι' αυτούς υπάρχει κάπου ένας λαός με διαστάσεις σχεδόν μεταφυσικές, ο οποίος είναι από τη φύτρα του έτοιμος να επαναστατήσει, του λείπει όμως το έναυσμα, το εναρκτήριο λάκτισμα. Θέλει να επαναστατήσει ο λαός, οφείλει να επαναστατήσει ο λαός, αλλά δεν μπορεί να το πράξει από μόνος του, κάποιος πρέπει να τον πάρει από το χέρι και να τον οδηγήσει στα πεπρωμένα του.

Ο Ξηρός και οι σύντροφοί του είναι οι μπουρλοτιέρηδες και ο λαός η βόμβα που παραμένει ανενεργή. Είναι οι εκλεκτοί, οι ξεχωριστοί, οι γνωρίζοντες, αυτοί οι οποίοι θα επινοήσουν το γεγονός που θα φέρει αναπόφευκτα τον ξεσηκωμό. Ποιο θα είναι το τελικό φιτίλιασμα, μια σφαίρα, μια ρουκέτα, μια βόμβα στο μετρό; Πόσο ισχυρό πρέπει να είναι το μπαμ, για να το ακούσει ο ημίκωφος λαουτζίκος;

Οι τρομοκράτες καταφεύγουν χωρίς να το γνωρίζουν στη μέθοδο της Κλασικής Εξάρτησης του Παβλόφ, ψάχνουν το κατάλληλο ερέθισμα που θα φέρει την επιθυμητή αντίδραση του πειραματόζωου. Ενώ εμφανίζονται ως σούπερ λαϊκοί, είναι εντέλει σνομπ, είναι ψώνια, αντιμετωπίζουν τον μεταφυσικό λαό τους σαν κατώτερο ον, σαν σκυλάκι που περιμένει το πρόσταγμα του αφέντη. Είναι μικροί θεοί που έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου έναντι των εχθρών του λαού, ενίοτε δε και εναντίον του ίδιου του λαού, εφόσον αποδειχθεί εχθρός του εαυτού του. Στην ιατρική τούτο ονομάζεται αυτοάνοσο, να επιτίθεται δηλαδή ο οργανισμός στον εαυτό του.

Οι δήθεν λαϊκοί επαναστάτες περιφρονούν τον λαό, τον θεωρούν νήπιο που τους περιμένει στο πεζοδρόμιο να το περάσουν απέναντι. Γι' αυτό εχθρεύονται κάθε μαζική διαδικασία, εχθρεύονται το ίδιο το μαζικό κίνημα κι ας το επικαλούνται συχνά - πυκνά στα ματωμένα κείμενά τους κι ας μιλούν για ΕΑΜ και κατοχές. Η μαζικότητα τους πνίγει, κάνει τους τεράστιους εαυτούς τους να μοιάζουν μικροί σαν κόκκοι άμμου. Ζητούν από τον λαό να ξεσηκωθεί, για να αποκτήσουν στρατό, για να τεθεί το πλήθος υπό την πεφωτισμένη καθοδήγηση τους. Δεν ψάχνουν για συντρόφους, ψάχνουν για υπηκόους.

Αν δεν είχαν καλάσνικοφ και βόμβες, θα ήταν απλώς γραφικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL