Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Διεργασίες για τα πολιτικά κενά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεργασίες για τα πολιτικά κενά

Διαβλέποντας την ήττα του και κυρίως την απώλεια της εξουσίας ο Σαμαράς κάλεσε τους πολιτευτάδες της Ν.Δ. να εισβάλουν στα καφενεία και να πετάνε... χειροβομβίδες στον ΣΥΡΙΖΑ! Ο πρωθυπουργάκος ολοκληρώνει οσονούπω το συμβόλαιό του με τους Γερμανούς και μετά θα γυρίσει στο σπίτι. Η Ν.Δ., όπως την έχει καταντήσει η ομάδα του, δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που απαιτούν από όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας, βαθύτατη εξυγίανση και ανανέωση. Από το πολιτικό προσωπικό που σήμερα διαθέτει το κυβερνών κόμμα ελάχιστοι θα καταφέρουν να διασωθούν. Αν το πολιτικοοικονομικό κέντρο που παραδοσιακά την στήριζε και καθόριζε και τις διαδοχές αντιληφθεί πως αυτό το μαγαζί δεν παίρνει επιδιόρθωση, ο Σαμαράς θα είναι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα.

ΑΥΤΟ είναι φανερό πλέον και από τη συμπεριφορά των μεγάλων διεθνών παικτών. Από τον τρόπο που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε τον Βενιζέλο να συλλάβουν τον Χριστόδουλο Ξηρό τώρα (!), λες και είναι σίγουρος ότι οι ελληνικές αρχές ξέρουν πού μπορούν να τον βρουν, όσο και από τον κυνικό τρόπο που οι Γερμανοί αξιωματούχοι και οι τροϊκανοί συμπεριφέρονται σε μια κυβέρνηση η οποία μοιάζει σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Την ανικανότητα του καρτέλ Σαμαρά - Βενιζέλου την γνωρίζουν πλέον πολύ καλά Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι πολλοί. Και το ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει και οι βαστάζοι του αρχηγού καλά θα κάνουν να ψάχνουν από τώρα δρόμους για τη σωτηρία τους μιας και ο κ. Βαγγέλης, πέρα από τον εαυτό του, δεν ασχολείται με τίποτα άλλο.

ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ για την ανασυγκρότηση των αστικών κομμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε πρόσφατο άρθρο του ο τέως υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος αναφέρει: "Είναι υποχρέωση, καθήκον, χρέος του πολιτικού συστήματος να αναζητήσει διέξοδο παραμερίζοντας την αυτοπεριχαράκωση, αλλά και την προβολή του ιδίου συμφέροντος (κομματικού, παρεϊκού, προσωπικού) ως -μόνου- ρεαλιστικού πλαισίου. Δεν είναι νοητό η χώρα να αφεθεί να πορευθεί προς τη μείζονα συνεννόηση με τον διεθνή παράγοντα, την κατ' ανάγκην συνεννόηση που βρίσκεται μπροστά μας, όπως κι αν ονοματισθεί ξανά εξορκιστικά, χωρίς να έχει επιδιωχθεί μια Νέα Πολιτική Συμφωνία. Μια συνολική πολιτική συμφωνία, η οποία θα έχει διαμορφωθεί και με βάση μιαν ευρύτερη συναίνεση στο εσωτερικό, από εμάς τους ίδιους." Φυσικά μια τέτοια συμφωνία με τους... καμένους Σαμαρά και Βενιζέλο στις ηγεσίες των κομμάτων τους είναι αδύνατη.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ για τη δημιουργία κομμάτων ώστε να καλύψουν τα κενά βρίσκονται σε εξέλιξη. Διάφορες ομάδες πολιτικών και διανοουμένων βρίσκονται και συζητάνε. Η πρώτη δυσκολία όμως είναι η διανομή των πολιτικών μετοχών στο σχήμα που ψάχνουν και φυσικά ποιος θα ηγηθεί. Αλλά ας υποθέσουμε πως αυτό θα το λύσουν. Μπορεί να υπάρξει αξιοπρεπής εθνική λύση με τους όρους του Μνημονίου; Αυτό είναι αδύνατον για όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς οικονομικά και έχει σώας τας φρένας. Κατά συνέπεια η ζύμωση των "58" ως καταφύγιο του Βενιζέλου και στέγη των ορφανών του Σημιτισμού που παρακάμπτει το Μνημόνιο ελάχιστες πιθανότητες πολιτικής απήχησης θα έχει σε μια χώρα σε τόσο εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση, όπου οι μισθοί τείνουν προς αυτούς της Βουλγαρίας, οι τιμές προς αυτές της Γερμανίας και η φορολογία, αν δεν την έχει ξεπεράσει, προς την αντίστοιχη της Σουηδίας. Απλό είναι.

ΤΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ νέο κόμμα ακόμα και αν δεν μπορείς να βρεις δύο άτομα να σου κρατάνε ένα πανό σε μια διαδήλωση που θα κατέβεις (αγαπητέ Φώτη) είναι εύκολο. Το να λες τι δεν πρέπει να γίνει ή να προτείνεις κάτι, χωρίς μελέτη και συνολική θεώρηση του συνόλου των εθνικών υποχρεώσεων δεν είναι δύσκολο. Το δύσκολο είναι αυτό που προσπαθεί και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια πλήρως τεκμηριωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο για το συμφέρον της πατρίδας μας.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL