Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / H Alpha Bank ζητάει να μπει χαράτσι στα νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ / H Alpha Bank ζητάει να μπει χαράτσι στα νοσοκομεία

«Η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχιστεί αν εκείνοι που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία (που δεν είναι οικονομικά αδύνατοι, που δεν είναι χρονίως πάσχοντες ή άτομα με ειδικές ανάγκες) δεν αναλάβουν να πληρώσουν ένα μικρό έστω μέρος αυτού του κόστους λειτουργίας». Δεν τα λέει ο Γεωργιάδης, τα λέει το Εβδομαδιαίο Δελτίο της Alpha Bank, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του υπουργού Υγείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Alpha Bank παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα, μέσω του Δελτίου της, ενός εγχειριδίου που υποτίθεται ότι είναι άκρως τεχνοκρατικό. Παρεμβαίνουν συχνά - πυκνά οι ουδέτεροι τεχνοκράτες για να στηρίξουν την οικονομική πολιτική, δηλαδή την κυβέρνηση, και να καταχερίσουν όσους έχουν διαφορετική άποψη. Κι όταν σε καταχερίζει ο τεχνοκράτης, πονάει, διότι ο τεχνοκράτης έχει βαρύ χέρι εξ ορισμού. Ακόμη κι έτσι, η παρέμβαση της Alpha για την υγεία ξαφνιάζει, εκτός κι αν διαβάσεις ολόκληρη την ανακοίνωση, οπότε το ξάφνιασμα φεύγει αυθωρεί.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά τον νόμο για την πληρωμή νοσηλίου 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή ασθενούς σε νοσοκομείο του ΕΣΥ από 1.1.2014 αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας. Η επιβολή, ως ισοδύναμου μέτρου, της αύξησης της φορολογίας των τσιγάρων κατά 5 λεπτά για κάθε ευρώ αποτελεί σαφή υπεκφυγή αφού δεν πρόκειται να έχει καμιά συμβολή ούτε στην αναγκαία ενίσχυση των οικονομιών των κρατικών νοσοκομείων ούτε και στην επίσης αναγκαία μείωση της διαφθοράς και της υπέρμετρης επιβάρυνσης των ασθενών που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία με αδιαφανείς και σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητες πληρωμές».

Κακώς πήρατε πίσω το 25ευρο, λέει η Alpha, κι ας βρήκατε ισοδύναμα μέσω των τσιγάρων. Γιατί το θέμα δεν είναι δημοσιονομικό, είναι διαρθρωτικό. Τα νοσοκομεία δεν πρέπει να είναι τζάμπα, δεν πρέπει να επιβαρύνουν μόνο τον προϋπολογισμό, πρέπει να επιβαρύνουν και τον χρήστη. Το ζήτημα είναι καταρχάς ιδεολογικό, ο καθένας για την πάρτη του κι ο Θεός για όλους και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Είναι όμως και πρακτικό, η Alpha ζητάει να μπει εισιτήριο στα δημόσια νοσοκομεία για να καταφεύγει ο κόσμος στα ιδιωτικά. Ιδιωτικοποιήστε μερικώς τα δημόσια νοσοκομεία, για να τρέξει ο κόσμος στους ιδιώτες κλινικάρχες, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι και πελάτες μας.

Η Alpha Bank παρεμβαίνει στο ευαίσθητο ζήτημα της δημόσιας υγείας τη χειρότερη ημέρα για το κύρος των τραπεζών. Η οσμή των θαλασσοδανείων αφορά μεν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα περιοριστεί εκεί. Αν ανοίξει το καπάκι, ουδείς γνωρίζει τι λαβράκια θα βγουν στην επιφάνεια και εν πάση περιπτώσει είναι τουλάχιστον άκομψο να ζητάς να επιβληθεί νοσοκομειακό χαράτσι στον ελληνικό λαό που σε έσωσε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Που έσωσε το χρεωκοπημένο τραπεζικό σύστημα με τον μισθό του, τη σύνταξή του, τον φόρο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL