Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Να μην γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα, κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ο Α. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μην γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα, κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ο Α. Τσίπρας

«Χαριστική βολή στην διαλυμένη από το μνημόνιο οικονομία» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και τον φόρο ακινήτων, μιλώντας στη Βουλή νωρίτερα σήμερα. Απηύθυνε δε, έκκληση στους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν τους νόμους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην γίνετε συνένοχοι στο έγκλημα, αλλιώς το «καλό κουράγιο» θα σας χρειαστεί».

«Αυτό που ετοιμάζετε είναι ένα ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία, στα μέσα παραγωγής του φτωχού και μικρομεσαίου αγρότη», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ολοκληρώνεται ο κύκλος της υποτίμησης με μία πρωτοφανή διαδικασία δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας».

«Σπάτε το φράγμα» απέναντι στην απελπισία που είναι η ιδιοκατοίκηση, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος υπενθύμισε ότι κάποτε έλεγαν ότι η Αριστερά θα πάρει τα σπίτια και τις καταθέσεις, αλλά «σήμερα τα σπίτια και τις καταθέσεις τα παίρνετε εσείς, με τη διαφορά ότι ο Υπουργός Οικονομικών στα νιάτα του είχε διαβάσει Λένιν. Όμως ο Λένιν μίλαγε για αναδιανομή από τους πλούσιους στους φτωχούς. Ο Γ. Στουρνάρας αξιοποιεί την γνώση του στον Λένιν για να κάνει αναδιανομή από τους φτωχούς στους πλούσιους» και να πάρουν τα χωράφια οι τραπεζίτες, τα distress fund και τα «κοράκια».

Ψάχνει τρόπους να κρυφτεί ο πρωθυπουργός

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε την διάταξη που επιβάλλει πρόστιμα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. «Ψάχνει να βρει επικοινωνιακά τρόπο να κρυφτεί ο Α. Σαμαράς με την δικαιολογία ότι δεν ήξερε», είπε και πρόσθεσε ότι «προτίμησε να δημιουργήσει την εικόνα μπάχαλου, ότι άλλοι νομοθετούν και αυτός σέρνεται, παρά να πάρει την ευθύνη». Αντί να αποσύρει την διάταξη αυτή ο Γ. Στουρνάρας υπόσχεται απλώς ότι τα βάλει χαμηλά επιτόκια, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών «οδηγεί σε επικοινωνιακό Βατερλώ τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

«Με τα δύο νομοσχέδια ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, όχι για να αλλάξουν χέρια οι περιουσίες, αλλά για να αλλάξει χέρια η οικονομία», είπε ο Αλ. Τσίπρας και κατήγγειλε  την κυβέρνηση ότι οδηγεί «στην ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων που θα έχει τραγικές συνέπειες στις αξίες των τραπεζών» και ότι έτσι «θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις, θα αλλάξουν χέρια οι τράπεζες».

«Με τον φόρο ακινήτων βάζετε ταφόπλακα στην όποια προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι «το όραμά σας για την Ελλάδα είναι μόνο υπηρεσίες και πραγματικοί μισθοί 300 – 400 ευρώ».

Απαντώντας στο ερώτημα που θα βρει λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φορολογήσει τα κέρδη, εσείς βάζετε φόρο στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, απαγορεύοντας να έχουν κέρδη οι μικροί». «Τα λεφτά δεν θα τα βρούμε στις στάνες και τα αμπελοχώραφα, στους έχοντες και κατέχοντες θα τα βρούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία τονίζει ότι απέτυχε το μνημόνιο και ασκεί κριτική στο Eurogroup. «Αντί να τα κάνετε σημαία και να πείτε στην τρόικα «δεν πάει άλλο», συνεχίζετε την υλοποίηση του εγκληματικού σχεδίου εσωτερικής υποτίμησης», τόνισε και πρόσθεσε: «κάνουμε έκκληση να μην ανοίξει η κερκόπορτα των πλειστηριασμών, να σταματήσει το εκρηκτικό κοκτέιλ της ιδιωτικοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας».

Απαντώντας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης χαρακτήρισε «αναξιόπιστο» τον Αλ. Τσίπρα και επεσήμανε: «θα σας αφήσουμε στις λενινιστικές σας αναζητήσεις, στην συζήτηση μέσα ή έξω από το ευρώ και θα συνεχίσουμε την πορεία ανασυγκρότησης της χώρας χωρίς εσάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL